• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer/Telegraf

26.09.2023

10:24

Stanje na fakultetima alarmantno! Za deset godina neće imati ko da nam uči decu

Shutterstock

Društvo

Stanje na fakultetima alarmantno! Za deset godina neće imati ko da nam uči decu

Podeli vest

Iz godine u godinu sve manje studenata upisuje srpski jezik i književnost, a posebno opada interesovanje za smer -srbistika!

Ni ove godine, prema zvaničnim podacima, interesovanje za srbistiku na većini fakulteta nije prešlo 50 odsto. Izuzetak je Filozofski fakultet u Nišu, gde je u odnosu na broj predviđenih mesta upisano 66 posto studenata.

Ipak, u ostalim gradovima popunjenost je ispod polovine, pa se čini, kažu stručnjaci, da retko ko danas želi da bude nastavnik srpskog jezika.

Milica Bijelić, profesorka srpskog jezika, svesna je svih nedostataka koje ova profesija nosi. Ali, isto tako, dodaje ona, da se vreme vrati ponovo bi upisala isti fakultet. 

- Niko pri zdravom razumu nikada nije upisivao Filološki fakultet u nameri da se obogati. Oduvek su prosvetni radnici, a i ostala moguća zanimanja koja proističu iz diplome Filološkog fakulteta i katedre za srpski jezik i književnost, bili plaćeni nedovoljno i nesrazmerno obrazovanju koje se ovim zahtevnim i ozbiljnim programom stiče. Ono što je nažalost tačno jeste da je plata u prosveti danas nešto što neće motivisati učenike srednjih škola da se opredele za ovaj fakultet. Drugi razlog jeste onaj koji se tiče svih zaposlenih u prosveti, a to je dostojanstven odnos društva i pre svega sistema prema njima. Treći razlog je nemogućnost zaposlenja i godine provedene na zamenama bez stupanja u stalni radni odnos. Ljudi se umore, čak i najveći entuzijasti odustanu od potrage za poslom u struci. Ali, to nije uvek tako, jer je evo, meni diploma donela mnogo više od radnog mesta - priča Milica .

Foto: Shutterstock

 

Ona dodaje da je svakako svoj san ispunila i ostvarila tri najveće ljubavi.

- To su podučavanje dece, proučavanje jezika i književnosti i mogućnost da kao knjižžvnik podstičem mlade pesnike da rade na svom talentu i pišu poeziju. Novac je ipak zanemarljiv u odnosu na ono što mi je donelo celo iskustvo predavanja. Što se mene tiče, ja sam presrećna. Za 12 godina rada postigla sam mnogo toga sa generacijama učenika od jezičkih takmičenja, preko literarnih konkursa i raznih projekata iz oblasti kulture - ponosna je ova profesorka.

Međutim, ističe ona, postoji bojaza da se posledice odustajanja od studiranja u ovim godinama videti najdalje za nekih desetak godina kada će se osetiti stvarni nedostatak stručnog kadra.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Kosta K. opet šokira svojim ponašanjem, evo koga prisluškuje!
Hronika

Kosta K. opet šokira svojim ponašanjem, evo koga prisluškuje!

Dečak-ubica, Kosta K. (14) počinio je krvavi pir 3. maja prošle godine u Osnovnoj školi "Vladislav Ribnikar" na Vračaru kada je ubio devetoro učenika i radnika obezbeđenja ove vaspitno-obrazovne ustanove i od tog dana, on se nalazi na Klinici za neurologiju i psihijatriju za decu i omladinu.

25.06.2024

19:51

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija