• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer

09.11.2023

06:34

Ovo morate da pročitate! Nesvakidašnji gest kao dokaz ljubavi: Milošu devojka Marija dala bubreg i spasila ga!

Privatna arhiva

Društvo

Ovo morate da pročitate! Nesvakidašnji gest kao dokaz ljubavi: Milošu devojka Marija dala bubreg i spasila ga!

Podeli vest

Naša ljubav je jedinstvena i retko ko doživi nešto tako snažno u životu. Kada je Marija odlučila da bude moj donor, uplašio sam se jer nisam želeo da ni najmanju bol oseti zbog mene. Čak sam hteo da odustanem od transplantacije, ali ona je bila uporna i svaki put me svojim argumentima i ljubavlju savladala i na kraju smo odlučili da to uradimo. Osećam i neizmernu sreću jer je sada i bukvalno ona postala deo mene!

Ovako za Informer počinje svoju životnu priču Miloš Marković (30) iz okoline Lajkovca kome je 3. novembra presađen bubreg, a koji je donirala njegova devojka Marija Milojković (31).  Ovaj hrabri par se i dalje oporavlja nakon operacije u turskoj klinici "Medical Park Florya" u Istanbulu i kako kažu osećaju se dobro.

Čekanje bez odgovora

Miloš Marković iz mesta Strmova kod Lajkovca devet godina bolovao je od hronične bolest bubrega i zapaljenskog bubrežnog sindrom, a od 2018. godine išao je na dijalizu tri puta nedeljno po četiri sata.

- Ko nije išao na diajlizu ne zna kakvo je to mučenje za čoveka. Posle toga ste iscrpljeni, a od bolova nemate snage ni da pričate. U Srbiji sam bio na listi čekanja za transplantaciju bubrega skoro pet godina ali nije bilo adekvatnog organa za mene, a moje stanje je postajalo sve gore. Marija više nije mogla da gleda kako se mučim i predložola je da uradimo analize o podudranosti. U početku nisam prihvatao njen predlog jer mi je bilo teško da ona pati zbog mene, ali nakon meseci ubeđivanja, doneli smo odluku - priča Miloš.

Kako nije bio u mogućnosti da sami plate transplantaciju i lečenje u inostranstvu, obratili su se Fondaciji "Budi human" gde je zahvaljujući dobrim ljudima i u saradnji sa agencijom iz Niša prikupljen novac i organizovan odlazak u Tursku.

- Brzo se sve izdešavalo. Uradili smo preglede i analize krvi, ispostavilo se da smo Marija i ja podudarni. Zakazali su operaciju i sve smo završili u petak, a hvala Bogu prošlo je u najboljem redu. Imam bolove i rez od operacije je baš veliki, pa sam bio na intezivnoj nezi 24 sata. Sada se bolje osećam, mogu da šetam, pijem dosta tečnosti i imam specijalnu ishranu, ali uz redovnu terapiju imaću jedan sasvim pristojan život. Sve osim dijalize je dobro, dolaziću na kontrolu u Tursku i nadam se samo najboljem - kaže Miloš i dodaje da će prema rečima doktora biti otpušten iz bolnice do 18. novembra, nakon čega sledi period oporavka kod kuće.

Bolji život

Marija i Miloš žive u Lajkovcu u porodičnoj kući, a imaju i svoj privatni biznis koji se nalazi u Lazarevcu i bave se dekoracijom proslava. Prema njegovim rečima, planovi za budućnost neizostaju.

- Imamo mnogo planova, želimo i brak i decu, planiramo da proširimo i biznis. Kada ima poštovanja, sloge i ljubavi, ne postoji problem koji ne može da se reši. Samo da se oboje oporavimo i krećemo u neki bolji život - napominje Miloš.

Junakinja cele priče je i Marija Milojković koja kaže da se dobro oporavlja nakon operacije i da se oseća presrećno jer je uspela da vrati Milošu osmeh na lice. Ova hrabra i skromna žena nije odustajala ni kada je bilo najteže.

- Ne smatram da sam uradila ništa preveliko, to je prosto bilo normalna reakcija. Bila sam odlučna da mu pomognem jer nije lako živeti sa osobom koju volite i gledati kako pati, a on nema nikog od najbližih da mu pomogne. Zbog dijaliza je bio iscrpljen, trpeo je i velike bolove što je uticalo i na raspoloženje. Imao je i problema sa nizom povezanih bolesti usled oslabljenog imuniteta i pomoć mu je bila preko potrebna - kaže Marija koja će biti uz svog dečka sve vreme oporavka u bolnici.

Ona kaže da je ceo proces odlaska u Tursku trajao nešto više od dva meseca i da se ovom prilikom zahvaljuju svim ljudima dobre volje koji su učestvovali u prikupljanju novca.

- Otišli smo u Tursku na pregled 22. oktobra i odmah su nam rekli da ostanemo i završimo sve. Uradili smo analize krvi i na sudu uradili dokaz o tome da se ne radi o trgovini organa. Miloš je bio 24 sata na intezivnoj nezi, sada je u sobi gde se oporavlja i pije terapiju. Bubreg je odmah proradio i nadamo se da ce Miloš za dvadesetak dana biti pušten kući . Doktori kažu da je život sa jednim bubregom sasvim normalan - ističe Marija i dodaje da nakon oporavka planiraju potomstvo.
 

Još jedan primer hrabrosti i ljubavi

Jasmina (56) i njen suprug Dragan Matić (59) iz Vranja su mladi stupili u brak 1986. godine. Samo tri godine kasnije Dragan se teško razboleo i jedino rešenje je bilo presađivanje bubrega. Organ mu je donirala supruga Jasmina. Njihova priča je još jedan dokaz da kada postoji ljubav ništa nije nemoguće i nijedna borba nije uzaludna.
- Odluka da budem donor svom suprugu bila je moj lični stav. Nije to bila ni žrtva, ni milosrđe. Jednostavno, to je bila moja želja da vratim srećne, zdrave dane mojoj porodici, da pobedim dijalizu i nadoknadim vreme koje nam je mašina uzela - kaže Jasmina Matić.

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

TV

Srbija će ostati razjedinjena dokle god ne definiše šta je njen nacionalni interes! Vučićeva politika vratila je nacionalno dostojanstvo i zato izaziva jake otpore!
Live TV

Srbija će ostati razjedinjena dokle god ne definiše šta je njen nacionalni interes! Vučićeva politika vratila je nacionalno dostojanstvo i zato izaziva jake otpore!

Despot Stefan Lazarević govorio je da će ljubav sve pobediti. U emisiji "Info veče" govorilo se o nečemu sasvim suprotnom, o mržnji. Mi u našoj zemlji mnogo gradimo, ali smo zanemarili najvažniji hram, a to je čovek. Mržnjom su se bavili umni ljudi kao što su Niče i Dučić, kao i sveti otac Justin Popović koji je rekao da je mržnja smrt duše. Na ovu temu govorili su ministar unutrašnje i spoljne politike Tomislav Momirović i prof. dr Dragoslav Slojević sa Fakulteta organizacionih nauka.

30.06.2024

22:24

Cela Evropa strahuje od migranata ekstremista! Srbija među poslednjima na listi ugroženosti od terorizma!
Live TV

Cela Evropa strahuje od migranata ekstremista! Srbija među poslednjima na listi ugroženosti od terorizma!

Juče je izvršen teroristički napad u Beogradu kada je vehabista iz samostrela upucao pripadnika žandarmerije ispred Izraelske ambasade. Poznato je da je napadač ovom prilikom preminuo, dok je pripadnik žandarmerije operisan i nalazi se van životne opasnosti. Na ovu temu "Otvorenom studiju" Informer televizije govorili su Branko Nadoveza sa Instituta za noviju istoriju i stručnjak za bezbednost Gordana Mišev.

30.06.2024

20:42

Islamska zajednica strogo osudila čin vehabije! Tamo gde je verujući čovek, nema terorizma! (VIDEO)
Live TV

Islamska zajednica strogo osudila čin vehabije! Tamo gde je verujući čovek, nema terorizma! (VIDEO)

Juče je izvršen teroristički napad u Beogradu kada je vehabista iz samostrela upucao pripadnika žandarmerije ispred Izraelske ambasade. Poznato je da je napadač ovom prilikom preminuo, dok je pripadnik žandarmerije operisan i nalazi se van životne opasnosti. Na ovu temu "Otvorenom studiju" Informer televizije govorili su Veljko Jovanović, član SNS-a, Radiša Roksić, biviši načelnik BIA, a uživo u program javio se i Rašed Ef Plojević zamenik predsednika Ešihata Islamske zajednice u Srbiji.

30.06.2024

19:35

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija