• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer

21.11.2023

23:05

Savetovao je Putina i govorio da će im Zapad doći glave! Poslednji šef KGB imao je burnu prošlost, a evo koga je krivio za raspad SSSR

wiki/shutterstock

Društvo

Savetovao je Putina i govorio da će im Zapad doći glave! Poslednji šef KGB imao je burnu prošlost, a evo koga je krivio za raspad SSSR

Podeli vest

Na današnji dan, 2007. godine, preminuo je bivši šef ruske službe bezbednosti KGB-a Vladimir Krjučkov.

Kao šef KGB-a Krjučkov je u avgustu 1991. godine predvodio pokušaj državnog udara protiv Gorbačova. Taj pokušaj se posle tri dana neuspešno završio, Sovjetski Savez se raspao u decembru iste godine, a lider Rusije postao je Boris Jeljcin.

Krjučkov je smenjen s funkcije i uhapšen, ali je potom pomilovan.

Počeo je karijeru kao diplomata i radio je u Mađarskoj u vreme sovjetske intervencije tokom antikomunističkog ustanka 1956. godine. Tada je sarađivao s tadašnjim ambasadorom u Budimpešti a kasnijim šefom KGB-a Jurijem Adropovom.

Krjučkov je ušao u KGB 1967. godina, a na čelo te službe je došao 1988. godine.

Foto: wikipedia

Vladimir Krjučkov

Ostao je žestoki kritičar i protivnik Gorbačova i kasnije predsednika Rusije Borisa Jeljcina, okrivljujući ih za raspad Sovjetskog Saveza.

Posle napuštanja KGB-a, većinu vremena je provodio u svom domu nadomak Moskvu i povremeno je davao izjave novinarima u kojima je kritikovao SAD i njihovu politiku prema Rusiji.

Ruski mediji navode da je bivši general ponekad davao savete predsedniku Vladimiru Putinu, koji je bio pripadnik KGB-u u bivšoj Istočnoj Nemačkoj, u vreme kada je Krjučkov vodio obaveštajnu službu.

Krjučkov je hvalio Putina za obnovu uticaja Rusije i bio je čest gost Kremlja na proslavama.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

TV

Demoralizovali su Evroviziju, a sad hoće da "preuzmu" i Olimpijske igre! Grad svetlosti postao je grad tame! (VIDEO)
Live TV

Demoralizovali su Evroviziju, a sad hoće da "preuzmu" i Olimpijske igre! Grad svetlosti postao je grad tame! (VIDEO)

Sinoć su otvorene Olimpijske igre u Parizu. Spektakl prilikom otvaranja izazvao je burne reakcije. Da li je ono bila promocija jednakosti kako tvrde organizatori, ili nešto drugo? Na ovu, ali i sve druge važne svetske teme govorili su gosti emisije "Rat uživo", Dragoslav Rabrenović ispred Instituta ta nacionalnu strategiju i stručnjak za strategijski menadžment.

27.07.2024

22:05

Hronika

JOŠ Hronika VESTI

Sport

Planeta

Zabava

Magazin

JOŠ Magazin VESTI

Džet set

Srbija