• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs

27.01.2024

16:40

Ministarka Đukić Dejanović najavila sjajne vesti! Pred Srbijom značajne infrastrukturne investicije u obrazovanju

Inofrmer/Pedja Milosavljević

Društvo

Ministarka Đukić Dejanović najavila sjajne vesti! Pred Srbijom značajne infrastrukturne investicije u obrazovanju

Podeli vest

Ministarka prosvete Slavica Đukić Dejanović izjavila je danas na Drugoj nacionalnoj konferenciji posvećenoj obrazovanju, da su u Srbiji napravljene značajne infrastrukturne investicije u oblasti predškolskog vaspitanja i obrazovanja, ali i da mnogi projekti tek slede kako bi se ostvarili ciljevi iz plana "Skok u budućnost - Srbija EXPO 2027".

- Izdvajam projekat inkluzivno predškolsko vaspitanje i obrazovanje – 23 rekonstruisana ili novoizgrađena vrtića sa 11.000 novih mesta za najmlađe. Investicija je 47 miliona evra, 53 osnovne i srednje škole - energetska efikasnost, Digitalna i Zelena agenda, investicija je 55 miliona evra. Visoko obrazovanje - Filum u Kragujevcu, Studentski dom u Nišu, kao investicija od oko 95 miliona za fakultete muzičkih, primenjih i likovnih umetnosti, Botaničku baštu i Elektrotehnički fakultet - rekla je Đukić Dejanović i dodala:

-  Završiće se pripreme i započeti izgradnja obrazovno - naučnih centara u Beloj Crkvi, Kniću, na Goliji, u Vranju i u Valjevu - rekla je ministarka i podsetila da je predsednik Republike o infrastrukturnim investicijama vezanim za obrazovanje, govorio tokom predstavljanja plana “Skok u budućnost- Srbija EXPO 2027".

Foto: Inofrmer/Pedja Milosavljević

 

Ministarka je na konferenciji koja se organizuje na inicijativu kabineta predsednice Vlade Srbije, a posvećena je ključnom segmentu našeg društva - obrazovanju, naglasila da nadležni žele da grade takav obrazovni sistem koji odražava potrebe i vrednosti našeg društva.

Đukić Dejanović je najavila i početak realizacije projekta ZDRAVITAS koji porazumeva implementaciju informacionog sistema za praćenje fizičkog razvoja i motoričkih sposobnosti učenika od 3. razreda do kraja srednje škole. Naglasila je da će prošla godina ostati večno zabeležena kao izuzetno tužna i teška godina, godina u kojoj su nedužno stradala deca. Na svima je kako kaže, da se više ništa slično ne ponovi i da se zato u školama jačaju kapaciteti, znanja i veštine za postupanja u kriznim situacijama.

- Važno je da preveniramo traumatične događaje i okolnosti, posebno sa aspekta očuvanja mentalnog zdravlja učenika, nastavnika, roditelja - rekla je Đukić Dejanović i dodala da su tokom 2023. veliki značaj dali jačanju vaspitne funkcije škola, kao i realizaciji ranije utvrđenog seta mera za bolju prevenciju i efikasnije reagovanje i postupanje u slučajevima nasilja u školama.

Foto: Inofrmer/Pedja Milosavljević

 

Prema njenim rečima, izmenjena je legislativa sa svrhom da škole budu još podsticajnije sredine u kojima se još više stimuliše radoznalost, kreativnost, analitičko i kritičko razmišljanje, gaji poverenje, tolerancija i drugarstvo, podstiču zdravi životni stilovi.

Đukić Dejanović je govorila i o reafirmaciji vaspitne uloge škole koja se ostvaruje kroz različite aktivnosti. Dodala je da je između ostalog lista lista slobodnih školskih i vanškolskih aktivnosti proširena novim programima.

Navela je i da je 2.600 zaposlenih u školama prošlo obuke o kriznim intervencijama i sačinjen je i uručen prateći materijal za roditelje i nastavnike, a prosvetni savetnici Ministarstva se obučavaju da budu kontinuirana podrška školama u oblasti povećanja bezbednosti dece.

- Platforma 'Čuvam te' odraz je zajedničke brige i saradnje i alat koji nas jače povezuje i omogućava da efikasnije reagujemo' -rekla je ona i dodala da su počeli i projekti "Zajedno i bezbedno kroz detinjstvo" i "Svako dete ima pravo da odrasta zdravo". Kako je navela radi se i na razvijanju nacionalnog identiteta, kroz poštovanje i negovanje srpskog jezika, književnosti, tradicije, istorije i kulture.

Foto: Inofrmer/Pedja Milosavljević

 

Na inicijativu predsednika države pripremaju se i nacionalne čitanke, koje će učenici početi da koriste naredne školske godine, rekla je ona. Unapređena je sistemska podrške za razvoj punih potencijala učenika sa izuzetnim, odnosno posebnim sposobnostima - pokrenuta je i Platforma

Takmičari generacije i nagađeno je 112 najboljih učenika koji su ostvarili najbolje rezultate na raznim takmičenjima. Podsetila je da je pokrenut i projekat Studentska kartica. Vlada Srbije i Ministarstvo prosvete imaju za cilj, kaže, bolji položaj prosvetnih radnika, svesni činjenice da su njihova stručnost i motivacija ključni za kvalitet obrazovanja.

Prema njenim rečima, tokom 2023. godine, data je saglasnost za prijem u radni odnos u ustanovama obrazovanja za više od 3.000 prosvetnih radnika. Zapošljavanjem na neodređeno vreme u prosveti u okviru sedme faze posao je dobilo oko 20.000 ljudi. Vlada je obrazovala Radnu grupu za izradu Nacrta zakona o finansiranju visokog obrazovanja, sa idejom standardizovanja regulisanja finansiranja visokoškolskih ustanova.

Foto: Youtube printscreeen

 

Prema njenim rečima, pažnja se posvećuje nedostajućim kadrovima u prosveti. "Otvoreni dijalog između svih relevantnih aktera – učenika, studenata, nastavnika, profesora, roditelja, Vlade i privatnog sektora – je nužan, jer to je jedini put da dođemo do najboljih rešenja za unapređivanje obrazovanja', rekla je ona na konferenciji koja se održava na Savindan školsku slavu, a kojs je kako jе rekla premijer Ana Brnabić prilika da sе prеdstavi ono što Vlada Srbijе žеli da vidi u obrazovnom sistеmu 'jеr u 21. vеku - vеku naukе, tеhnologijе, krеativnosti i stvaralašta bеz jakog obrazovanja nеma jakе zеmljе'.

Na konferenciji su govorili i ministri informisanja i tеlеkomunikacija Mihailo Jovanović, naukе, tеhnološkog razvoja i inovacija Jеlеna Bеgović, prеdstavnici Kancеlarijе za dualno obrazovanjе.

Predsednica Vlade Srbije izjavila je da je, uz dualno obrazovanje, među najvažnijim rezultatima ostvarenim tokom 2023. godine i to što je počelo strateško prepoznavanje i nagrađivanje osnovaca za izuzetne rezultate na republičkim i međunarodnim takmičenjima, kao i to što je uvedena Nacionalna plaforma "Čuvam te".


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

TV

Roditelji odgovaraju za nezakonita dela svoje maloletne dece! Nastavnica ranjena u "Ribnikaru" ima pravo na naknadu materijalne štete! (VIDEO)
Live TV

Roditelji odgovaraju za nezakonita dela svoje maloletne dece! Nastavnica ranjena u "Ribnikaru" ima pravo na naknadu materijalne štete! (VIDEO)

Pred Višim sudom u Beogradu, u ponedeljak, održan je parnični postupak protiv tuženih Miljane i Vladimira Kecmanovića, roditelja maloletnog dečaka koji je 3. maja prošle godine počinio masakr u Osnovnoj školi "Vladislav Ribnikar" na Vračaru po tužbi ranjene nastavnice Tatjane Stevanović. Na ovu temu govorili su novinarka Informera Jelena Rafailović i advokat Dragoš Cukavac.

26.06.2024

13:01

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Da li se krstite kada prođete pored crkve?
Srbija

Da li se krstite kada prođete pored crkve?

Primetili ste sigurno i videli mnoge da se prolazeći pored crkve, bilo pešice, bilo nekim prevoznim sredstvom, prekrste. Možda i vi to često radite, a ne znate da li postupate ispravno ili je pak reč o sujeverju.

26.06.2024

15:17