• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer/RTS

15.05.2024

10:07

U Srbiji se godišnje rodi 600 dece sa srčanim manama: Devojčici Ivi (16) prvi put kod nas urađena implantacija biološke plućne valvule bez hirurške intervencije

Printscreen/pixabay

Društvo

U Srbiji se godišnje rodi 600 dece sa srčanim manama: Devojčici Ivi (16) prvi put kod nas urađena implantacija biološke plućne valvule bez hirurške intervencije

Podeli vest

Godišnje se u Srbiji rodi oko 600 dece sa urođenim srčanim manama. Jedna je – oštećenje plućne valvule, koja može da bude ili sužena ili previše slaba. Bolest brzo napreduje, a prognoza nije dobra. Zato ohrabruje informacija da je u našoj zemlji, prvi put urađena implantacija biološke plućne valvule bez hirurške intervencije.

Iva je odličan đak, ima 16 godina i planira, kako kaže, da upiše smer – Turistički tehničar. Malo je stidljiva i uplašena, ali kao i njena majka, ne skida osmeh sa lica. Imala je veliku i važnu operaciju, koja bi – kako očekuju i lekari u Tiršovoj, trebalo da joj učini budućnost izvesnijom. Iva će već sutra biti kod kuće.

- Danas je super, nema nikakve tegobe, dobro se oseća, kao da ništa nismo radili, tako da je dobro - kaže Ivina majka, Vera Kalezić.

Foto: printscreen RTS

 

Prvi put u Srbiji, uz podršku jednog od najboljih svetskih stručnjaka, urađena je intervencija zamene pulmonalne valvule bez otvaranja grudnog koša.

- Meni je zaista drago što možemo zajedno da uradimo prvi put u Srbiji ovu proceduru. Svi zajedno sarađujemo od kardiologa, interventnih kardiologa, kardiohirurga, radiologa, kako bismo pomogli 16-togodišnjoj devojčici. Ali, uvođenje ove intervencije, pomoći će u budućnosti bebama koje plave dođu na svet zbog ovakve urođene srčane mane - izjavio je dr Šiva Kumar iz Indije.

Foto: printscreen RTS

 

Prof. dr Milan Đukić, kardiolog iz Dečje klinike u Tiršovoj, kaže da je ovo sad potpuna zamena za hiruršku intervenciju.

- Ovo je deset puta lakše i manje su traume i za decu u svakom smislu i psihičke i fizičke traume a sa druge strane i sprečavanje nekih operativnih komplikacija, ovo je prvi pacijent u našoj zemlji da se radi kod dece transkateterska zamena - kaže Đukić. 

Simptomi kao što su smanjena tolerancija napora, brzo zamaranje, aritmije, slabost, brzo napreduju, pogoršavaju se i dugoročno prognoza nije dobra.

- Ako se rodi 600 dece svake godine sa urođenim srčanim manama, onda 20 odsto, 100, 120 dece kad-tad dođe za potrebu da se ovaj zalistak promeni. Ono što je prednost, kod mlađih, može da se promeni, i da tako produžimo i omogućimo veoma kvalitetan život bez velike terapije i ograničenja, i veoma kvalitetan i dug život - dodaje profesor Đukić.

Foto: printscreen RTS

 

Prvi put su lekari iz Tiršove intervenciju uradili uz podršku jednog od najboljih svetskih kardiologa, a u buduće i samostalno.

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Kosta K. opet šokira svojim ponašanjem, evo koga prisluškuje!
Hronika

Kosta K. opet šokira svojim ponašanjem, evo koga prisluškuje!

Dečak-ubica, Kosta K. (14) počinio je krvavi pir 3. maja prošle godine u Osnovnoj školi "Vladislav Ribnikar" na Vračaru kada je ubio devetoro učenika i radnika obezbeđenja ove vaspitno-obrazovne ustanove i od tog dana, on se nalazi na Klinici za neurologiju i psihijatriju za decu i omladinu.

25.06.2024

19:51

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija