• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Izvor: Informer.rs

30.05.2024

14:14

U Opštoj bolnici Subotica počinje sa radom aparat za magnetnu rezonancu najnovije tehnologije

Grad Subotica

Društvo

U Opštoj bolnici Subotica počinje sa radom aparat za magnetnu rezonancu najnovije tehnologije

Podeli vest

Potpredsednik Pokrajinske vlade i pokrajinski sekretar za zdravstvo, dr Milan Popov, gradonačelnik Subotice Stevan Bakić i v. d. direktora Opšte bolnice Subotica dr Saša Dželebdžić danas su, u Opštoj bolnici, predali na korišćenje aparat za magnetnu rezonancu najnovije „Helium free“ tehnologije sa dodatnim naprednim vizuelizacionim alatima i pratećom opremom, za čiju nabavku je Pokrajinska vlada obezbedila namenska sredstva u iznosu od oko 200 miliona dinara.

Gradonačelnik Bakić je, tim povodom, izjavio da je zahvaljujući predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću i njegovoj inicijativi za najveća ulaganja u istoriji države Srbije u zdravstvo, kao i Pokrajinskom sekretarijatu za zdravstvo koji je opredelio sredstva za nabavku nove magnetne rezonance, Opšta bolnica Subotica dobila uređaj vrhunskih karakteristika i performansi, koji ima mogućnost efikasnog i uspešnog izvršenja svih vrsta MR pregleda. 

„Kada je magnetna rezonanca u pitanju, Opštoj bolnici Subotica ne gravitira samo oko 200.000 stanovnika Severnobačkog upravnog okruga, već se na ovu uslugu u ovoj bolnici oslanja još oko 400.000 ljudi iz Zapadnobačkog i Severnobanatskog upravnog okruga, znači oko 600.000 stanovnika po pitnju ove vrste usluga. Ovaj podatak dovoljno govori o značaju nove magnetne rezonance i zbog toga veliko hvala Pokrajinskom sekretarijatu za zdravstvo koji je imao obzira za nasušnu potrebu Opšte bolnice Subotica za ovim uređajem i izdvojio sredstva u iznosu od 198.780.000 dinara za njegovu nabavku“, istakao je Bakić.

Foto: Grad Subotica

 

Dodao je da se trenutno nalazimo u jednoj predivnoj, uređenoj prostoriji i da bi to trebalo da bude prvi korak ka početku opšte rekonstrukcije Bolnice koja obuhvata 20 objekata.

„Glavni objekat u Opštoj bolnici je, kao što znate, sagrađen 1971. godine, dok ostali objekti u Bolnici datiraju iz davne 1896. godine. Znači, vreme je za jednu novu renesansu naše zdravstvene ustanove koja je od izuzetnog značaja za kompletan region“, zaključio je gradonačelnik Stevan Bakić.

Potpredsednik Pokrajinske vlade i pokrajinski sekretar za zdravstvo, dr Milan Popov, izjavio je kako je ponosan što će subotička Opšta bolnica, ali i skoro pola miliona građana koji imaju pravo na lečenje u ovoj zdravstvenoj ustanovi, dobiti nov uređaj za magnetnu rezonancu, ističući da će taj uređaj umnogome olakšati posao dijagnostičkoj službi i da će služiti svim pacijentima.

Foto: Grad Subotica

 

On je, između ostalog, naglasio da je u zdravstveni sistem u Subotici Pokrajinska vlada uložila oko 825 miliona dinara u poslednjih osam godina, od čega je 800 miliona dinara uloženo u Opštu bolnicu, i da je zahvaljujući tome nabavljena nova oprema čime je subotička bolnica postala jedna od najopremljenijih u našoj zemlji. Tom prilikom je posebno pohvalio rad Centra za reproduktivnu mediciju i vantelesnu oplodnju u subotičkoj Opštoj bolnici.

Saša Dželebdžić je, u ime svi zaposlenih u Opštoj bolnici Sbotica i lično ime, izrazio zahvalnost predsedniku Republike Srbije, Vladi Srbije, Pokrajinskoj vladi, Pokrajinskom sekretarijatu za zdravstvo, Gradu Subotici i gradonačelniku Stevanu Bakiću, za „sav trud i svaki dinar koji su uložili u subotičku Opštu bolnicu“.

„U 2023. godini preko Pokrajinskog sekretarijata za zdravstvo Opštoj bolnici Subotica obezbeđeno je viš od 330 miliona dinara za nabavku nove opreme i za kapitalne opravke velikih sistema. Najveće investicija, u visini od oko 200 miliona dinara, opredeljena je za nabavku novog aparata za magnetnu rezonancu i svu prateću opremu. Sa novom opremom smo dobili i dodatnih šest univerzalih i visoko naprednih dijagnostičkih radnih stanica sa istovremeno dostupnim i specijalizovanim softverskim alatima koji će podići produktivnost i efikasnost kompletne radiološke službei to ne samo MR, nego i komepletne dijagnostike i skrininga sa drugih radioloških modaliteta poput CT-a, ultrazvuka, RTG itd. U narednih desetak dana očekujemo da će biti zakazani prvi pacijenti za MR “, naveo je dr Saša Dželebdžić.  


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Kosta K. opet šokira svojim ponašanjem, evo koga prisluškuje!
Hronika

Kosta K. opet šokira svojim ponašanjem, evo koga prisluškuje!

Dečak-ubica, Kosta K. (14) počinio je krvavi pir 3. maja prošle godine u Osnovnoj školi "Vladislav Ribnikar" na Vračaru kada je ubio devetoro učenika i radnika obezbeđenja ove vaspitno-obrazovne ustanove i od tog dana, on se nalazi na Klinici za neurologiju i psihijatriju za decu i omladinu.

25.06.2024

19:51

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija