• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs

25.07.2024

09:58

U avgustu nas čeka dugačka lista plaćanja! Pored poreza na imovinu na naplatu dolaze i ove obaveze: Evo šta nikako ne smete da preskočite!

shutterstock

Društvo

U avgustu nas čeka dugačka lista plaćanja! Pored poreza na imovinu na naplatu dolaze i ove obaveze: Evo šta nikako ne smete da preskočite!

Podeli vest

I u toku sezone godišnjih odmora stižu na naplatu neke od poreskih obaveza. Osim poreza na imovinu, koji se za treći kvartal plaća do 15. avgusta, određeni su rokovi i za sve ostale namete.

Prema poreskom kalendaru, do ponedeljka 5. avgusta neophodno je da izvođači estradnog programa dostave obaveštenja o zaključenim ugovorima o izvođenju estradnog programa zabavne i narodne muzike i drugih zabavnih programa za jul, na obrascu OZU.

 

Isti datum je poslednji rok za predaju izveštaja poslodavaca o izvršenju obaveze zapošljavanja osoba sa invaliditetom za jul, na obrascu IOSI.

Nakon sedam dana, preciznije 12. avgusta, ističe rok za podnošenje poreske prijave i plaćanje poreza na premije neživotnih osiguranja, kao i za plaćanje poreza na premije neživotnih osiguranja za jul. Izveštaj se dostavlja na obrascu PP-PPNO.

Još jedna poreska obaveza mora se namiriti do 12. avgusta da bi se izbeglo plaćanje zatezne kamate. To je plaćanje PDV-a za jul od strane poreskog dužnika iz člana 10. Zakona o PDV-u. Uz plaćanje podnosi se i poreska prijava za porez na dodatu vrednost, na obrascu PPPDV.

Foto: Shutterstock

 

Najveći deo obveznika ima vremena do sredine meseca, tačnije do 15. avgusta da izmiri neke od poreskih obaveza. Na primer, svi koji se bave samostalnom delatnošću moraju da plate akontaciju poreza i doprinosa na prihode. Svoje poreske obaveze treba da namire i sveštenici i verski službenici, domaći državljani zaposleni u inostranstvu, kao i inostrani penzioneri.

Preduzetnik koji vodi poslovne knjige mesečnu akontaciju poreza plaća u roku od 15 dana po isteku svakog meseca na osnovu podnete poreske prijave PPDG-1S. Paušalci akontaciju poreza plaćaju u roku od 15 dana po isteku svakog meseca na osnovu rešenja Poreske uprave.

Samostalni umetnici, kao i poljoprivrednici, imaju istu obavezu plaćanja doprinosa za treće tromesečje 2024. godine.

Do 15. avgusta, prema poreskom kalendaru neophodno je podneti poreske prijave o obračunatim doprinosima za obavezno socijalno osiguranje za osnivače, odnosno članove privrednog društva na obrascu PP OD-O i plaćanje doprinosa za obavezno socijalno osiguranje za jul.

PDV obveznici plaćaju porez na dodatu vrednost za jul i podnose poresku prijavu na obrascu PPPDV, kao i obrazac PID PDV 1 za jul mesec ako je ispunjen jedan od kriterijuma za sticanje statusa obveznika PDV koji pretežno vrši promet dobara u inostranstvu.

Poslednji rok za izmirenje obaveze plaćanje akontacije poreza na dobit pravnih lica za prethodni mesec takođe je 15. avgust.

Poreznici naglašavaju da ni u avgustu ne treba zaboraviti plaćanje akcize za period od 16. do 31. jula. Potrebno je podneti i poresku prijavu za obračun akcize za prethodni mesec na obrascu PP OA.

Foto: Shutterstock

 

Poslednja, ali ne manje važna, poreska obaveza koju treba izmiriti do 15. avgusta je podnošenje prijave o obračunu akcize na električnu energiju za krajnju potrošnju za jul na obrascu PP OAEL i plaćanje akcize.

Pretposlednjeg dana osmog meseca ističe rok za plaćanje obračunate akcize za period od 1. do 15. avgusta.

Kako proveriti poresku obavezu?

Ukoliko niste sigurni koje poreske obaveze se odnose na vas, možete to proveriti na dva mesta: u filijali Poreske uprave u mestu prebivališta fizičkog lica, odnosno sedišta pravnog lica, i u lokalnoj poreskoj administraciji.

Ukoliko poreski obveznici imaju nedoumice u vezi sa plaćanjem dugovanja, sve svoje poreske obaveze mogu proveriti i online, ukoliko poseduju kvalifikovani elektronski sertifikat, i to putem portala ePorezi.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

TV

Hronika

JOŠ Hronika VESTI

Sport

Mnogi bi voleli da sam u penziji! Novak poslao jasnu poruku: Spremniji sam za OI nego za Vimbldon! (FOTO/VIDEO)
Olimpijske igre

Mnogi bi voleli da sam u penziji! Novak poslao jasnu poruku: Spremniji sam za OI nego za Vimbldon! (FOTO/VIDEO)

Najbolji teniser svih vremena Novak Đoković (37) spreman je za Olimpijske igre kao zapeta puška i poručuje da neće skoro u penziju, iako bi mu to mnogi želeli! Jedan od najvećih sportista ikada danas je na konferenciji za medije u pres medija centru u Parizu poručio da se oseća mnogo bolje sada nego pred Vimbldon i da će učiniti sve da obraduje naciju i prvi put u karijeri osvoji olimpijsko zlato!

25.07.2024

13:18

Uhapšen brat Nikole Jokića!
NBA

Uhapšen brat Nikole Jokića!

Strahinja Jokić, brat Nikole Jokića, uhapšen je u Denveru i optužen za napad na jednog gledaoca u aprilu posle utakmice Nagetsa.

25.07.2024

10:39

Planeta

Zabava

Magazin

JOŠ Magazin VESTI

Džet set

Srbija

(VIDEO) Pojeli 200 litara riblje čorbe! Više od 10 godina Slobodan je sprema na isti način, baš ovako
Srbija

(VIDEO) Pojeli 200 litara riblje čorbe! Više od 10 godina Slobodan je sprema na isti način, baš ovako

Pre 58 godina grupa gradištanskih alasa, koje u ovom kraju zovu Dunavski vukovi, okupila se na ušću Peka u Dunav i kuvanjem prve riblje čorbe od sopstvenog ulova, uz čašicu, pesmu i druženje postavili su temelje Alaskih večeri. Od tada, svake godine u julu se okupe i oni stari, ali i mladi ljubitelji Dunava i opet, po tradiciji love ribu, kuvaju čorbu i uživaju!

24.07.2024

17:44