• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Izvor: Informer.rs

31.07.2024

15:05

Sjajne vesti! Počinje energetska sanacija objekata od javnog značaja u 41 gradu i opštini, među njima i Hemijski fakultet! (FOTO)

Ministarstvo rudarstva i energetike

Društvo

Sjajne vesti! Počinje energetska sanacija objekata od javnog značaja u 41 gradu i opštini, među njima i Hemijski fakultet! (FOTO)

Podeli vest

Ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović Handanović uručila je danas ugovore za energetsku sanaciju objekata od javnog značaja u 41 opštini i gradu u Srbiji u zgradi opštine Smederevska Palanka, koja je energetski sanirana kroz isti program.

- Ministarstvo rudarstva i energetike izdvojilo je ove godine 800 miliona dinara, dvostruko više sredstava u odnosu na 2023. godinu, za energetsku sanaciju vrtića i predškolskih ustanova, osnovnih i srednjih škola, fakulteta, biblioteka, domova kulture, zdravstvenih ustanova, zgrada opštinskih uprava, rekonstrukciju javnog osvetljenja u 41 opštini i gradu, sa kojima smo danas potpisali ugovore, a ukupna vrednost ulaganja Ministarstva i lokalnih samouprava iznosi blizu 1,3 milijardi dinara - rekla je Đedović Handanović.

Ministarka je rekla da je ove godine na javni poziv prijavljeno dvostruko više gradova i opština u odnosu na prošlu godinu, i da će sanirati dva puta više objekata.

- U Smederevu, Lajkovcu, Ubu, Vranju i Surdulici saniraće se vrtići i predškolske ustanove, kao i dečije odmaralište na Zlatiboru, tri fakulteta u Beogradu i Novom Sadu, a posebno mi je drago što će se sanirati Hemijski fakultet koji ima velike izazove s energetskom efikasnošću i visokim računima za energente. Saniraće se 15 škola, muzička škola u Valjevu, osnovne škole u Nišu, Kragujevcu, Ljuboviji, Zaječaru, Kraljevu, Kuli, Despotovcu, Velikoj Plani, Tutinu, Ljigu, zatim škole u Vladimircima, Svilajncu i Ražnju, kao i biblioteka u Beloj Palanci i KBC Dragiša Mišović u Beogradu - rekla je ministarka.

Dodala je da će se ugradnjom solarnih panela za proizvodnju električne energije objektima u Bosilegradu, Lučanima i Golupcu omogućiti snabdevanje iz čistih izvora energije i značajna samostalnost u snabdevanju, dok će se u Smederevskoj Palanci modernizovati javno osvetljenje, kao i u Novom Pazaru i Vrnjačkoj Banji, a saniraće se i kulturni centri u Majdanpeku i Aleksincu.

Đedović Handanović je ukazala da će se završetkom energetske sanacije škola, vrtića, zdravstvenih centara, dečjih odmarališta za koje su danas potpisani ugovori, uštedeti oko 9.000 MW/h toplotne i električne energije na godišnjem nivou, dok će smanjenje emisije ugljen-dioskida iznositi oko 5.500 tona godišnje.

U rekonstruisanim objektima smanjiće se potrošnja energije od 20 do 50 odsto. Napomenula je da su gradovi i opštine prepoznati po visokoj zagađenosti vazduha, i svrstani u treću kategoriju kvaliteta vazduha, imali pravo da prijave dva projekta, a da su ekonomski nerazvijene lokalne samouprave imale mogućnost da od Ministarstva dobiju i 100 odsto sredstava za energetsku sanaciju objekata.

- Energetska sanacija objekata će početi veoma brzo čime ćemo obezbediti višestruke koristi za naše građane - poručila je ministarka.

Na osnovu ovogodišnjeg javnog poziva za energetsku sanaciju objekata od javnog značaja energetski će se sanirati 15 škola (13 osnovnih i 2 srednje) u Knjaževcu, Nišu, Kragujevcu, Ljuboviji, Zaječaru, Kraljevu, Kuli, Despotovcu, Velikoj Plani, Tutinu, Ljigu, Vladimircima, Svilajncu, Ražnju i Valjevu; šest zgrada opština u Bečeju, Bosilegradu, Priboju, Sokobanji, Kniću i Merošiini; pet vrtića u Smederevu, Lajkovcu, Ubu, Vranju i Surdulici; tri zgrade fakulteta, Tehnički fakultet Novi Sad, Hemijski fakultet i Fakultet dramskih umestnosti u Beogradu; tri objekta komunalnih delatnosti u Kuršumliji, Valjevu i Lučanima; dva objekta centara za kulturu u Majdanpeku i Aleksincu, bazen u Obrenovcu, KBC Dragiša Mišović, biblioteka u Beloj Palanci, turistički prostor „Tvrđava Golubac Grad“; dečje odmaralište Zlatibor (Užice) kao i tri projekta javnog osvetljenja u Smederevskoj Palanci,Novom Pazaru i Vrnjackoj Banji.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

TV

Hronika

JOŠ Hronika VESTI

Sport

Planeta

Zabava

Magazin

JOŠ Magazin VESTI

Džet set

Srbija

Brži od munje! Jovan je Krajišnik za medalju!
Srbija

Brži od munje! Jovan je Krajišnik za medalju!

Nepobediv u penjanju uz stub i ove godine, na 14. Krajiškom višeboju u Banatskom Velikom Selu, bio je Jovan Stupar, koji je munjevitom brzinom, za 5, 80 sekundi došao do vrha i na njega okačio krajišku kapu!

30.07.2024

19:21