• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Izvor: Informer.rs

03.08.2024

15:52

Stečeni imunitet ne štiti od novog soja korone! FLiRT se brzo širi i liči na grip!

Shutterstock

Društvo

Stečeni imunitet ne štiti od novog soja korone! FLiRT se brzo širi i liči na grip!

Podeli vest

Broj zaraženih korona virusom je ponovo u porastu. Za to je odgovorna podvrsta omikrona - FLiRT. Podvarijanta omikrona koja je trenutno u opticaju širom sveta se veoma brzo prenosi i zaobilazi stečeni imunitet, bilo da je neko preležao kovid 19 ili bio vakcinisan.

Broj zaraženih korona virusom je ponovo u porastu. Za to je odgovorna podvrsta omikrona - FLiRT. 

U Srbiji još uvek nije zabeležena FLiRT varijanta korone, već cirkulišu drugi oblici kovida, istakla je profesorka dr Verica Jovanović, direktorka Instituta za javno zdravlje "Dr Milan Jovanović Batut".

- Ako neko oseti da ima bolove u zglobovima, da ima blago povišenu temperaturu, možda bolove u grlu, potrebno je ipak da ostane kući, da odleži nekoliko dana i to je proces lečenja. Ukoliko, naravno, dođe do komplikacije, jer je neko u težem stanju usled hroničnih bolesti, treba posetiti lekara i prema indikacijama lekara se i obavlja testiranje - navodi Direktorka Instituta "Milan Jovanović Batut" Verica Jovanović.

Četiri dominantna simptoma FLiRT-a

Simptomi ovog soja kovida podsećaju na simptome gripa i javljaju se pet do šest dana od kontakta sa zaraženom osobom, ali po podacima iz sveta, dominiraju četiri.

Dominantna su četiri simptoma FLiRT-a:

- kašalj

- zapušen nos

- glavobolja

- bol u mišićima

Osim toga javljaju se i drugi kao što je jaka upala grla, malaksalost, povišena temperatura, kratak dah ili otežano disanje, mučnina ili povraćanje, dijareja, a vraća se i jedan od čudnijih simptoma kovida – gubitak čula ukusa ili mirisa.

Foto: Shuterstock

 

Koja je razlika između korone i gripa

Slavica Plavšić, specijalistkinja za plućne bolesti, nedavno je za Danas objasnila po čemu možete da procenite da nije u pitanju grip, već kovid.

- Simptomi počinju postepeno, ne kao kod gripa kad kreću naglo. Počne kao obična kijavica sa svim nespecifičnim simptomima po jačini bolova i po poremećenom opštem stanju koje je drugačije od gripa, kako ga pacijenti nazivaju. U kliničkoj slici javlja se kašalj u svim mogućim oblicima, i suv i sa sekrecijom i puni sinusi koji smetaju, glavobolja, bolovi u kostima i zglobovima, temperatura od 37,5 do 39,5 koja traje otprilike četiri do pet dana. Kod nekih su izraženi simptomi, kod drugih su slabiji, uglavnom posle toga kreće poboljšanje - navela je dr Plavšić.

Omiljena letovališta Srba beleže porast obolelih od korone

Dr Jovanović je rekla za RTS da podaci iz regiona i sa teritorije evropskih zemalja, pokazuju da je došlo do skoka u broju zaraženih naročito u letovalištima u Grčkoj i Italiji.

- Kada je naša zemlja u pitanju, beležimo veći broj pozitivnih slučajeva, ali radi se samo o apsolutnim brojevima koji ne utiču na promenu epidemiološke slike koja bi nas sve dovela u rizik u ovom trenutku - rekla je dr Jovanović.

Ističe da u ovom trenutku nema potrebe za bilo kakvim dodatnim merama, osim individualnih mera zaštite.

- Posebno apelujem na sve osobe koje boluju od određenih hroničnih bolesti da u tim slučajevima obrate pažnju ukoliko je neko prehlađen ili ima takozvanu vrstu letnjeg gripa, da pomisli ipak na kovid koje je tu sa nama - ukazala je dr Jovanović.

Foto: Shutterstock

 

Gde se testirati

Prema podacima Batuta, većina trenutno inficiranih u Srbiji su osobe starije životne dobi, iako su registrovani slučajevi u svim uzrasnim grupama.

- Prosečna starost obolelih je trenutno 66 godina, dok je kod osoba koje su na bolničkom lečenju 72 godine. Međutim, treba imati u vidu da se mlađe osobe ređe javljaju lekaru i testiraju, odnosno da u većem broju preleže respiratorne infekcije „na nogama” nego što je to slučaj u starijim uzrastima, te se najveći broj inficiranih u mlađim dobnim grupama i ne registruje u zdravstvenom sistemu - istakli su iz Batuta.

Dodaju i da je stopa testiranja osoba na kovid 19 u Srbiji niska u odnosu na ranije periode, usled čega raste procenat pozitivnih nalaza.

- Testiranje na SARS-CoV-2 virus se radi u zdravstvenim ustanovama na teritoriji cele Srbije, na osnovu indikacija koje postavlja ordinirajući lekar kod osoba koje imaju simptome i znake infekcije organa za disanje u skladu sa važećim Stručno-metodološkim uputstvom. Masovno testiranje, odnosno testiranje zdravih osoba se ne preporučuju ni u jednoj situaciji, uključujući i testiranje osoba radi prijema na bolničko lečenje ili u ustanove socijalne zaštite - tvrde iz Batuta.

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

TV

Hronika

JOŠ Hronika VESTI

Sport

Planeta

Zabava

Magazin

JOŠ Magazin VESTI

Džet set

Srbija