• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs

27.08.2024

12:27

Već početkom septembra niže cene! Evo koji su proizvodi u pitanju

printskrin

Društvo

Već početkom septembra niže cene! Evo koji su proizvodi u pitanju

Podeli vest

Građani Srbije već početkom septembra mogu da očekuju novu akciju snižavanja cena osnovnih namirnica, a na listi je više proizvoda nego prošle godine kada je organizovana „Bolja cena”.

Posle sastanka predstavnika najvećih trgovinskih lanaca u Srbiji sa premijerom Milošem Vučevićem i resornim ministrima privrede i trgovine proteklih dana, dogovoreno je da se ova akcija organizuje što pre kako bi došlo do stabilizacije cena određenih prehrambenih proizvoda na tržištu u odnosu na region i uticalo na standard građana.

Na spisku proizvoda koji će ubuduće imati niže cene naći će se opet osnovne namirnice poput mleka, jogurta, mlečnih i mesnih prerađevina, artikala za ličnu higijenu, ali i neki drugi proizvodi koji do sada nisu imali oznaku „Bolja cena”.

Inače prošlogodišnja akcija je, kako je to više puta rečeno iz resornog ministarstva trgovine, značajno doprinela obaranju cena i inflacije sa 16,5 odsto, koliko je iznosila u jednom trenutku.

U novim okolnostima, smatraju nadležni, nova mera i akcija, sa još više sniženih proizvoda i atraktivnijih cena, trebalo bi da ima isti efekat.

Kako se saznaje, na sastanku je bilo reči i o visokim trgovačkim maržama, a čule su se i zamerke da su pojedini proizvodi značajno jeftiniji u regionu i EU nego kod nas.

– Ideja je da se ovog puta cene snize na većem broju artikala, i to u što kraćem roku, pa verujem da će to biti već početkom septembra – kaže sagovornik lista iz trgovine koji je prisustvovao ovom sastanku.

Foto: Shutterstock

 

Trgovci su opet ponovili da visoke cene nisu rezultat samo visokih marži, kako se to stalno govori, nego i ulaznih, proizvođačkih cena koje su, navodno, visoke.

Nije prvi put da se loptica prebacuje u dvorište proizvođača, koji su u razgovoru rekli da u poslednjih godinu dana nije bilo značajnijih poskupljenja, a da je lako proveriti ko koliko zarađuje na tržištu.

– Dovoljno je da se pogledaju rezultati završnih računa i bilansi i biće jasno ko koliko zarađuje. Nekorektno je tvrditi da su proizvođači krivi za visoke cene, jer svi znamo da se trgovci ne odriču marže ni u jednoj opciji. Imaju faktorne i vanfaktorne rabate koji se ne vide i naplaćuju se kvartalno i godišnje. Oni zidaju marže i ne mogu biti na gubitku – kaže sagovornik iz proizvodnje hrane. On smatra da je ključni problem u tome što su proizvođači ograničeni samo na tržište Balkana, a lanci su isti i svuda su prisutni, u većini tih zemalja su isti kupci i zato to trgovci koriste.

Foto: Shutterstock

 

Istraživanje Republičkog zavoda za statistiku pokazalo da je celokupna delatnost proizvodnje prehrambenih proizvoda u prvih šest meseci 2023. godine imala prosečnu stopu bruto marže od 54,1 odsto (51,3 u prvih šest meseci 2022) i bila je 3,6 puta veća od prosečne bruto marže u trgovini na malo (prehrambenim proizvodima), gde je iznosila 14,9 odsto. Tada je uočeno da visoke stope bruto marže imaju one grane delatnosti i proizvodnje prehrambenih proizvoda koje imaju visok udeo indirektnih troškova. Najviša stopa bruto marže, prema ovom istraživanju, zabeležena je u proizvodnji pekarskih proizvoda i testenine od 98,8 odsto.

Predsednik Vlade Srbije Miloš Vučević najavio je da će u narednih nekoliko dana vlada saopštiti konkretne mere za, kako je naveo, pravičnije cene najpotrebnijih životnih namirnica.

– Mislim da ćemo imati dobre mere – izjavio je, dodavši da država ne može i neće da ugrozi mogućnost trgovcima da rade, ističući da predstavnici devet kompanija koje su bile na sastanku zapošljavaju više od 50.000 ljudi.

– Niko ne treba to da ugrožava i imaju prava na profit, ali mi smo birani od strane građana da vodimo računa i o cenama – rekao je i dodao da će pokušati i da se uradi analiza o tome šta sve utiče na krajnju cenu.

– Profit je okej, ali ja ne mogu da podržim ekstraprofit, iako ne mogu da kažem u ovom trenutku da trgovci imaju ekstraprofit. Neko u tom lancu ima profit koji bi mogao da bude za nijansu korigovaniji, a da mu ne bude ugroženo poslovanje –  naveo je predsednik Vlade Srbije.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

TV

Gori cela Ukrajina! Ruski dronovi urnisali Kijev! Sprema se odgovor Rusije za napad na Kursku oblast! (VIDEO)
Live TV

Gori cela Ukrajina! Ruski dronovi urnisali Kijev! Sprema se odgovor Rusije za napad na Kursku oblast! (VIDEO)

SAD se sprema za obojenu revoluciju u Gruziji. Ruske snage izvele su masovne udare. Kijev napadnut dronovima u više talasa. Kada pomislimo da je došlo vreme da se smire tenzije u svetu, događaji u prethodnih četrdeset osam sati govore suprotno. Na ove i sve druge važne svetske teme u emsiji "Rat uživo" govorili su Nebojša Obrknežev iz Centra za društvenu stabilnost i general Vinko Pandurević.

26.08.2024

22:15

Hronika

Preminuo mladić (24) povređen u nesreći kod Umke
Hronika

Preminuo mladić (24) povređen u nesreći kod Umke

N. U. (24), jedan od teže povređenih u jezivoj saobraćajnoj nesreći kod Umke preminuo je danas u Urgentnom centru. U teškoj saobraćajnoj nesreći koja se dogodila u subotu na Novom obrenovačkom putu, a u kojoj su učestvovali kamion i autobus koji saobraća na liniji 551, jedna osoba iz autobusa je smrtno stradala na licu mesta, a 18 povređenih putnika je prevezeno u Urgentni centar.

27.08.2024

13:27

JOŠ Hronika VESTI

Sport

Planeta

Zabava

Magazin

JOŠ Magazin VESTI

Džet set

Srbija