• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Izvor: Informer.rs

07.11.2023

19:54

Zašto moram da glasam protiv Bjele? Obavezno pročitajte tekst Ivana Radovanovića

Zoran Sinko

Kolumne

Zašto moram da glasam protiv Bjele? Obavezno pročitajte tekst Ivana Radovanovića

Podeli vest

Kako sam pročitao ProGlas neinteresne grupe glumaca i intelektualaca, odlučio sam da promptno izađem na izbore, uz samo jedan žal: što oni nisu na njima, pa da glasam protiv.

Najpre zato što mi je dosta tog paternalističkog popovanja onih koji su, kao, iznad - svega pa i politike i političkih stranaka - a smatraju da imaju puno pravo da mi nabiju na nos gde i kako treba da živim, a pogotovo za koga (protiv koga), treba da sutra glasam.

Za njih (protiv njih), ne mogu, pošto oni ni u čemu zaista ne učestvuju, oni samo smatraju, sa visina, dele ocene, pametuju, skrušeno se zgražavaju, bave se moralom, a ne politikom, i, kao takvi, tačno znaju šta svi ostali treba da rade. Za početak - da slušaju njih, prepametne.

Ko to ne uradi, pretpostavljam da je krezub, glup i sigurno nije “stručan”, da bilo šta misli, a kamoli kaže, ili glasa.

I taj stav, pristup, posebno bi trebalo da opravda tvrdnja da ovu grupicu prepodobnih nije spojio nikakav “interes”, da oni i ne znaju šta ta reč znači, i da sve što rade, rade bez ikakvog “interesa”?!

Stvarno? Pa što mi onda pričate o izborima, na koje izlazim zbog čistog interesa. I svako ko nekoga zaokruži sutra, uradiće to ubeđen da je to u njegovom interesu. Za nekoga je interes da Vučić vlada ovom zemljom, za nekoga da Đilas upravlja, ima i onih koji misle da im je u interesu da Tadić i Radulović budu glavni, ili Milica Zavetnica, a jedino vi, bezgrešni, eto, nikakav interes nemate. Nego samo brigu, pošto ste se, vrlo skromno, predstavili samo kao “zabrinuta grupa građana”.

Ali kakva! Glumci, akademici, sudije, creme de la creme, gospodari znanja, moralna vertikala do moralne vertikale, a nadasve - čuvari “tajne” idealnog društva, koje će da vode “najbolji, najčasniji i najpošteniji ljudi”.

Leba ti? Pa što mi ne otkrijete tu “tajnu”. Ko su ti naj-naj, ako vas koji ste mi se upravo predstavili kao bolji od naj-naj, nema na izborima, jerbo “nemate nikakav interes”?!

Osim što je u ozbiljnoj koliziji sa logikom, ovo supremističko zasenjivanje nadmoćnom skromnošću (čiji je jedini “interes” prosvetljenje nas ostalih, zaostalih, nedostojnih i nesposobnih da sami misle), najveći je dokaz nepoštene neodgovornosti kobojagi elite, koja bi da ovo društvo bude po njenom svetlom liku, ali i da taj prljavi posao, preuređivanja, uradi neko drugi. Oni su za to previše fini, i neće da prljaju ruke.

Pa će pustiti da se time bavi neki Đilas, Miki, Marinika, koje će, ako u tome stradaju, brzo zameniti nekim drugim. Od Tadića (belih listića), preko Saše Jankovića, istorija njihovog delovanja puna je “grobova” raznih izvođača, “kućnih ljubimaca” uzvišene elite. Oni sami su ostali živi i zdravi, još pametniji, i još više “iznad”.

Da sve bude još skarednije, čik se drzni da dirneš u njihovu nadmoćnu nedodirljivost. Oni hoće samo dobro, i niko nema pravo da posumnja, ili bar postavi pitanje, pošto oni na pitanja onih koji su ispod ne odgovaraju.

Zato ćemo, primera radi, i ovaj put da ostanemo uskraćeni za odgovor na nešto što bi svima moralo da padne na pamet:

Ko je, za ime Božja, smislio da baš Bjelogrlić izgovori: “Došao sam da kažem ‘ne’ nasilju”.

Ili: “Došao sam danas ovde da, zajedno sa ovim ljudima, kažem da ne želim da živim u zverinjaku”.

Pazi molim te. Da li to znači da je prebijanje Gage Antinijevića bilo nenasilno, i vrlo opravdano - kroćenje zveri?

Da li su čuvari morala, juče unapred abolirali slavnog glumca, čiji je slučaj, inače, još na sudu.

Odlučili su da nije kriv (i nikakve veze sa nasiljem nema, nego ga još i neće), jer je deo “zabrinute grupe građana”?

No, da se ne bavimo tim “sitnicama”o društvu u kojem bi institucije o nekim stvarima trebalo da odluče, a ne zabrinuta elita, ostaje ono glavno pitanje: Kada ćete, vi tako divni, na izbore? 

Ili mislite da ste već izabrani, voljom Božjom, proviđenjem, svojim karijerama, pameću, znanjem, moralom, i da mi, ostali, nepismeni i krezavi, nemamo šta tu da se pitamo, nego imamo da uradimo ono što nam kažete.

Ok. Samo nam onda recite. Za koga da glasamo, kad vas, boljih od naj-naj, nema. Ko će da bude sutra ministar pravde, a nije Bijela?


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Kosta K. opet šokira svojim ponašanjem, evo koga prisluškuje!
Hronika

Kosta K. opet šokira svojim ponašanjem, evo koga prisluškuje!

Dečak-ubica, Kosta K. (14) počinio je krvavi pir 3. maja prošle godine u Osnovnoj školi "Vladislav Ribnikar" na Vračaru kada je ubio devetoro učenika i radnika obezbeđenja ove vaspitno-obrazovne ustanove i od tog dana, on se nalazi na Klinici za neurologiju i psihijatriju za decu i omladinu.

25.06.2024

19:51

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija