• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: M. DAKIĆ

02.09.2020

22:36

POL MEKARTI, AMERIČKI ANALITIČAR, PRED DIJALOG U VAŠINGTONU TVRDI: Trampa zanima samo ekonomija! Nema ništa od priznanja Kosova!

Politika

POL MEKARTI, AMERIČKI ANALITIČAR, PRED DIJALOG U VAŠINGTONU TVRDI: Trampa zanima samo ekonomija! Nema ništa od priznanja Kosova!

Podeli vest

Ne treba očekivati nikakav konačni sporazum do kraja ove godine. Ekonomska saradnja je put ka političkom pomirenju, kaže američki stručnjak

 

U razgovorima predsednika Srbije Aleksandra Vučića i lidera privremenih prištinskih institucija Avdulaha Hotija u SAD u petak, 4. septembra, akcenat će biti na ekonomskim pitanjima, a nikakav konačni sporazum Beograda i Prištine ne bi trebalo očekivati do kraja ove godine.

 

Ovo kaže američki analitičar Pol Mekarti, regionalni direktor Međunarodnog republikanskog instituta, koji ocenjuje da aktuelna američka administracija ozbiljno uzima u obzir i stavove Beograda. On navodi da bi Vašington trebalo da obrati pažnju i na potrebe srpske strane.

Ovo će olakšati put

Pred razgovore Vučića i Hotija u rezidenciji američkog predsednika stvoren je utisak u javnosti da će pred Srbiju biti stavljen ultimatum o kosovskom priznaju, ali Mekarti kaže da je teško predvideti šta će biti epilog sastanka. On procenjuje da je moguće postizanje pojedinih sporazuma iz oblasti ekonomije.

Kompromis, a ne pretnje
Nemojte previše da očekujte od pritisaka i pretnji, jer time niko probleme nije rešio. Srbiji morate da ponudite kompromis

Aleksandar Vučić, predsednik Srbije

- Zaista je teško reći šta će u Beloj kući biti - imajući u vidu da postoji mnoštvo stvari koje treba rešiti. Ali konačni sporazum ne bi trebalo očekivati ove godine. Međutim, mogući su pojedinačni sporazumi o nekim od značajnih pitanja. Bilo bi sjajno da obe strane izađu sa stavom da će proces nastaviti kroz ekonomsku saradnju, koja može pomoći dijalogu. Ono što se može očekivati jeste postepeno približavanje i postizanje sporazuma u skladu sa tim. Ali teško je odrediti kako će izgledati potpuno razrešenje i kada bi se ono moglo dogoditi - objašnjava Mekarti.

Iako napominje da specijalni Trampov izaslanik za dijalog Ričard Grenel nije objavio novu agendu pred razgovore u Beloj kući, Mekarti kaže da bi ekonomski sporazumi sasvim sigurno vodili ka političkom pomirenju.

- Ekonomska saradnja može olakšati put ka političkom pomirenju. Zato je potrebno baviti se tim pitanjima - kaže Mekarti. On očekuje i da će se na pregovaračkom stolu naći i politička pitanja, te da će Priština nastupiti s maksimalističkim zahtevima.

Vučić s Bocan-Harčenkom o dijalogu i Putinu

Uoči puta u Vašington Vučić je primio i ambasadora Ruske Federacije Aleksandra Bocan-Harčenka, sa kojim je razgovarao o pripremama za oktobarsku posetu predsednika Vladimira Putina.
Dvojica sagovornika razmotrili su aktuelna pitanja srpsko-ruskih odnosa i bilateralne saradnje, razgovarali su o toku dijaloga Beograda i Prištine, koji se vodi uz posredovanje EU, i o mogućnostima za ekonomsku saradnju Beograda i Prištine, koja bi trebalo da bude predmet razgovora u Vašingtonu.

- Krajnja pozicija kosovske strane jeste zahtev Beogradu da prizna nezavisnost Kosova. Dakle, radi se o potpunom priznanju. Nema nikakvih odstupanja u tom smislu, to je ono što se traži i sve je povezano sa tim. S druge strane, postoji niz pitanja koja srpska strana želi da budu rešena. Pitanja nestalih osoba, nekretnine koje su bile u vlasništvu kosovskih Srba koje su oduzete, dugo odlagani sporazum o Zajednici srpskih opština, problem s manastirom Dečani i drugim manastirima... - nabraja Mekarti.

Ne mogu da me nateraju

I sam predsednik Srbije Aleksandar Vučić naveo je da nema ništa od zahteva Prištine o "obostranom priznanju" i da će u Vašingtonu prekosutra braniti interese Srbije.

- Nikada ne bih uradio nešto što je protivno srpskim interesima! Ako mislite da ćete me naterati mogućim ličnim i političkim pretnjama da prihvatim takvo nešto, evo još jednom da poručim Hotiju da ne troši novac na kerozin. Nemojte previše da očekujete od pritisaka i pretnji, jer time niko probleme nije rešio. Srbiji morate da ponudite nešto ozbiljno, kompromis, a ne da Albanci dobiju sve, a Srbi ništa. Ne razumem tezu o međusobnom priznanju, jer Srbiji ne treba njihovo priznanje, mi smo zemlja, država koja je priznata u UN. Mi smo zainteresovani za saradnju, za protok robe, ljudi, kapitala, usluga... A vi, gospodo, ne morate da nas priznate nikada - poručio je Vučić.
 

Moj ugao
BELJULJ BEĆAJ
POLITIČKI ANALITIČAR

Na sastanku u SAD neće biti pompeznih sporazuma. Moguće je potpisivanje ekonomskih sporazuma, ali će se na 'konačni sveobuhvatni sporazum' sačekati.

Da se ja pitam
DRAGAN ŠUTANOVAC
SAVET ZA STRATEŠKE POLITIKE

Kosovo je u ciklusu koji je nezaustavljiv i moramo da nađemo zajedničke interese. Sastanak u Vašingtonu može doprineti boljem životu građana. Prvi put od američke administracije dobijamo pozitivne signale.

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

TV

Srbija je na putu ka vaskrsenju nacionalnog identiteta! Narod se dozvao pameti, ne dozvoljava da ga vode oni koji samo pljuju! (VIDEO)
Live TV

Srbija je na putu ka vaskrsenju nacionalnog identiteta! Narod se dozvao pameti, ne dozvoljava da ga vode oni koji samo pljuju! (VIDEO)

Jedna od glavnih promotera teorije da su Srbi zločinački narod Sonja Biserko, govorila je za ekstremistički portal Slobodna Bosna. Biserko je primetila jednu tačnu činjenicu, da Srbija ni na koji način neće u dogledno vreme priznati genocid u Srebrenici. Ovu izjavu komentarisao je gost "Info jutra" Informer televizije Bojan Borovčanin, predsednik udruženja građana "NIT".

17.06.2024

10:41

Kurti na svaki mogući način teroriše Srbe na Kosmetu! Cilj je da se čitavo srpsko stanovništvo zaplaši i protera! (VIDEO)
Live TV

Kurti na svaki mogući način teroriše Srbe na Kosmetu! Cilj je da se čitavo srpsko stanovništvo zaplaši i protera! (VIDEO)

U noći između petka i subote, sat vremena nakon ponoći, u centru Leposavića, privedena su dva maloletnika, zbog, kako su potvrdili, pevanja pesama na jednom rođendanu. Tzv. Kosovska policija ih je, kažu, prskala suzavcem i primenjivala silu sve do policijske stanice. Na ovu temu za Informer govorio je Ljubomir Đurić iz Centra za nacionalnu politiku.

17.06.2024

09:59

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija