• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: M. Dobromirović

02.05.2021

08:42

AMERIKA ŽELI "VELIKU BIH"! Opasne izjave Metjua Palmera, izaslanika Stejt departmenta za Balkan

Politika

AMERIKA ŽELI "VELIKU BIH"! Opasne izjave Metjua Palmera, izaslanika Stejt departmenta za Balkan

Podeli vest

Vašington ne podržava ni "veliku Srbiju, ni "veliku Hrvatsku", niti "veliku Albaniju", mi podržavamo "veliku Bosnu i Hercegovinu". Ruska ambasada u Sarajevu: Da li je ovo poziv na prekrajanje granica na Balkanu?!

Sjedinjene Američke Države i njeno političko rukovodstvo na Balkanu jedino podržavaju "veliku Bosnu"!

Ovo kaže Metju Palmer, specijalni izaslanik Stejt departmenta za Zapadni Balkan, dodajući da Vašington ne podržava ni "veliku Srbiju", ni "veliku Hrvatsku, ni "veliku Albaniju", već samo "veliku Bosnu i Hercegovinu". Palmer optužuje Rusiju da namerno urušava stabilnost i teritorijalni integritet BiH.

Moj ugao

ALEKSANDAR BOCAN-HARČENKO,
RUSKI AMBASADOR U SRBIJI

To što Priština ignoriše svoje briselske obaveze izaziva ozbiljnu zabrinutost. Istovremeno, njihova "velikoalbanska" retorika vrlo je opasna i šteti rešavanju kosovskog pitanja.

Stručnjaci, sagovornici Informera, ocenjuju da je ovo izuzetno opasna retorika američkog zvaničnika kojom poziva na prekrajanje granica na Balkanu i čak nestanak Republike Srpske!

Agresivno mešanje

Palmer naglašava da je stav Sjedinjenih Američkih Država vrlo jasan i nedvosmislen.

- SAD ne podržavaju ni "veliku Srbiju", ni "veliku Hrvatsku", niti "veliku Albaniju". Ono što podržavamo je "velika BiH". Ne uzimam za ozbiljno nikakav "non-pejper" jer niko neće da kaže ko je autor tog dokumenta. Što se tiče Rusije, sasvim je jasno da ona radi na potkopavanju stabilnosti i teritorijalnog integriteta BiH. Ona radi i na potkopavanju stabilnosti celog Zapadnog Balkana i na promociji nepoverenja i sukoba - optužuje Palmer.


Iz Ambasade Rusije u Sarajevu, na drugoj strani, kažu da oštro kritikuju Palmerove izjave i njegove tvrdnje da Rusija urušava stabilnost BiH.

Razbijači
SAD su sa zapadnim vazalima glavne arhitekte razbijanja SFRJ i promene granica u regionu protivno međunarodnom pravu
Aleksandar Pavić, politikolog

- Iz toga se može zaključiti da je za nevolje u BiH kriva Rusija. Takve zaključke možemo komentarisati jedino rečenicom Sergeja Lavrova: "Dobro je što nas još nisu okrivili za ubistvo Franca Ferdinanda". Vrlo je zanimljiva i Palmerova konstatacija da SAD podržavaju kreiranje "velike Bosne i Hercegovine". Kada se ovde govori o nečem velikom, misli se upravo na prekrajanje granica. Izrazit primer su pokušaji da se stvori "velika Albanija". Neće li Palmerova alegorija postati signal za Bošnjake koji žive u Srbiji, Crnoj Gori, pokrajini Kosovo, Severnoj Makedoniji, Hrvatskoj i Sloveniji da je došlo vreme za stvaranje "velike BiH"? - upozoravaju iz ambasade.

Politikolog Aleksandar Pavić, komentarišući ove navode, kaže da agresivno ponašanje SAD prema Rusiji i Kini dovodi do gubitka strpljenja Moskve i Pekinga, a da je Palmerova retorika opasna.

Foto: printscreen RTV Pink

Milorad Dodik

- Te dve velike zemlje višu nisu spremne da tolerišu američke dvostruke aršine i otvoreno mešanje u unutrašnje stvari drugih država u čitavom svetu, pa tako i u BiH. Činjenica je da su SAD sa zapadnim vazalima glavne arhitekte razbijanja SFRJ i promene granica u regionu protivno međunarodnom pravu. Očigledno je licemerje kada se odgovornost za tu katastrofu i neuspeli eksperiment zvani nezavisna BiH pokušava prebaciti na Rusiju, koja dosledno poštuje Dejtonski sporazum. Rusija sada jasno pokazuje da se više ništa na ovim prostorima neće rešavati bez nje i da jasno i otvoreno podržava srpske saveznike - naglašava Pavić.

Da se ja pitam

ERIK NELSON,
AMBASADOR SAD U BiH

SAD su zabrinute zbog ponašanja političara u BiH zbog destabilizovanja Dejtonskog mirovnog sporazuma i korupcije, te ih na stolu čekaju spremne sankcije.

Zašto nisu čuvali SFRJ?

Ognjen Karanović iz Centra za društvenu stabilnost takođe ocenjuje da je ovde reč o licemerju.

- Pa zbog čega onda nisu čuvali veliku Jugoslaviju, odnosno jugoslovensku državu? Tada bismo možda bili svi srećni. Ne bismo imali međunacionalne probleme i partikularne nacionalne koncepte južnoslovenskih naroda, odnosno ni srpski, ni hrvatski, ni albanski ni taj famozni bošnjački koncept - zaključuje Karanović.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
PetarPan023

pre 3 godine

Pa jel* dobila u Lisabonu 1992. Što nije prihvatila...? Bilo bi više živih, manje nesreće i boljih ljudi...

Laky

pre 3 godine

Palmer i Tadić se napasli trave pa lupetaju po parkovima! Šta nas zabole za lupetanja, mi hoćemo i imaćemo jaku i veliku Srbiju! Srbija je večna dok su joj deca verna!

Bane

pre 3 godine

Ko pita smrdljivog potomka engleskih kurvi i robijaša?

Milan63

pre 3 godine

Palmerova izjava je još jedan dokaz ko muti vodu na Zapadnom Balkanu i, u suštini, podstiče sukobe po sistemu - zavadi pa vladaj. Ja mislim da nikome nije više do rata, ni Bošnjacima, ni Hrvatima, a najmanje Srbima, već do zdravlja i ekonomskog napretka. A to što pojedini američki izaslanici i njihova politika moraju da budu u svakoj čorbi mirođija ne treba mnogo da nas brine jer se svet promenio. Nikome, pa ni Srbima, više oni ništa ne mogu da nametnu. To vreme je prohujalo sa vihorom.

USAF

pre 3 godine

Znam samo da ce biti onako kako USA kaze-najdemokratskija zemlja na svetu!

Ceca

pre 3 godine

Da li se to oni sa nama sprdaju ???? Direktno su učestvovali u razbijanju SFRJ! Zdušno su pomagali u etničkom čišćenju Srba iz Hrvatske, a sada hoće "veliku BiH"??? Ko garantuje da jednoga dana neće hteti da i tu "veliku BiH" razbiju? Ko god ovo da prihvati kompletan je idiot!!!

sledeća vest

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija