• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Izvor: Informer.rs

11.11.2021

15:35

SPECIJALNI RAT PROTIV VUČIĆA! Inspektori proveravali vinoteku u kojoj radi predsednikov sin Danilo!

Politika

SPECIJALNI RAT PROTIV VUČIĆA! Inspektori proveravali vinoteku u kojoj radi predsednikov sin Danilo!

Podeli vest

Specijalni rat protiv predsednika Srbije Aleksandra Vučića sve više uzima maha, kako se približavaju aprilski izbori

Nova epizoda ovog specijalnog rata odigrala se u sredu, 10. novembra u beogradskoj vinoteci "Wine and pleasure", u kojoj je zaposlen sin predsednika Srbije Danilo Vučić.

Naime, službenici Povereništva za informacije od javnog značaja, na čijem je čelu Milan Marinović, došli su u, kako kažu, redovnu inspekciju ove vinoteke, kako bi proverili kako se štite podaci kupaca.

Nakon saznanja o "redovnoj" inspekciji, naša novinarka našla se na licu mesta gde je pokušala da proveri razlog posete "inspektora" ovoj radnji. Na njena pitanja po kom članu zakona su došli, po čijoj prijavi, nije dobila konkretan odgovor.

Foto: printscreen

Inspektori Povereništva odbili da se predstave

Pitala ih je i da li je razlog inspekcije taj što je u vinoteci zaposlen predsednikov sin Danilo Vučić, niko od troje inspektora nije želeo da da odgovor. Ostali su bez komentara i na pitanje da li su vršili proveru firmi gde su zaposlena deca drugih političara, poput Dragana Đilasa.

Konačno, odbili su i da se legitimišu i da kažu svoja imena iako se naša novinarka uredno predstavila i rekla da je na službenoj dužnosti.

Gostujući u jutarnjem programu TV Happy, glavni i odgovorni urednik Informera Dragan J. Vučićević komentarisao je ovaj skandal.

- Oni su to vrlo pažljivo isplanirali. Juče redakcije dnevnih novina nisu radile, već samo portali i televizije. Saznali smo da su prethodno zvali vlasnika ili direktora te vinoteke da mu najave da će proveriti podatke o zaposlenju sina predsednika Republike, a onda su, kada su videli novinare, promenili ploču i rekli da će proveriti sajt vinoteke i kako se čuvaju podaci korisnika i kupaca vina u toj vinoteke - rekao je Vučićević.

Odbili da se predstave

Glavni i odgovorni urednik Informera ne veruje da je ova kontrola bila slučajna.

Foto: printscreen

Tvrde da je reč o redovnoj kontroli

- Pazite, oni su izabrali od 50 miliona sajtova u Srbiji baš taj sajt da kontrolišu. Naravno da to nije slučajno. Mi smo juče ceo dan zvali i poverenika Milana Marinovića i povereništvo, niko nam ništa nije odgovorio. Na snimcima koje smo zabeležili vidi se da niko od službenika ne želi da se predstavi našoj novinarki - rekao je Vučićević.

Zanimljivo je da nijedna služba Povereništva godinama unazad nije vršila proveru dnevnih novina Informer, iako se po prirodi posla ovaj medij bavi i informacijama od javnog značaja.

Poverenik Marinović se uključio u program

Poverenik za informacije od javnog značaja Milan Marinović uključio se uživo u program televizije Happy tokom Vučićevićevog gostovanja. Tom prilikom nije umeo da objasni razlog posete njegovih službenika i tvrdio da je u pitanju redovna kontrola Povereništva.

Foto: Printscreen You Tube

Poverenik Milan Marinović

- Nije reč o posebnom, vanrednom inspekcijskom nadzoru. Proveravamo kako vinoteke štite podatke o ličnosti. Ove aktivnosti najavljene su nekoliko dana ranije - rekao je Marinović.

Na konstataciju Dragana J. Vučićevića da je gotovo nemoguće da niko nikad nije čuo za njegove inspektore i zašto su odbili da se predstave novinarima, Marinović se pravdao da su dužni da se predstave samo vlasnicima objekta koji je predmet provere.

Marinović nije umeo da odgovori na pitanje koju su još vinoteku proverili na ovaj način. Pravdao se da je danas neradni dan i da nema te informacije. Nije odgovorio ni na Vučićevićevo pitanje da li su proveravali na ovaj način firmu "Multikom" u vlasništvu Dragana Đilasa.

Povereništvo nema inspekcije

Kako saznajemo, u organizaciji rada Poverenika, ne postoji organizaciona jedinica koja bi se bavila inspekcijskim nadzorom, što se može videti na sajtu Poverenika.

Takođe, prilikom kontrolnog nadzora Poverenik u pisanoj formi mora da obavesti subjekta kod kojeg namerava da izvrši kontrolni nadzor, kada će i ko će doći kod subjekta nadzora (navodeći puno ime i prezime tih lica kao i njihova zvanja - viši savetnik, samostalni savetnik, savetnik, ali ne i inspektor jer ih i nema) kao i šta su i koji podaci koji zamimaju  Poverenika, kako bi se nadzirani subjekat pripremio.

Nisu proveravali privatnike

Na sajtu Poverenika postoji Кatalog organa, koji je ažuriran 4.11.2021. godine, a koji sadrži sve podatke o državnim organima i organizacijama (izuzev organa i organizacija sa teritorije AP Кosovo i Metohija) koji, u smislu člana 3. Zakona o slobodnom pristupu informacijama od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti predstavljaju organe javne vlasti na koje se ovaj zakon primenjuje (to su organi koji se u celini ili delimično finansiraju državnim sredstvima).

U ovom Кatalogu organa, na koje se ovaj Zakon primenjuje ne postoji ni jedna firma, prodavnica, apoteka, stomatološka ili bilo koja druga privatna firma koja podleže nadzoru Poverenika, a nabrojano je 11.084 subjekata. Predmet kontrolnog nadzora Poverenika do sada nisu bili subjekti koji su u privatnom vlasništvu (mediji, privatne prodavnice, ordinacije, privatne apoteke ... ), pa ni vinoteke.

Opis posla Poverenika za informacije od javnog značaja

Obaveze Poverenika o slobodnom pristupu informacijama od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti, po Zakonu o slobodnom pristupu informacijama od javnog značaja ("Sl. glasnik RS" br.120/04, 54/07, 104/2009 i 36/2010) da:

- prati poštovanje obaveza organa vlasti utvrđenih ovim zakonom i izveštava javnost i Narodnu skupštinu o tome;

- daje inicijativu za donošenje ili izmene propisa radi sprovođenja i unapređenja prava na pristup informacijama od javnog značaja;

- predlaže organima vlasti preduzimanje mera u cilju unapređivanja njihovog rada uređenog ovim zakonom;

- preduzima mere potrebne za obuku zaposlenih u državnim organima i upoznavanje zaposlenih sa njihovim obavezama u vezi sa pravima na pristup informacijama od javnog značaja, radi delotvorne primene ovog zakona;

- rešava po žalbi protiv rešenja organa vlasti kojima su povređena prava uređena ovim zakonom;
obaveštava javnost o sadržini ovog zakona, kao i o pravima uređenim ovim zakonom;

- da pokrene postupak za ocenu ustavnosti i zakonitosti zakona i drugih opštih akata;

- izdaje i ažurira priručnik sa praktičnim uputstvima za delotvorno ostvarivanje prava uređenih ovim zakonom, na srpskom jeziku i na jezicima koji su, u skladu sa zakonom, određeni kao jezici u službenoj upotrebi

- putem štampe, elektronskih medija, interneta, javnih tribina i na druge načine, upoznaje javnost sa sadržinom priručnika za primenu zakona;

- izdaje uputstvo po kojem se objavljuje informator o radu državnog organa i
obavlja i druge poslove određene ovim zakonom




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
ratko

pre 2 godine

a za koga rade ti inspektori kad na mig djilasa odmah proveravaju

Viktor

pre 2 godine

Mozes misliti bas slucajno dodjose u tu vinoteku da kontrolisu

Eva

pre 2 godine

E stvarno vise red je da ostavite Vucica i njegovu porodicu na miru, ovo je bas jadno

Milos

pre 2 godine

Jadno ovo dete sta dozivljava samo zato sto je Vucicev sin, dirati nekome porodicu je dno dna

Jovana

pre 2 godine

Ovo je sramota. Sve je to izašlo iz kuhinje kvazi elite. Kada će već jednom ovog dečka da ostave na miru?

Tužilac

pre 2 godine

Ovo svaki čovek sa vrlo malo znanja može da vidi da je u pitanju brutalna zloupotreba ovlašćenja od strane službe Poverenika za informacije od javnog značaja i da to nikakve veze nema sa zakonima i njihovim ovlašćenjima. Mada sumnjam da će se to desiti ali zbog ovoga bi Milan Marinović koliko danas morao da podnese neopozivu ostavku a ako on to sam ne učini, Vlada Srbije bi to morala da učini koliko SUTRA. Kad neko na takvoj funkciji demonstrira takav nivo bezakonja i očiglednu zloupotrebu funkcije tu ne može biti bilo kakve rasprave, momentalna smena je jedino rešenje. Koga će on da zaštiti?

Fikus

pre 2 godine

Organizovati potpisivanje peticije da se MIlan Marinović MOMENTALNO SMENI zbog brutalne i bezočne zloupotrebe funkcije na kojoj se nalazi jer je pokušao da uradi nešto što mu zakoni ne dozvoljavaju. Zar će takav čovek nekoga da zaštiti?

Mina

pre 2 godine

E pa stvarno se svašta radi, pitanje je zašto se službenici nisu predstavili

Luka Tony

pre 2 godine

Ala je jutros poverenik rasturio Dragana J. Vucicevic i Milomira Marica, sve u zakonu pise.

Marijana

pre 2 godine

Ko zna ko stoji iza svega toga, a Danilo im je i dalje na meti. Jadan dečko, nikako da ga ostave na miru!

Srboholik

pre 2 godine

Zbog ovakvih kretena još više sam siguran da ću uvek glasati za Vučka!

Ja

pre 2 godine

Znaci inspekcija ne sme da radi svoj posao? Sto niste ovako pisali kada su dolazili u lokale gde dolaze opozicioni politicari, onda "rade svoj posao"?

Milan

pre 2 godine

Који смрадови, како их није срамота!

Marko

pre 2 godine

I gle cuda, sasvim slucajno novinarka informera prisutna ;-)

Gaga

pre 2 godine

Preterali su više!Svesni su da nikakvu podršku nece dobiti pa iz nemoći ne znaju sta ce vise.

Luka

pre 2 godine

Na nagovor Đilasa pokusavaju da ocrne Vucica, ali bezuspesno

Gera

pre 2 godine

A da li rade negde njihova deca?Krckaju novac koji su njihovi roditelji pokrali.

Jovan

pre 2 godine

Aman, ostavite više dečka na miru! Neka živi svoj život!

Vla

pre 2 godine

Goveda ostaju goveda, ali magarac nikad nije postao niti ce postati konj

Milun

pre 2 godine

I cemu je problem da drzavna inspekcija radi svoj posao? I u Informer ce da dodje isto tako. A vi ionako nemate sta da krijete jer ste posteni, jel tako?

Lazni Bot

pre 2 godine

Dobro dar je drzavni udar presao u specijalni rat,bice u nastavcima.

Nebojsa iz Beograda

pre 2 godine

Sramota decko radi za 500€ od usta odvaja da da Kapetanu Draganu,druzi se da mafijasima pardon navijacima i njih gaji i hrani da kad zatrebaju brane drzavu.

Ana

pre 2 godine

Ocigledno da se prvi put proverava jedna vinoteka i to ne sama vinoteka vec njen sajt.

Dule

pre 2 godine

Informer kao paralelan organ reda izlazi na teren na dojavu o ugroženosti Danila Vučića. Gura kamere u lice inspektorima i zahteva da se legitimišu. Proziva funckionera državne institucije javno na tv Happy. Baš lepo.

Goran

pre 2 godine

Šta to znači. Jel će da proveravaju i stanove i da se raspituju ko je i kad prdnuo. I šta sad. Taj momak će morati da da otkaz jer se zna gde radi i taj lokal će morati da bude štićen jer je i on štićena ličnost.

Suzuki Vitara

pre 2 godine

Verovatno misle da kada kupujes vino, moras da se legitimises. Dobro je da paze na alkose i da im stite licne podatke.

Nenad

pre 2 godine

Opet Vučići smetaju! A kome??? Pustite Danila da živi mladost i da radi!!!

Jelena

pre 2 godine

Hoćete li više Danila ostaviti na miru? Šta vam je on dečko skrivio?

Karlo

pre 2 godine

Znate zašto se ne proveravaju radna mesta Đilasove dece? Zato što Đilasova deca ne rade nigde, lenčare, jer im je tata pokrao za lagodan život, i oni apsolutno nemaju potrebe za radom!!! Ostavite decu koja žele da rade i da se usavršavaju, da to i čine.

pitalica

pre 2 godine

iz ovog opisa posla povernistva nigde ne pise da ima inspektorat i inspektore.koliko je krsenja u privatnim firmama zakona o zastiti licnosti a narocisto sada u on lajn poslovanju pa nismo culi da su nekog kaznili.zasto se nisu predstavili,cemu tajnovitost.zar oni nisu sluzbenici od javnog znacaja.ovde je nesto nakaradno u tim ovlascenima.

Neda

pre 2 godine

Za Danila svi imaju samo reci hvale i da je dobar momak,vredan i posten,pustite momka da radi to sto je predsednikov sin ne znaci da treba da ga ganjate

stevo

pre 2 godine

Danima se vodi prljava kampanja protiv Danila i generalno protiv porodice Vucic.Samo se pitam,ima li tome kraja?'

Misko

pre 2 godine

Mogu da provere slobodno. Nista nece naci Danilu.

Mali covek

pre 2 godine

Mozda ali mozda gospodin glavni urednik sa svojom svitom novinara koji proganjaju iliti ometaju rad mojih kolega inspektora koji su bili u redovnom nadzoru treba da razmisle dali je to ometanje sliuzbenog lica u obavljanju svojih duznosti i da razmisle pravno koje su kazne propisane za to.Mozda ali mozda g glavni urrdnik zaboravlja koje i sta je bio do pre 10 12 godina.Kao stanovnik ove drzave bih ga zamolio da pre nego sto pokusa da izfabrikuje neku vest neka prvo proveri kako i na koji nacin dolazi do senzacija kako on to misli.

aca

pre 2 godine

I dalje se napada predsednikov sin, tacnije ovoga puta se proverava da li ima neki mrlju

misko

pre 2 godine

I dalje se vrsi napad na Vucica preko Danila, hoce li ga ostaviti na miru nekada

mirko

pre 2 godine

Neka proveravaju koliko hoce i neka se nadaju samo da ce nesto naci za sta mogu da ga optuze, Djilasove sluge!

Biljana

pre 2 godine

Kako se izbori bliže povećava se i broj napada na predsednika i njegovu porodicu,protivnici ne miruju i traže način da ih diskredituju a vidi se da posežu i za drastičnijim merama

Jeka

pre 2 godine

Kada ce predsednika i njegovu porodicu ostaviti na miru

robija bajo moj

pre 2 godine

Јел' и Данило носи гајбице као Марко Милошевић ?

Petar

pre 2 godine

Previše slučajnosti, reklo bi se! Koliko su samo revnosni službenici Povereništva za informacije od javnog značaja, kada je u pitanju beogradska vinoteka "Wine and pleasure", u kojoj je zaposlen sin predsednika Srbije Danilo Vučić.

Dara

pre 2 godine

Baš su ga preterali više. Ali baš nemaju granice. Hajde onda da se proveravaju deca svih političara. Ako će tako da se igra neka pravila igre važe za sve.

Ana

pre 2 godine

Ocigledno je da su se ljudi lazno predstavili, ma kakvi inspektori?! O i rade ilegalno.

Bojan

pre 2 godine

Svaki napad na predsednika Vučića i članove njegove porodice je napad na državu Srbiju.

Vlada

pre 2 godine

Evidentno je da ih je neko poslao, a možemo i da pretpostavimo da je neko od Đilasovih ljudi.

Grada

pre 2 godine

Kao prvo, jako je ružno što su se inspektori ovako ponašali. Ko zna možda i nisu inspektori...

Milena

pre 2 godine

Danilo je jedan vredan i radan dečko, tako da im džaba sve... Mogu da dođu po hiljaditi put, i dalje neće naći ništa loše.

Lazar

pre 2 godine

I Poverenistvo je maksimalno ispolitizovano i neobjektvno. Iz prilozrnog se vidi prema kome oni naginju-Djilas. Sacuvaj me bože šta li će još opozicija da se seti.

Penzioner

pre 2 godine

Ovog debila od Poverenika i svo troje "njegovih inspektora" SMENITI ODMAH !!!!

Iva

pre 2 godine

Mozda ih je poslao neko ko se bavi kriminalom pa im Vucic smeta u tome i traze neku zackoljicu, ali avaj nisu nasli nista!

Ivana

pre 2 godine

Ovo je strasno koliko ovi ljudi daju sebi za pravo, ko je poslao inspekciju i zasto ti inspektori nisu hteli da kazu ko ih je poslao i da daju legitimacije ako rade svoj posao posteno i po pravilima?

Mala plava

pre 2 godine

Uvek mora neka okosnica i Prica da se izmisli kada je u pitanju neko od imena Vucic

Mina

pre 2 godine

Nije u redu da tako provociraju sina naseg redsednika, dolazeci mu na radno mesto.

zoran

pre 2 godine

Jel su ovo neki novi Bagziji? Našli na državni praznik da proveravaju, pa baš dućan u kom radi sin predsednika Republike? Čiji su to inspektori kad kancelarija Poverenika takvu službu nema? Da nisu to specijalci porno državne sekretarke? Šalu na stranu, ubijen je Premijer pa još niko ni osumnjičen što su dvorišna vrata na zgradi Vlade u Nemanjinoj bila zaključana kada je Premijer trebao da uđe. Ni pomena ko je isključio nadzorne kamere. A Ministar unutrašnjih poslova nije dobio ni pionirsku opomenu.

Anna

pre 2 godine

Pa pokušavaju na sve načine da mu nadju manu ali neće uspeti u tome

sanja2017

pre 2 godine

Ostavite vise ljude na miru. Ako vec brinete o izborima napadajte ih drugacije, politicki a ne dirate porodicui prijatelje. Borite se casno a ne ispod pojasa.

Vojin

pre 2 godine

Baš se mislim da su došli kao u redovnu kontrolu vinarije. Tu se krije nešto mnogo više, a ovo je samo paravan.

Lelica

pre 2 godine

Dokle ide žuti mozak,ostavite Danila na miru

Lelica

pre 2 godine

Danilo radi savesno svoj posao i to je i dokazano

Lelica

pre 2 godine

Da nam je sva omladina poput Danila Srbija bi procvetala,Đilase ovakonse ne dobija podrška naroda

Bora

pre 2 godine

Nije fer da neke proveravaju neke ne, zasto onda ne provere i decu drugih politicara!

Pera

pre 2 godine

Nije normalno da sina predsednika proveravaju samo zato sto mu je on tata, a ostalu decu politicara ne!

Kija

pre 2 godine

Nema ikakvog smisla sto to rade, samo zato sto je Danilo Vucicev sin!

Sale

pre 2 godine

E bas da provere tu vinariju gde radi Danilo. Sto ne provere neku drugu gde su zaposleni drugi neki sinovi?

Romanija

pre 2 godine

Vinoteka je privatna firma i službenici Povereništva za informacije od javnog značaja ne bi trebali da bilo štamo kontrolišu. Kontrolu mogu da vrše tržišna ili poreska inspekcija.

Slavica

pre 2 godine

Ko li je poslao inspektore sigurno nisu sami dosli!

ivanovic

pre 2 godine

Podrska predsedniku i njegovoj porodici. Ovo sto opozicija svakodnevno radi je strasno.

sasa

pre 2 godine

Svi oni koji napadaju predsednikovu porodicu, jasno pokazuju da im smeta jaka i napredna Srbija sa Vučićem na čelu.Oni koji napadaju porodicu predsednika Republike, koriste se podlim i pokvarenim udarcima.

TV

Neprijatelji opkoljavaju Srbiju! Da li je u pitanju špijunaža ili terorizam?
Live TV

Neprijatelji opkoljavaju Srbiju! Da li je u pitanju špijunaža ili terorizam?

Oko Srbije već duže vreme kruže razni špijunski dronovi. Malo - malo pa se posmatraju položaji srpske vojske. Niz incidenata dogodio se 2015. pa sve do incidenta ispred Izraelske ambasade. Mnogo je opasnosti! Da li smo bezbedni? Na ovu temu u "Info večeri" govorili su politički konsultant Vladimir Dobrosavljević, bivši obaveštajac Karlo Dulović i Željko Šajn, novinar "Politike".

04.07.2024

22:24

Evo zbog čega je ubijen Gadafi! Nije istina da je pokušao da uništi dolar! (VIDEO)
Live TV

Evo zbog čega je ubijen Gadafi! Nije istina da je pokušao da uništi dolar! (VIDEO)

Neki kažu da se posledice istorije ne smiruju ni danas. Libija više nije ona zemlja koja je nekada bila. Neki kažu da je danas bolje, a neki da je mnogo gore. Mejlovi HIleri Klinton su procurili i otkrivena je istina zašto je Gadafi skinut sa vlasti, a to je zato što se suprotstavio dolaru. O tome zbog čega je ubijen Gadafi, u emisiji "Info dan" govorili su nekadašnji premijer Srbije Nikola Šainović i Darko Obradović, iz Centra za stratešku analizu.

04.07.2024

18:00

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Brutalna šamarčina! Pomorska armada NATO ne može da pobedi Hute, Crveno more je sramota američke mornarice!
Malo su se preigrali

Brutalna šamarčina! Pomorska armada NATO ne može da pobedi Hute, Crveno more je sramota američke mornarice!

Vojna operacija "Čuvar prosperiteta", koju su bučno pokrenule mornarice Sjedinjenih Država, Velike Britanije i Evropske unije, naletela je na neosvojivu odbranu Huta. Neuspeh NATO kampanje u Jemenu pridružuje se dugačkoj listi neuspešnih zapadnih vojnih kampanja: Korejski rat 1953, Vijetnam 1975, neuspeh američke intervencije u Somaliji 1993 (čuveni Crni jastreb u Mogadišu) i američka okupacija Avganistana 2021.

04.07.2024

23:00

Smrtna presuda! Panika u NATO, Francuska će napustiti Alijansu posle pobede Bardele i Marin Le Pen na izborima!
Zapad na nogama

Smrtna presuda! Panika u NATO, Francuska će napustiti Alijansu posle pobede Bardele i Marin Le Pen na izborima!

NATO strahuje ds bi Francuska mogla da se povuče iz članstva u Alijansi i da bi to mogla da bude jedna od kljulnih odluka krajnje desnice okupljenje oko Žordana Bardele i Marin Le Pen. Nacionalno okupljanje koje predvode upravo Bardel i Lepenova mogli bi da u nedelju preuzmu lormilo "pete republike", a to je alarm ne samo za EU, već i za Vašington"!

04.07.2024

21:56

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija