• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

30.04.2023

15:01

Brnabić: Stabilnost u regionu zavisi od dobrih odnosa Beograda i Zagreba

Tanjug

Politika

Brnabić: Stabilnost u regionu zavisi od dobrih odnosa Beograda i Zagreba

Podeli vest

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić izjavila je danas u Zagrebu da je sa premijerom Hrvatske Andrejem Plenkovićem imala jako konkretan i dobar sastanak na sve teme i naglasila da stabilnost u ovom regionu zavisi od dobrih odnosa Beograda i Zagreba.

- Imala sam dobar, jako, jako konkretan sastanak sa Plenkovićem, otvorene su sve teme, odnosi između nas opterećeni su brojnim pitanjima, velikim nepoverenjem, temama koje su emotivne za sve nas, moramo da radimo na poboljšanju i zbližavanju naših odnosa, ali ako ni zbog čega zbog srpske zajednice u Hrvatskoj i hrvatske zajednice u Srbiji - rekla je Brnabić za Tanjug u Zagrebu nakon Skupštine Srpskog nacionalnog vijeća.

Prema njenim rečima, odnosi su takvi da je bilo kakav razgovor među nama, kao i ovaj današnji, dobar razgovor.

- Uvek je dobar razgovor i otvorili smo zaista sva pitanja, koja imamo na duši i pitanja nestalih i pitanje rešavanja međusobnih granica u delu koji je sporan i pitanje posete predsednika Aleksandra Vučića Jasenovcu i optužnice za ratne zločine na Petrovačkoj cesti, ali i za konkretne projekte vezane za budućnost, kao što su modernizacija brze pruge i ponovno uspostavljanje železničkog saobraćaja Beograd, Zagreb, Ljubljana, objedinjene naplate putarine na autoputevima što ćemo imati za mesec do dva sa Severnom Makedonijom - rekla je Brnabić.

Dodala je da ćemo brzo nakon uspostavljanja objedinjene naplate sa Severnom Makedonijom imati isto i sa Albanijom.

- Pa da se tome pridruži i Hrvatska što je dobro za sve nas jer praktično usmeravamo tranzitni pravac na ovaj deo Evrope i svi imamo koristi finansijske i benefite - rekla je ona.

Foto: Tanjug

Na pitanje da li će biti novih sastanaka, kaže bez sumnje, da postoje konkretni predlozi i datumi, ali da će se o tome više razgovarati naredih dana. Prema njenim rečima, 23. juna u Subotici je planirano otvaranje Hrvatske kuće, a pre toga će se dogovorati detalji. Konkretan rezultat današnjeg razgovora sa Plenkovićem je kako je navela, taj da će se Komisije za otovorena pitanja između Srbije i Hrvatske sastati i napraviti listu svih otvorenih pitanja da možemo na tome da radimo. Podsetila je da je važan i razlog njenog današnjeg dolaska u Zagreb, Skupština SNV koja će biti vetar u leđa srpskom narodu i olakšati im život.

- Mi ćemo kao Srbija nastaviti da ulažemo u srpski narod, od 2016. uložili smo više od šest miliona evra za srpsku zajednicu u Hravtskoj preko SNV, pa dodatnih 2,5 miliona nakon zemljotresa, a imamo i dodatnu stalnu podršku SPC u Hrvatskoj - rekla je Brbabić i naglasila da se nada da Srbi u Hrvatskoj osećaju takav odnos Srbije i da im on znači.

Foto: Tanjug

Dodala je i da joj je bila veliki čast da se obrati sa Skupštine SNV.

- Ovo je godina u kojom smo dosta uradli na otvaranju kanala komunikacije, na redovnim sastancima, i na tome dugujemo veliku zhavalnost ministru Tomislavu Žigmanovu i Miloradu Pupovcu - rekla je ona i dodala da je to ono iza čega stoji u Srbiji zajedno sa predsednikom Aleksandrom Vučićem, koji je, kako je podsetila, rekao da treba da damo sve od sebe da uspostavimo bolju kominikaciju sa Hrvatskom jer stabilnost u ovom regionu zavisi od dobrih odnosa Beograda i Zagreba.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
maks

pre 1 godinu

ODJEBITE od Hrvatske koliko je nebo od zemlje. Ovi OČAJNIČKI pokušaji prišlepavanja Hrvatima doprinose tome da se svaki dan sve više gadite SVIMA. Čak i onima koji su po tom pitanju bili "liberalni", ako je takvih uopće bilo. Dakle odgmižite u svoj pašaluk i držte se njega. Za vas je Kosovo, i tome sl-...TO je vaš "svet"" U Hrvatskoj nemate šta tražiti. Jer Hrvati vas NE podnose i NE žele. Hrvati NISU Plenkovič niti je Plenkovič Hrvatska.

Kkk

pre 1 godinu

Pa zar plenkovic nije poglavnik, ustasa i zlikivac koji zeli da unisti srbiju i vucica, kao sto pricaste unazad godinama? Kako sad da objasnite nepismenom narodu da plenkovic preko noci vise nije to sto ste tvrdili da jeste?

NIKOLALONDONKRAJINA

pre 1 godinu

Odnosi Beograda i zagreba ce ovisiti o tome koliko ce zagreb jos sprovoditi genocid nad preostalim Srbima koje jos nisu uspjeli proterati ili nasilno pokrstiti. I kada taj svoj 'tisucljetni san' ostvare , ni tada nece prestati nihova mrznja prama Srbiji. Eto tako ce se u buducnosti odvijati odnosi izmedju Beograda i zagreba.

zoran

pre 1 godinu

... ma, došla da vidi može li šta istrgovati za Vučića.

zoran

pre 1 godinu

Čitao sam Jutarnji list - sve je tačno šta su napisali. Primitivizam i pokvarenost srpskih vlasti - davno je provaljena. Svake godine kampanja protiv odlaska na more, nazivanje RH sa NDH i ostale bljuvotine ... nije ZG mutav. O pokvarenoj zloupotrebi stratišta Jasenovac ne treba ni govoriti, a o skrivanju sopstvenih zločina i učešću Srbije u agresiji na RH i proterivanju stanovništva - nepotrebno govoriti. Što dalje jednih od drugih - to bolje.

zztop

pre 1 godinu

Komšije su sve bitno rešili u EU su ušli pre deset godina , član su NATO i duže , lane ušli u monetarnu uniju i uveli evro , ušli u shengen i mogu putovati bez viza u ameriku i nema dvostrukog oporezivanja , a srbija ne zna ni dal je i jedan klaster rešila i sad brnaba ide njima nešto popovati ... mogla je ostati do sutra da položi cvet u okučanima...

Brnabić u Zagrebu: O otvorenim pitanjima na što racionalniji način!
Politika

Brnabić u Zagrebu: O otvorenim pitanjima na što racionalniji način!

Premijerka Ana Brnabić poručila je danas u Zagrebu da želi da posete zvaničnika dve budu češće i da ne bude svaka od tih poseta simbol, svakako ne negativan ili neprijateljski, već uobičajeni radni dan koji će se biti iskorišćen da se razgovara o svim otvorenim pitanjima na što racionalniji način, i o temama koje su važne za budućnost i građana i privrede.

30.04.2023

12:46

sledeća vest

TV

Živimo u vremenu kad se talas ekstremizacije pojavljuje svuda! Država je efikasno odreagovala na terorizam! (VIDEO)
Live TV

Živimo u vremenu kad se talas ekstremizacije pojavljuje svuda! Država je efikasno odreagovala na terorizam! (VIDEO)

U Beogradu, večeras nešto pre 19 časova, uhapšena je jedna osoba u Sarajevskoj ulici. Kod nje je pronađen samostrel, sličan onom koji je korišćen u terorističkom napadu pre par dana ispred ambasade Izrela kada je povređen žandarm koji je obezbeđivao objekat. Osim samostrela, kod uhapšenog lica, pronađeni su nož, čakija i nunčake. Ovim povodom, gosti Informerovog vanrednog programa bili su karijerni diplomata Branko Branković, Nikola Belić, novinar "Politike" i Nikola Perišić iz Centra za društvena istraživanja.

01.07.2024

22:30

JOŠ TV VESTI

Hronika

Muljala sa kladioničarskim tiketima pala i ona i njeni saučesnici! Menjali kodove zgrnuli milione (FOTO)
Hronika

Muljala sa kladioničarskim tiketima pala i ona i njeni saučesnici! Menjali kodove zgrnuli milione (FOTO)

Operativci kriminalističke policije, u saradnji sa Posebnim odeljenjem za suzbijanje korupcije Višeg javnog tužilaštva u Nišu, uhapsili su A. S. (26), zaposlenu u jednom privrednom društvu za proizvodnju digitalnih igara, zbog postojanja osnova sumnje da je izvršila krivično delo zloupotreba položaja odgovornog lica, kao i P. S. (26) i D. S. (26) koji se terete za isto delo u pomaganju.

02.07.2024

08:55

Sport

Planeta

Haos kod demokrata! Bajdenovi partneri izneli zapanjujući plan!
Planeta

Haos kod demokrata! Bajdenovi partneri izneli zapanjujući plan!

Demokratski nacionalni komitet DNC, mogao bi formalno da nominuje Džoa Bajdena za svog predsedničkog kandidata već 21. jula, sa ciljem da stane na kraj spekulacijama o mogućoj smeni nakon lošeg učinka aktuelnog predsednika u nedavnoj televizijskoj debati sa republikanskim rivalom Donaldom Tramp.

02.07.2024

08:38

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija