• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer

18.07.2024

15:44

Vučić na Samitu Evropske političke zajednice: Samo su veliki jastrebovi mogli da govore! Nikada se ovako nešto nije dogodilo!

printscreen

Politika

Vučić na Samitu Evropske političke zajednice: Samo su veliki jastrebovi mogli da govore! Nikada se ovako nešto nije dogodilo!

Podeli vest

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić učestvuje danas na četvrtom Samitu Evropske političke zajednice koji se održava u palati Blenim u Vudstoku, nadomak Londona.

Sve sastanke predsednika Vučića na Samitu Evropske političke zajednice možete pogledati u posebnoj vesti. 

15.40 - Obraćanje predsednika Vučića

Predsednik Aleksandar Vučić izjavio je da je na samitu Evroopske političke zajednice imao mnogo važnih i dobrih sastanaka i rekao da je sa predsednikom Francuske Emanuelom Makronom razgovarao o njegovoj poseti Srbiji koja će se najverovatnije dogoditi krajem avgusta ili početkom septembra.

On je novinarima rekao da je sa Makronom imao najduži sastanak i to o svim pitanjima i budućnosti Srbije, ali i da su razgovaralo o ekonomskoj, vojno-tehničkoj saradnji.

- Imao sam mnogo bilateralnih susreta, najduže sa predsednikom Makronom, sa Micotakisom, Zelenskim, brojnim drugim liderima iz regiona, iz Evrope, predsednicom Švajcarske, novim holandskim premijerom, sa Tuskom... Razgovarao sam i sa novoizabranim holandskim premijetrom koji je podučio da mu se prezime izgovara Šof, ali smo razgovarali i o planu rasta i reformskoj agendi. Razgovarao sam i sa (grčkim premijerom) Kirijakosom Micotakisom, (ukrajinskim predsednikom Volodimirom) Zelenskim i drugim liderima iz regiona i Evrope, predsednicom Švajcarske i verujem da smo obavili dobar razgovor

- Ideja je bila da mi koji nismo iz EU imamo priliku da kažemo šta mislimo. Imali smo samo panel na kojem je to moglo da se dogodi. Svi su samo govorili da Ukrajina mora da pobedi. Sve je to lepo, ali ima i drugih zemalja osim ukrajine. Mi nismo mogli da govorimo - rekao je Vučioć.

Kako je rekao Zelenski je imao žestok govor protiv Orbana koji u tom momentu nije imao priliku da odgovori.

 - Sa Zelenskim sam imao dobar sastanak. Bio je vrlo žestok govor protiv Orbana koji nije imao priliku da u tom trenutku odgovori - rekao je Vučić. 

- Ono što smo čuli od gospođe Fridriksen i britanskog premijera je da Ukrajina mora da pobedi, a nije bilo reči o tome kako da se reši dijalog... napanelu sam rekao da je važnod a postoji malo ravnopravniji stav ne navijački pristup, da je to demokratija a ne da svi "duvamo u istu tikvu"... Svi ljudi znaju šta se zbiva, imaju tajne službe koji ih izveštavaju o ratištu. Voz je krenuo, svi se skolone dok ne prođe i to je to... Nikada ovako nije bilo - rekao je Vučić.

- Razgovarao sam sa bar 50 odsto lidera danas. 

O sramnim izjavama Ćute koji je pominjao dolazak Šolca, Vučić je rekao da je Ćuta na vreme bio u Savanovoj.

- Fini gospodin. Tih junaka koji će da ruše i spaljuju sam se nagledao. Ili sledeći Božić ili Vaskrs. Nemam šta da kažem, jutros je na vreme bio u Savanovi, dobar im je, kvalitetan vinjak. Nije to stvar nekulture, nego je vrućina pa je malo ranije morao da ode do Savanove. Ne misli on ništa loše.

- Dve i po godine slušamo kako sam ruski agent, da ćemo da povedemo ratove... Mi smo 5 hiljada laptopa i ajpeda poslali, veliki podršku pružili i mnogo veću nego oni koji nam drže predavanja.  Kao što nisam ruski, nisam ni njihov agent. Ponosan sam na to što smo nezavisna zemlja. To što ja ne želim da izvozim tenkove bilo kome. Mi moramo našu vojsku da jačamo, izabran sam da štitimo interese svoje zemje, a ne neke druge... 

O sankcijama Rusiji, Vučić kaže da je video šta nam se sprema i zna šta nas očekuje.

- Dobro je da je Ursula izabrana. Ona je racionalna žena, sa njom može da se razgovara i da se rešavaju problemi. Ovo drugo neće biti lako, ali videćemo - dodao je on.

Kako kaže razgovarao je sa Makronom oko KiM, ali više sam pričao sa Kajom Kalas nego sa Boreljom.

- Samo su oni veliki jastrebovi mogli da govore, nikada se ovako nešto nije dogodilo. Samo je onaj koji je veliki jastreb je mogao da govori, samo je on mogao da da ton skupu...  Svejedno, bilo je korisno. Rekao sam i Makronu, on je drugačije ovo zamišljao, da to bude naše pravo da im se obratimo, kažemo šta mislimo. Mi smo to iskoristili kroz ogroman broj susreta sa svima. 

O klimama u GAK Narodni front

- Kažu "Vučić preuzeo zakon u svoje ruke"... Super... Meni je važno da majke i deca mogu da dobiju u roku od 3 dana te klime, da smo išli po svim procedurama još 4 meseca ne bismo mogli da ih dobijemo. A oni mene neka gone. I lažu kad kažu da bismo mogli... Pitanje da li bismo i za toliko. U subotu uveče odite i vidite da li je sve u redu, a ja nemam problem da im još jednom budem kriv. 

13.15 - Vučić: Samit predstavlja odličnu priliku da se razgovara o strateškim pitanjima

Predsednik Srbije Aleksandr Vučić rekao je danas da Samit Evropske političke zajednice u Londonu predstavlja odličnu priliku da se sa evropskim liderima razgovara o strateškim pitanjima, unapređenju bilateralnih i multilateralnih odnosa u cilju jačanja bezbednosti i stabilnosti  evropskog kontinenta, a fokus će biti i na oblastima energetike i migracija. 

Vučić je napisao na svom instagram nalogu buducnostsrbijeav, da je važno da pokušamo da sačuvamo mir i stabilnost, a Srbija će nastaviti da se svojom ozbiljnom i odgovornom politkom za to zalaže u celom regionu. 

 

 

12.13 - Olaf Šolc uskoro dolazi u Beograd

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić sa kancelarom Savezne Republike Nemačke Olafom Šolcom na otvaranju četvrtog Samita Evropske političke zajednice u Londonu.

- Srdačan susret sa Olafom Šolcom. Vidimo se uskoro u Beogradu - napisao je Vučić na Instagramu.

 

 

11.55 -  O aktuelnim pitanjima od značaja za naše zemlje

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić pred otvaranje Samita Evropske političke zajednice sa predsednikom Vlade Mađarske Viktorom Orbanom, predsednicima Republike Azerbejdžan i Republike Bugarske Ilhamom Alijevim i Rumenom Radevim i predsednikom Vlade Albanije Edijem Ramom.

- Ne bismo nas trojica bili mi, ako ne bismo prekršili makar neko pravilo. Iako nije 17h, evo me na kratkoj pauzi sa Viktorom Orbanom, Ilhamom Alijevimi Rumenom Radevim uz kafu (i čaj za mene). Pred kraj nam se pridružio i Edi Rama.

Biće ovo dug i naporan dan, ali sa prijateljima je uvek lakše, bez obzira na to gde se sretnete.

Razgovaramo o aktuelnim pitanjima od značaja za naše zemlje i celu Evropu i dogovaramo susrete u predstojećem periodu, jer planova je mnogo, a vreme brzo teče - napisao je Vučić.

 

 

11.40 - Razgovor sa Micotakisom

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić sa predsednikom Republike Grčke Kirjakosom Micotakisom na Samitu evropske političke zajednice u Londonu.

- Otvoren i srdačan susret sa predsednikom Kirjakosom Micotakisom sa kojim sam razmenio mišljenja o situaciji u regionu, proširenju EU i jačanu partnerskih i prijateljskih Srbije i Grčke.

 

 

11.31 - Razmena mišljenja o svim gorućim pitanjima današnjice

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić razgovarao je tokom Samita Evropske političke zajednice sa predsednikom Republike Litvanije Gitanasom Nausedom.

- Odličan susret sa predsednikom Gitanasom Nausedomi prilika da razmenimo mišljenja o svim gorućim pitanjima današnjice, kao i o bilateralnim odnosima i intenziviranju privredne saradnje i realizaciji litvanskih investicija u Srbiji.

 

 

11.29 - Jačanje odnosa Srbije i Belgije 

Predsednik Republike Srbije sastao se sa premijerom Kraljevine Belgije Aleksandrom De Kroom.

- Dobar razgovor sa Aleksandrom De Kroom o globalnim i regionalnim temama, kao i o jačanju sveukupnih odnosa Srbije i Belgije. Razgovarali smo i o koracima Srbije na EU putu. 

 

 

11.28 - O očuvanju mira i stabilonosti u Evropi

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić razgovarao je sa premijerom Republike Slovenije Robertom Golobom.

- Dobar razgovor sa premijerom Robertom Golobom o očuvanju mira i stabilonosti u Evropi, aktuelnoj situaciji u regionu i bilateralnim odnosima Srbije i Slovenije.

 

 

11.21 - Odličan susret sa novim premijerom Severne Makedonije

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić sa predsednikom Vlade Republike Severne Makedonije Hristijanom Mickoskim.

- Odličan susret sa novim predsednikom Vlade Severne Makedonije Hristijanom Mickoskim i dogovor da se uskoro sastanemo kako bismo razmotrili najvažnija pitanja u oblasti saradnje između naše dve zemlje.

 

 

11.18 - O očuvanju mira i stabilnosti

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić razgovarao je tokom Samita Evropske političke zajednice sa državnim sekretarom za spoljne i poslove Komonvelta Ujedinjenog Kraljevstva Velike Britanije i Severne Irske Dejvidom Lamijem.

- Sa ministrom spoljnih poslova Dejvidom Lamijem razgovarao sam o očuvanju mira i stabilnosti u Evropi, jačanju poverenja i saradnje. Ovaj Samit je odlična prilika da još jednom potvrdimo značaj ekonomske razmene, investicija i trgovinskih odnosa između Srbije i Ujedinjenog Kraljevstva.

 

 

11.17 - Srdačan susret sa premijerom Gruzije 

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić sa predsednikom Vlade Gruzije Iraklijem Kobahidzeom.

- Srdačan susret sa premijerom Gruzije i brza razmena mišljenja o najvažnijim pitanjima bilateralne i ekonomske saradnje.

 

 

11.13 - Razgovor o situaciju o regionu

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić sastao se predsednicom Švajcarske konfederacije Vajolom Amherdi na otvaranju Samita Evropske političke zajednice u Londonu.

- Srdačan susret sa sa Vajolom Amherdi na početku Samita evropskih lidera u Londonu. Razgovarali smo o situaciji u regionu, našim bilateralnim odnosima.

 

 

11.06 - Vučić sa kandidatkinjom za visokog predstavnika Evropske unije za spoljnu politiku i bezbednost

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić sastao se tokom Samita Evropske političke zajednice sa bivšom premijerkom Republike Estonije i kandidatkinjom za visokog predstavnika Evropske unije za spoljnu politiku i bezbednost.

- Kratak susret i sa Kajom Kalis. Ponovio sam posvećenost Srbije nastavku evrointegracionog procesa i izrazio očekivanje da ćemo u narednim mesecima biti u prilici da napravimo nove korake na putu ka punopravnom članstvu u EU - napisao je Vučić.

 

 

11.02 - Sa Radevim o jačanju ekonomske saradnje

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučič razgovarao je tokom Samita Evropske političke zajednice sa predsednikom Republike Bugarske Rumenom Radevim.

- Sa predsednikom Rumenom Radevim sam razgovarao o bilateralnim odnosima, jačanju ekonomske saradnje i partnerstva naše dve države i naroda. Fokusirali smo se i na ključna pitanja ovog Samita Evropske političke zajednice i teme koje oblikuju budućnost Evrope.

 

 

10.58 - Vučić sa predsednikom Finske: Srbija ostaje posvećena jačanju kontakata sa severom Evrope

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić sa predsednikom Republike Finske Aleksandrom Stubom.

- Sa predsednikom Finske Aleksandrom Stubom o unapređenju saradnje i drugim bitnim pitanjima od interesa za obe strane.

Naglasio sam da, bez obzira na razlike i geografsku udaljenost, Srbija ostaje posvećena jačanju kontakata sa severom Evrope i intenziviranju ekonomskih odnosa, budući da su potencijali veliki, ali nedovoljno iskorišćeni.

U tom kontekstu, iskoristio sam priliku da uvaženom kolegi predstavim samo neke od mogućnosti za ulaganja koja se otvaraju na EXPO2027 i izrazio nadu da će Finska prepoznati svoj interes u ovom projektu - napisao je Vučić.

 

 

10.50 - Sa Sančezom o aktuelanim pitanjima

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić razgovarao je sa visokim predstavnikom EU za spoljnu politiku i bezbednost Žosepom Boreljom i predsednikom Vlade Kraljevine Španije Pedrom Sančezom o strateškim pitanjima, kao i o budućnosti Srbije i napretku na našem evropskom putu.

- Sa iskrenim prijateljem SrbijePedrom Sančezom razgovarao sam o aktuelnim geopoltičkim i regionalnim pitanjima, našim bilateralnim odnosima, kao i o temama koje su u fokusu ovog Samita Evropske političke zajednice - napisao je Vučić na Instagramu.

 

 

10.00 - Vučić: Za nas je važan mir!

Upitan za očekivanja predsednik je kratko odgovorio: 

- Ovo danas je za našu zemlju važno. Da vidimo šta je od presudnog značaja da u narednom periodu uradimo, pre svega da sačuvamo mir, kako da unapređujemo ekonomiju. Moja očekivanja nisu prevelika i nadam se da ću uspeti bar da kažem da bih voleo da ima više racionalnog pristupa i da je važan mir za nas, a mnogi ljudi to ne misle, ne razumeju, ne vide ili misle da je potrebno da rat traje da potpunog poraza nekog drugog. To je nešto što nanosi ogromnu štetu svima u Evropi, tako da nisam siguran da će to da naiđe na odobravanje svih drugih, ali to će biti pozicija Srbije. Želimo mir, ekonomski napredak, i u skladu sa tim ćemo se ponašati - poručio je Vučić.

Foto: Informer

 

9.50 - Vučić stigao u palatu Blenim!

Njega je dočekao domaćin samita premijer Velike Britanije i Severne Irske Kir Starmer, a ovo će biti najveći skup evropskih lidera u poslednjih nekoliko godina.

 

 

Starmer će ugostiti 47 lidera iz zemalja EU, kandidata za članstvo i drugih država koje se graniče sa EU.

Samit Evropske političke zajednice

Među učesnicima Samita Evropske političke zajednice su predsednik Francuske Emanuel Makron, nemački kancelar Olaf Šolc, premijer Španije Pedro Sančez, premijerka Italije Đorđa Meloni, premijer Mađarske Viktor Orban, premijer Albanije Edi Rama, premijer Grčke Kirjakos Micotakis, premijer Belgije Aleksandar De Kro, predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski, predsednik Crne Gore Jakov Milatović, visoki predstavnik EU za spoljne poslove i bezbednosnu politiku Žosep Borelj, predsednik Evropskog Saveta Šarl Mišel i mnogi drugi. 

Samitu neće prisustvovati predsednik Turske Redžep Taip Erdogan.

Po prvi put, na samitu EPZ prisustvuje i generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg, kao i predstavnici organizacije za evropsku bezbednost i saradnju i Saveta Evrope.

Na skupu učesnici će razgovarati o nekim od najurgentnijih pitanja sa kojima se Evropa suočava - od rata u Ukrajini, energetike do ilegalnih migracija i bezbednosne saradnje. Sastanak u okviru Samita Evropske političke zajednice pružiće liderima jedinstvenu priliku da razgovaraju i iskoriste ovaj momenat kako bi se konkretizovale i primenile mere u pogledu pitanja od zajedničkog značaja.

Tokom samita u Palati Blenim predviđeno je održavanje nekoliko panel diskusija, a predsednik Vučić učestvovaće na okruglom stolu na temu Odbrana i obezbeđivanje demokratije, a planiran je i niz bilateralnih susreta sa evropskim zvaničnicima, među kojima su predsednik Republike Francuske Emanuel Makron i predsednik Vlade Kraljevine Holandije Dik Shof. 

 

 

 

 

 

 

 

 




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

TV

Kako je došlo do atentata ako je tajna služba imala informacije o njemu? Ekspert za Bliski istok o navodnoj umešanosti Irana u pokušaj Trampovog ubistva! (VIDEO)
Live TV

Kako je došlo do atentata ako je tajna služba imala informacije o njemu? Ekspert za Bliski istok o navodnoj umešanosti Irana u pokušaj Trampovog ubistva! (VIDEO)

Stručnjak za Bliski istok Lea Kumer bila je gost Informerovog "Info jutra" u kom je govorila o navodnoj umešanosti Irana u atentat na bivšeg predsednika Amerike Donalda Trampa. SAD su u poslednjih nekoliko nedelja dobile obaveštajne podatke o navodnoj zaveri Irana da pokuša ubistvo Trampa, preneo je nedavno Si-En-En (CNN) pozivajući se na neimenovane izvore. Teheran je ubrzo demantovao ova pisanja američkih medija.

18.07.2024

09:30

Hronika

JOŠ Hronika VESTI

Sport

Planeta

Zabava

Magazin

JOŠ Magazin VESTI

Džet set

Srbija