• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs

06.08.2024

13:22

Vesić: Rešavamo decenijski problem kanalizacije obodnih zemunskih naselja

informer.rs

Politika

Vesić: Rešavamo decenijski problem kanalizacije obodnih zemunskih naselja

Podeli vest

Ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Goran Vesić izjavio je danas da je Ministarstvo raspisalo tender za idejno rešenje batajničkog kanalizacionog sistema, što znači da će obodna zemunska naselja dobiti kanalizaciju na koju čekaju decenijama.

Vesić je precizirao da je predvidjena izgradnja prečišćivača otpadnih voda, nova crpna stanica Batajnica, više od 20 relejnih crpnih stanica, oko 70 kilometara primarnog kolektora, kanalisanje sremskih naselja kao i izgradnja 200 kilometara sekundarne mreže i oko 22 kilometra potisnog cevovoda.

Naveo je da površina batajničkog kanalizacionog sistema, jednog od pet nezavisnih celina beogradskog sistema, obuhvata oko 13.700 hektara, od čega je kanalisano oko 750 hektara površina.

Oko 65.000 građana ima kanalizaciju, ali postoji potreba za priključenjem dodatnih 60.000 korisnika sa područja opština Surčin i Zemun, koja se nalaze izvan granica generalnog urbanističkog plana.

Kanalizacioni sistem zasnovan u naseljima Batajnica, Zemun Polje, Plavi horizonti, Školsko dobro, delu naselja Surčin i delu industrijske zone Gornji Zemun.

Foto: Foto: Tanjug/Jadranka Ilić

 

Nekanalisana naselja su Grmovac, Ugrinovci, Busije, Šangaj severozapadni deo Batajnice, Altina 2, deo Surčina, Dobanovci, Jakovo, Bečmen, Petrovčić, Boljevci, Progar, naselje Radiofar kao deo PDR "Privredne zone Auto-put" i preostali deo industrijske zone "Gornji Zemun".

Ministar je pojasnio da je u planu da se kanalizacija opštine Surčin, čija izgradnja predstavlja jedan od razvojnih prioriteta, povezuje na batajnički kanalizacioni sistem, pa će u odnosu na sadašnje stanje batajnički kanalizacioni sistem do 2031. godine doživeti značajne promene i proširenja.

Vesić je naveo i da je, umesto prepumpavanja netretiranih upotrebljenih voda direktno u Dunav, predviđena izgradnja prečišćača Batajnica na desnoj obali Dunava.

Osnovni koncept budućeg rešenja evakuacije upotrebljenih voda ostaće nepromenjen i zasniva se na evakuaciji voda preko crpnih stanica "Batajnica" i "Zemun Polje 2", naveo je Vesić i dodao da će se sve vode transportovati na lokaciju budućeg prečišćivača "Batajnica" koji je prema generalnom urbanističkom planu predviđen na desnoj obali Dunava, neposredno uzvodno u odnosu na postojeći izliv.

Priključenje naselja i zona unutar granica podsistema koji danas nisu kanalisani predviđeno je na postojeće crpne stanice, dodao je ministar Vesić.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Vesić: Srbija u korak sa Evropom u infrastrukturnom povezivanju
Politika

Vesić: Srbija u korak sa Evropom u infrastrukturnom povezivanju

Nedavno su na snagu stupila nova pravila EU o transevropskoj transportnoj mreži (TEN-T) koja treba dodatno da podstakne razvoj visokokvalitetne transportne mreže za bolju i održivu povezanost u Evropi, a ministar građеvinarstva, saobraćaja i infrastrukturе Goran Vеsić kaže da Srbija, zemlja kandidat za članstvo u EU, uveliko radi na projеktima u oblasti drumskе, žеlеzničkе i vodnе infrastrukturе i polako dobija ulogu ključne veze između severa i juga kontinenta.

03.08.2024

11:20

sledeća vest

TV

Hronika

JOŠ Hronika VESTI

Sport

Planeta

Zabava

Magazin

JOŠ Magazin VESTI

Džet set

Srbija