• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs

06.08.2024

13:35

Vučević sa Đedović Handanović u Resavici - Premijer poručio: Niko nema pravo da potcenjuje rudare i da im zabranjuje rad

informer.rs

Politika

Vučević sa Đedović Handanović u Resavici - Premijer poručio: Niko nema pravo da potcenjuje rudare i da im zabranjuje rad

Podeli vest

Rudarstvo je duboko ukorenjeno u istoriju naše države još od srednjeg veka, pa do dana današnjeg, a biće i naša budućnost, izjavio je predsednik Vlade Srbije Miloš Vučević prilikom današnje posete Javnom preduzeću za podzemnu eksploataciju uglja Resavica.

Povodom Dana rudara, predsednik Vlade Republike Srbije Miloš Vučević i ministarka rudarstva i energetike Duravka Đedović Handanović posetili rudnik "Rembas" u okviru JPPU „Resavica“. 

- Srećno svim rudarima u Srbiji, srećan vam vaš dan, Dan rudara. Hvala našim domaćima na gostoprimstvu i prilici da se uverimo kako se odvija život u rudniku. Rudarstvo jeste i biće deo Srbije. Verujem da Srbija duguje zahvalnost i obavezu prema 38.000 porodica naših rudara koji žive od ovog posla, koji rade težak, visokorizičan posao - rekao je premijer.

Ukazao je da zahvaljujući rudnicima i svim srpskim rudarima, mi danas možemo da punimo mobilne telefone, koristimo sve električne alarate, jer sve to radi na struju, koju imamo pre svega zahvaljujući rudnicima. 

- Ko tvrdi drugačije, laže i obmanjuje građane Srbije. Mi da sporovodimo politiku koja će da zabrani ovim ljudima da rade i da žive, nikada. Nećemo da budemo deo toga. To nije politika u koju verujemo, to nije Srbija u koju verujemo. Mi verujemo da je rudarstvo razvojna šansa Srbije i da su nam Bogom dana sva prirodna bogatstva koja imamo, i rude i minerali - naglasio je Vučević. 

 

 


Čestitajući praznik svim rudarima, ministarka Dubravka Đedović Handanović zahvalila im se na požrtvovanosti, hrabrosti i svim rizicima koje preuzimaju svaki dan kada dolaze na posao i na tome što vredno rade da osiguraju da imamo svaki dan dovoljno električne i toplone energije, da vozimo automobile, gradimo kuće, mostove, škole, ali i da imamo dovoljno sirovina za našu hemijsku i farmaceutsku industriju. 

 

Ona je naglasila da će kao i do sada zaposleni u rudarskom sektoru imati otvorena vrata i sagovornika u Ministarstvu rudarstva i energetike kako bi nastavili da zajednički rešavamo sve izazove. 

- Država će nastaviti da ulaže proizvodnju, poboljšanje uslova rada i obezbeđivanja većih zarada svim našim rudarima. Apel svim zaposlenima koji rade na ovom teškom i odgovornom poslu da poštuju mere bezbednosti i nose zaštitnu opremu, kako bi rizike kojima su izloženi svaki dan sveli na minimum - istakla je ministarka. 

Navela je i da je rudarstvo poslednjih dana izloženo brojnim dezinformacijama, te podsetila da Srbija svoja rudna bogatstva eksploatiše još od Srednjeg veka.

- Podizali smo našu industriju zahvaljujući rudarskom sektoru i to treba da nastavimo da radimo. Ulagaćemo u rudarstvo, ali  ćemo to raditi poštujuci sve zakonske regulative u našoj zemlji,  ali i međunarodne standarde. Podizaćemo standarde kad su u pitanju ekologija, zaštita životne sredine i bezbednost na radu. Odgvorno i posvećeno pristupmao razmatranju bilo kog istraživanja mineralnih resursa.  Istraživanja kao takva ne ugrožavaju nikog i ništa. Ukoliko dođe do eksplotacije to će se raditi isključivo poštujući stroga pravila, tehničko-investicionu dokumentaciju, sve dozvole, koje nadležni organi treba da izdaju - poručila je Đedović Handanović.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

TV

Hronika

JOŠ Hronika VESTI

Sport

Planeta

Zabava

Magazin

JOŠ Magazin VESTI

Džet set

Srbija