• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer

12.08.2024

12:50

Litijum je strateški najvažniji materijal u energetskoj tranziciji! Anderhuber: Projekat "Jadar" stvara radna mesta i dodatnu vrednost za Srbiju

Privatna arhiva

Politika

Litijum je strateški najvažniji materijal u energetskoj tranziciji! Anderhuber: Projekat "Jadar" stvara radna mesta i dodatnu vrednost za Srbiju

Podeli vest

Florijan Anderhuber, direktor za energiju i klimu u Evropskom udruženju za rudarske industrije, metale i minerale „Euromines", rekao je da projekat „Jadar“ u Srbiji stvara radna mesta i dodatnu vrednost za Srbiju

- Ono što pokušavamo da postignemo kolektivno kao društvo jeste da zaštitimo našu planetu i osiguramo prosperitet i visok kvalitet života. Rudarstvo je važan deo ove slagalice, a nalazišta se ne mogu premestiti - u intevjuu za Demostat kaže Florijan Anderhuber, direktor za energiju i klimu u Evropskom udruženju za rudarske industrije, metale i minerale „Euromines“.

Evropska zavisnost od ovog – ali i drugih – ključnih sastojaka zahteva od nas da radimo više sami – i to na pravi način od početka. Za to su, naravno, potrebna dva elementa: razumevanje onoga što imamo u zemlji i partnerstvo sa prijateljima.

Projekat „Jadar“ u Srbiji, na primer, može drastično smanjiti zavisnost Evrope u celini od litijuma, dok istovremeno stvara lokalnu dodatnu vrednost – i sve to primenom najboljih dostupnih tehnologija za rudarenje i preradu. Ovo ne samo da podstiče geopolitičku autonomiju evropske tranzicije, već jača veze između EU i Srbije, stvara radna mesta i dodatnu vrednost za Srbiju, i promoviše vrhunske tehnologije, obezbeđujući vodeću poziciju za odgovorne i održive rudarske tehnologije.

 




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

TV

Hronika

JOŠ Hronika VESTI

Sport

Planeta

Zabava

Magazin

JOŠ Magazin VESTI

Džet set

Srbija

(VIDEO) Šta to leti nad Bagdalom?
Srbija

(VIDEO) Šta to leti nad Bagdalom?

Poznato brdo Bagdala u Kruševcu postalo je od sinoć epicentar radosti i uzbuđenja tokom Međunarodnog festivala balona "Kruševac kroz oblake".

10.08.2024

12:23