• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer

21.08.2024

08:37

Ovo je generacijska prilika za Srbiju da zauzme lidersku poziciju! Pajat za Glas Amerike: O rudniku litijuma odlučuje narod u Srbiji, SAD podržavaju stav vlasti!

Shutterstock

Politika

Ovo je generacijska prilika za Srbiju da zauzme lidersku poziciju! Pajat za Glas Amerike: O rudniku litijuma odlučuje narod u Srbiji, SAD podržavaju stav vlasti!

Podeli vest

Rudnik litijuma je prilika za Srbiju da produbi veze sa Evropskom unijom i pozicionira se kao lider u industriji koja će biti veoma važna u budućnosti, ali o tome da li će rudnika i biti, treba da odluči narod u Srbiji, rekao je u intervjuu za Glas Amerike Džefri Pajat, pomoćnik državnog sekretara SAD za energetske resurse.

Dodao je i da zapadne zemlje traže alternativu u snabdevanju litijumom, jer u velikoj meri zavise od Kine.

Pajat je odgovorio i na tvrdnje iz Moskve da Zapad ruši vlast u Srbiji kroz proteste protiv litijuma ističući da je situacija suprotna - da Amerika podržava vlast u Srbiji u vezi sa projektom "Jadar" i Rio Tinto.

Naglasio da je taj projekat prilika da se unaprede veze EU i Srbije, kao i za ubrzanje energetske tranzicije.

Odgovarajući na pitanje da li je ovo pitanje važno ne samo važno zbog jačanja veza Srbije i EU, već za Srbiju, Pajat je istakao da će o tome odlučiti srpski građani.

''O tome treba da odluči narod u Srbiji. Moje mišljenje je da je ovo generacijska prilika za Srbiju da se postavi na lidersku poziciju u industriji koja će biti jako, jako važna u budućoj konkuretnosti u SAD, Evropi i izvan'', rekao je on.

Napomenuo da je smanjenje zavisnosti Zapada od Kine ključno, i da postoji sistematski pokušaj u EU, SAD da diversifikuju lanac snabdevanja. 

"Pitanje odakle će ta diversifikacija da dođe je i dalje otvoreno. Ali Srbija, zbog svoje geologije, ima jedinstvenu priliku da igra globalno značajnu ulogu u tom procesu", istakao je on.

Pajat je rekao da je litijum takođe neophodan kako bi se ispunili klimatski ciljevi, a kako bi se svet pridržavao planova zelene tranzicije, do 2040. godine potrebno je povećati zalihe litijuma 42 puta.

On je istakao da se litijum iskopava i u Nevadi, dok Kalifornija predvodi put vađenja litijuma iz slane vode.

''O tome kako Srbija razvija svoje resurse treba da odluči narod u Srbiji. Ja sam ovde da vam kažem da, sa američkog stanovišta, vidimo generacijsku priliku za Srbiju da zauzme lidersku poziciju, ne samo u rudarenju litijuma. Moramo da razvijemo i preradu ovih minerala i damo dodatu vrednost'', rekao je on.

Pajat je naglasio da se Evropa i SAD kreću ka elektrifikaciji saobraćaja za šta je potrebno mnogo više minerala za baterije.

''U svemu tome Srbija može da ima značajnu ulogu, posebno u evropskom lancu snabdevanja'', zaključio je on.

Pajat je odbacio kritike projekta ''Jadar'', koji navode da je uloga Srbije da bude "rudarska kolonija za bogate zemlje", budući da ni u jednoj drugoj evropskoj zemlji iskopavanje litijuma nije otpočelo.

''Srbija treba da počne sa proizvodnjom vrednijih stvari, to je ono što pokušavamo da radimo i ovde u SAD, i tu se naši interesi poklapaju'', rekao je zvaničnik.

On je istakao da je Rio Tinto predmet revizije svojih akcionara i mora da se uskladi sa propisima na svim tržištima na kojima radi, a da samim tim održava bolje ekološke standarde nego kineske kompanije.

Pajat je okarakterisao navode Rusije da Zapad, kroz proteste protiv Rio Tinta, želi da destabilizuje situaciju i sruši vlast u Srbiji kao ''besmislene'', navodi Glas Amerike.
''Mi podržavamo vlast u Srbiji i njenu poziciju u ovom projektu. Zašto bismo, zaboga, onda bili zainteresovani da negujemo opoziciju?'', rekao je Pajat.
 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

TV

Hronika

JOŠ Hronika VESTI

Sport

Planeta

Zabava

Magazin

JOŠ Magazin VESTI

Džet set

Srbija