• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Izvor: Informer.rs

21.08.2024

10:45

Brnabić razotkrila prave namere hejtera: Ne bori se opozicija protiv litijuma, već da sruše Vučića

Tanjug

Politika

Brnabić razotkrila prave namere hejtera: Ne bori se opozicija protiv litijuma, već da sruše Vučića

Podeli vest

Predsednica Skupštine Srbije Ana Brnabić izjavila je danas, povodom protesta protiv iskopavanja litijuma širom Srbije, da predstavnici opozicije nisu protiv toga, već da je pravi cilj protesta rušenje predsednika Srbije Aleksandra Vučića.

Brbabić je istakla da, da su predstavnici opozicije protiv litijuma, ne bi dovodili Rio Tinto u Srbiju, a kasnije i promenili zakone zbog Rio Tinta kako bi mu, kako je rekla, dali eksploataciona prava. 

- Dragan Đilas svakako nije protiv litijuma, kao ni Zoran Lutovac, Miroslav Aleksić, Srđan Milivojević, Borko Stefanović, Marinika Tepić, Miloš Jovanović. Svi su oni potekli iz dve stranke praktično, Demokratske stranke i Demokratske stranke Srbije, ili neki iz G17+ - rekla je Brnabić.

Ona je istakla da im ne zamera što su doveli Rio Tinto u Srbiji, već da bi rekla da su pokušali da urade nešto za rudarstvo, izuzetno važan sektor, ne samo za našu ekonomiju, nego za bilo koju ekonomiju, bilo koje razvijene zemlje sveta i Evrope. 

- Nego su oni 2006. i 2011. promenili zakon o rudarstvu na jedan katastrofalan način, prvo, zato što su 2006. kada su promenili zakon o rudarstvu, oni iz tog zakona izbacili članove 14. i 15., koji su, u stvari, predviđali da kada neko završi istraživanja i potvrdi rudne rezerve, da nakon toga za eksploataciju država raspisuje aukciju ili tender. I onda, ko da više i ko da bolje uslove za našu državu, za naše građane, a država odluči sama to da radi, radi eksploataciju - navela je predsednica Skupštine Srbije.

Kako je objasnila, tadašnja vlast je  2006. godine tim izmenama zakona  uvela princip po kome onaj ko ima istražna prava, jedini može da dobije pravo na eksploataciju. 

- A oni su istražna prava 2004. godine dali Rio Tintu. To je jedini problem koji ja imam sa tim. I da nije bilo tog takvog zakona 2006. i onda to dodatno učvrstili 2011. izmenom zakona. Dakle, to prvo uradila je Demokratska stranka Srbije, ovo drugo  Demokratska stranka 2011. Da nije bilo toga mi danas ne bismo imali nijedan problem, zato to mi ništa ne bi dugovali Rio Tintu - poručila je Brnabić.

Dodala je da su predstavnici sadašnje opozicije protiv litijuma, ne bi 2012. godine Vlada Republike Srbije, koju je predvodio predsednik vlade Mirko Cvetković iz Demokratske stranke, usvojila nacionalnu strategiju za naše resurse, u kojoj se imenom pominje Rio Tinto.

- Rio Tinto se imenom pominje u toj strategiji, što je dodatna garancija za Rio Tinto da će dobiti eksploataciju. I mislite da neće oni to iskoristiti sutra u nekoj arbitraži? Hajde da ne budemo deca, hajde da se ne pravimo ludi. I šta da ova Srbija radi i šta će sve plaćati sutra poreski obveznici? Dakle, to su nam sve ostavili Demokratska stranka, Demokratska stranka Srbije, GS17+ u toj nacionalnoj strategiji - rekla je Brnabić.
 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

TV

Hronika

Sud BIH odlučuje o izručenju jataka šiptarskog teroriste Fatona Hajrizija: Uhapšen u Bijeljini posle ubistva policajca kod Loznice
Hronika

Sud BIH odlučuje o izručenju jataka šiptarskog teroriste Fatona Hajrizija: Uhapšen u Bijeljini posle ubistva policajca kod Loznice

Zoran Miletić, osumnjičen da je pomagao šiptarskom teroristi Fatonu Hajriziju, koji je, u Lipničkom Šoru, kod Loznice, ubio policajca Nikolu Krsmanovića i ranio njegovog kolegu Vjekoslava Ilića, pojaviće se sutra pred Sudom BIH, nakon čega će sudije doneti odluku da li će, po zahtevu iz Beograda, on biti izručen srpskom pravosuđu ili ne.

21.08.2024

11:29

JOŠ Hronika VESTI

Sport

Planeta

Zabava

Magazin

JOŠ Magazin VESTI

Džet set

Srbija