• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer

05.10.2024

08:47

Otvoreno novo poglavlje u razvoju ekonomije Srbije! Mali o kreditnom rejtingu: Najveći uspeh naših javnih finansija u istoriji

Tanjug

Politika

Otvoreno novo poglavlje u razvoju ekonomije Srbije! Mali o kreditnom rejtingu: Najveći uspeh naših javnih finansija u istoriji

Podeli vest

Prvi potpredsednik vlade i ministar finansija Siniša Mali izjavio je jutros da je to što je Agencija za ocenu kreditnog rejtinga "S&P" Global Ratings povećala kreditni rejting Srbije na investicioni, na nivou "BBB-" sa stabilnim izgledima za njegovo dalje poboljšanje, znači da se otvara potpuno novo poglavalje u daljem ubrznom razvoju naše ekonomije.

Mali je rekao novinarima, u Ministarstvu finansija, da je jedna od tri najveće kreditne rejting  agencije na svetu Standard & Poor's - S&P objavila sinoć da je Srbija dobila po prvi put u istoriji investicioni kreditni rating. 

"I ovo je prvi put u našoj istoriji da Srbija dobija investicioni kreditni rating. Prvi put da od zemlje koja je bila u razvoju, od zemlje koja je bila takozvanog spekulativnog karaktera po toj metodologiji kreditnih rejting  agencija, prelazi u zemlje koje su razvijene, zemlje koje su apsolutno sigurne i bezbedne za ulaganje", istakao je Mali.

Naglasio je da je to je najveći uspeh naše ekonomije, najveći uspeh naših javnih finansija u istoriji.

- Otvara se potpuno jedno novo poglavlje daljeg ubrzanog rasta i razvoja naše ekonomije, što predstavlja jednu prekretnicu u našoj ekonomskoj istoriji - naveo je Mali.

Zahvalio je svim gradjanima Srbije i dodao da je to veliki uspeh svih nas, ali i veliki signal za mlade u Srbiji da se Srbija promenila.

Foto: Tanjug

 

- Imamo najobjektivniju, najbolju, najvažniju potvrdu da smo na dobrom putu, najvažniju potvrdu ispravnosti naše ekonomske politike što je verovatno i najvažniji signal za mlade da ostanu u Srbiji i da svoju budućnost ostvare u njoj. Prostijim jezikom, to je kao da ste do juče igrali u beton ligi, a sada prelazite u prvu ligu. Srbije je od danas u prvoj ligi, dakle u onoj ligi  gde su najrazvijenije zemlje sveta - rekao je Mali.

On je naglasio da smo jedina zemlja u regionu Zapadnog Balkana,  koja je dobila investicioni rating. 

- I sada smo u nivou jedne Mađarske, jedne Rumunije, dakle u nivou zemalja koje su i dalje razvijenije od nas. Ali i po pitanju sigurnosti, bezbednosti, investicija, dalje perspektive ekonomskog rasta i razvoja naše zemlje apsolutno smo u rangu sa njima - rekao je Mali.

Kazze da se upravo tu vidi razlika u jednoj viziji dodao da se treba setiti gde smo bili 2012. godine, kada je zemlja bila na ivici bankrota.

- Pa 2013-2014. godine, zbog neodgovorne politike prethodnog režima, prethodne vlasti, morali smo da prođemo kroz teške mere fiskalne konsolidacije, zadesile su nas i poplave, ali imali smo jasnu viziju i  predsednik Vučić je izassao pred gradjane sa jasnom vizijom - da nema predaje i da ćemo se boriti i da nakon teških mera sledi bolje sutra - rekao je Mali.

Foto: Tanjug

 

Objasnio je da je kreditni rejtig kao sistematski pregled, rendgen ili skener zdravlja ekonomskog organizma koji je uradila jedna od tri najveće kreditne rejting agencije.

- Rade i druge i mi u narednih šest meseci očekujemo izveštaje i od druge dve od tri najveće agencije, da vidimo hoćemo li i tu uspeti da dođemo do investicijskog kreditnog rejtinga, ali urađen je sistematski pregled i utvrđeno je da smo zdravi, da smo stabilni, da smo jaki i da možemo da trčimo i da se takmičimo u prvoj ligi. I to je možda najvažnija poruka za građane Srbije. Kada pogledate izveštaj, a pozivam sve građane Srbije da pogledaju taj izveštaj, videćete da oni pozdravljaju visoke stope rasta koje imamo u Srbiji danas - rekao je Mali.

Istakao je da je Srbija u prvih šest meseci druga najbrže rastuća ekonomija u Evropi sa 4,3 odsto rasta. 

Naveo je da u izveštaju agencija pozdravlja i vidi da nam je nikada viša stopa rasta i da imamo nikada nižu stopu zaposlenosti, nikada nižu stopu nezaposlenosti, kao i da  imamo rekordne devizne rezerve.
 

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

TV

Hronika

JOŠ Hronika VESTI

Sport

Planeta

Zabava

Magazin

JOŠ Magazin VESTI

Džet set

Srbija