• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs

20.10.2024

10:02

Večno hvala srpskim junacima! Vučić položio venac na spomenik Neznanom junaku povodom 80 godina oslobođenja grada (VIDEO)

Tanjug

Politika

Večno hvala srpskim junacima! Vučić položio venac na spomenik Neznanom junaku povodom 80 godina oslobođenja grada (VIDEO)

Podeli vest

Povodom 80 godina od oslobođenja Beograda, predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić položio je venac na spomenik Neznanom junaku na Avali.

Kastratović: Uspeh Beogradske operacije značio slobodu za Srbiju

General major u penziji Luka Kastratović izjavio je danas da je uspeh operacije oslobađanja Beograda u Drugom svetskom ratu značio slobodu za Srbiju, da su time stvoreni uslovi da se sa naših prostora proteraju fašisti, kao da ima i istorijski značaj.

- To je operacija koja je ušla u istoriju, jedna od najznačajnijih u Drugom svetskom ratu na Balkanu. Posle uspeha na jugoslovenskom ratištu, kada su Nemci počeli da gube, Balkan je došao u žižu interesovanja savezničkih snaga, posebno posle iskrcavanja u Normandiji i uspeha Crvene armije na istoku. Jednostavno, tu je izvršeno presecanje - oslobođen je Beograd sa jedne strane, a sa druge strane je sprečano nesmetano povlačenje Hitlerovih vojnika, snaga Jug iz Grčke - naveo je Kastratović za Tanjug povodom obeležavanja Dana oslobođenja Beograda.

On je istakao da je prilikom oslobađanja Beograda postigut vrhunski stepen koordinacije dejstava Crvene armije i Narodno-oslobodilačke vojske Jugoslavije. "Sve je bilo sinhronizovano još pre Beogradske operacije, jer je oslobođenje usledilo posle susreta Tita sa Staljinom, i to su unapred dogovorene operacije. Sinhronizacija je bila na visokom nivou", ocenio je Kastratović. Prema njegovim rečima, potrebno je da se danas otkriju svi zločini koje su fašisti izvršili kako bi se iz toga izvukla iskustva.

- Mi ne možemo da izbrišemo istoriju, ne mogu da se prikriju zločini bilo koje strane, ali možemo da izvučemo iskustvo kako nam se iste stvari ne bi ponavljale - zaključio je Kastratović. On je ocenio i da je Srbiji da bi išla napred i ravijala se potrebno jedinstvo, a da bi se to postiglo, kako je rekao, mlade generacije treba da znaju šta se dešavalo u prošlosti.

 

Foto: Tanja Andric

Luka Kastratović

Vučić polažio venac na spomenik Neznanom junaku

Predsednik Aleksandar Vučić stigao je na Avalu, gde je položio venac na spomenik Neznanom junaku povodom Dana oslobođenja Beograda u Drugom svetskom ratu.

Foto: Tanjug

 

 

Predsednik je bio u pratnji vojske Republike Srbije, a nakon što je položio venac zaorila se himna naše države.

- Večno hvala srpskim junacima - napisao je predsednik u knjizi na spomeniku.

Program obeležavanja 80 godina od oslobođenja Beograda

Nakon toga Vučić će prisustvovati otvaranju izložbe Vojna diplomatija na putu ka slobodi, u 12 časova, u zgradi Generalnog sekretarijata predsednika Republike, saopštila je Služba za saradnju predsednika Republike.

Foto: Tanjug

 

 

Beograd je u Drugom svetskom ratu oslobođen pre 80 godina, 20. oktobra 1944. posle tri godine i sedam meseci nemačke okupacije.  

Podsetimo, Beograd je u Drugom svetskom ratu oslobođen pre 80 godina, 20. oktobra 1944. posle tri godine i sedam meseci nemačke okupacije. Više o tome pročitajte OVDE.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

TV

Nikako ne smemo zaboraviti da nam je Izrael pomagao tokom rata u Bosni! Palestinski narod je bio žrtva i talac Hamasa!
Live TV

Nikako ne smemo zaboraviti da nam je Izrael pomagao tokom rata u Bosni! Palestinski narod je bio žrtva i talac Hamasa!

Jahja Sinvar, vođa Hamasa, ubijen je u u Gazi pre nekoliko dana, a nedavno je i pokušan napad dronom na privatnu rezidenciju izraelskog premijera Benjamina Netanjahua. Kako će ovo uticati na tok sukoba na teritoriji Izraela komentarisali su analitičar profesor dr Miloš Laban i inženjer telekomunikacija Avram Izrael tokom gostovanja u "Info jutru".

20.10.2024

09:36

Hronika

JOŠ Hronika VESTI

Sport

Planeta

Zabava

Magazin

JOŠ Magazin VESTI

Džet set

Srbija