• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs

06.03.2023

17:15

UMETNOST MALE REČI 'NE'! Psiholog savetuje kako da stavite sebe na prvo mesto!

Shutterstock

Zanimljivosti

UMETNOST MALE REČI 'NE'! Psiholog savetuje kako da stavite sebe na prvo mesto!

Podeli vest

Posledice neprekidnog ugađanja ljudima mogu da budu duboke, uključujući gubitak samopouzdanja i osećaj kajanja, ogorčenost i još mnogo toga...

Da li ste ikada prihvatili poziv prijatelja na izlazak iako tog dana niste želili da mrdnete iz kuće? Ili ste otišli na sastanak i celo veče trpeli nelagodu jer je partner pričao o bivšima? Iako je vaše unutrašnje biće u obe situacije vrištalo, ništa niste rekli jer niste hteli da uznemirite druge. Možda ste pomislili da svetu i drugima na taj način činite uslugu, ali nažalost, zbog ove navike najviše štetite sebi, kaže psihološkinja Natali Lu u svojoj novoj knjizi "The Joy of Saying No".

Prvo razmislite

- Ugađanje ljudima je svesno i nesvesno potiskivanje vaših potreba, želja, očekivanja, osećanja i mišljenja kako biste druge ljude stavili na prvo mesto i na taj način postigli pažnju, naklonost, odobravanje, ljubav ili potvrđivanje, kao i izbegavanje sukoba, kritike, razočaranja, gubitka, odbijanja ili napuštanja - objašnjava Natali Lu.

Foto: Shutterstock

Postavljanje granica će u vaš život na kraju doneti duševni mir i generalno više zadovoljstva

Postavite granice

Određena odbijanja zaslužuju više objašnjenja. Ako neko reaguje negativno jer više ne stavljate sebe na raspolaganje, razgovarajte s njim o tome. Važno je jasno postaviti granice, savetuje Natali Lu.

Premda se možda čini da nije reč o naročitom problemu, posledice ugađanja ljudima mogu da budu duboke, uključujući gubitak samopouzdanja i osećaj kajanja, ogorčenost i još mnogo toga. Radite stoga aktivno na tome da naučite da kažete "ne", što će u vaš život na kraju doneti duševni mir i generalno više zadovoljstva, piše HelloGiggles.

- Ako ste navikli da pristajete na sve, izraz "javiću vam se" postaće vaše tajno oružje. To će vam dati vremena da razmislite o sebi i svojim prioritetima pre nego što se bilo čemu posvetite. Zapitajte se da li vas zadovoljava ono što se od vas traži. U toj situaciji igra okrivljavanja (ne treba je povezivati s laganjem) takođe odlično funkcioniše. Ukoliko ste pozvani na događaj do kojeg morate dugo da vozite, okrivite udaljenost i izvinite se što zbog toga ne možete da stignete. Ako biste radije provodili vreme sa svojom decom nego izašli s prijateljima, objasnite im da morate da se posvetite porodici. Ukoliko razgovor licem u lice izaziva anksioznost, pošaljite SMS ili imejl sa objašnjenjem zašto je vaš odgovor negativan i nastavite život dalje - savetuje Natali.

Izuzeci

Naravno, postoje okolnosti u životu u kojima se to pravilo ne može primeniti, kao što su roditeljske obaveze, briga za bolesnog voljenog člana porodice ili trenutna gužva na radnom mestu. To su situacije u kojima ne možete preterati u pomaganju drugima.

Foto: Shutterstock

Postoje situacije u kojima ne možete preterati u pomaganju drugima

Shvatiti razliku između okolnosti u kojima bi trebalo da vam je stalo do nečeg i onih koje jednostavno ne zaslužuju vaše vreme i pažnju veština je koja može da se razvija tokom života, poručuje autorka.
 

 

 

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

Oglasio se Lajčak: Nadamo se da će dvojica lidera doći sa vizijom i političkom hrabrošću
Politika

Oglasio se Lajčak: Nadamo se da će dvojica lidera doći sa vizijom i političkom hrabrošću

Specijalni izaslanik EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak istakao je, sumirajući utiske od prethodne nedelje kada je boravio u poseti Srbiji i Kosovu, da je sve spremno za današnju novu rundu dijaloga na visokom nivou u Briselu i izrazio nadu da će dvojica lidera doći sa vizijom i političkom hrabrošću koja je potrebna da se dve strane približe njihovoj evropskoj budućnosti.

26.06.2024

09:44

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Kosta K. opet šokira svojim ponašanjem, evo koga prisluškuje!
Hronika

Kosta K. opet šokira svojim ponašanjem, evo koga prisluškuje!

Dečak-ubica, Kosta K. (14) počinio je krvavi pir 3. maja prošle godine u Osnovnoj školi "Vladislav Ribnikar" na Vračaru kada je ubio devetoro učenika i radnika obezbeđenja ove vaspitno-obrazovne ustanove i od tog dana, on se nalazi na Klinici za neurologiju i psihijatriju za decu i omladinu.

25.06.2024

19:51

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija