• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: S. R.

29.06.2024

15:37

Kraj: Danci ipak lak zalogaj za "pancere"!

Tanjug/AP

EURO 2024

Kraj: Danci ipak lak zalogaj za "pancere"!

Podeli vest

Dašanji program na Evropskom prvenstvu u Nemaćkoj posvećen je dvema utakmicama osmine finala. Švajcarska je savladala Italiju sa 2:0 i izbacila ih sa takmičenja. U istoj fazi takmičenja u Dortmundu se sastaju Nemačka i Danska.

Ukoliko posle 90 minuta minuta bude nerešeno, idu produžeci, a ako bude potrebe i penali.

NEMAČKA - DANSKA 2:0

Grad: Dortmund 

Kapacitet: 62.000

Sudija:Majkl Oliver (Engleska)

NEMAČKA (4-2-3-1): Nojer, Kimih - Ridiger, Šloterbek, Raum (od 80. Hendriks) - Kros, Andrih (od 64. Filkrug) - Sane (od 87. Anton), Gundogan (od 64. Džan), Musijala (od 80. Virc) - Haverc

Trener: Julian Nagelsman

DANSKA (3-4-2-1): Šmajhel, Andersen - Vestergard, Kristensen - Bah ( od 80. Brum Larsen), Dilejni, Hojbjerg, Mele - Eriksen (od 80. Damsgard), Hojlund (od 80. Vind) - Skov Olsen.

Trener: Kasper Hjulmand

Strelci: Haverc 53, Musijala 68

Kartoni: Hjulmand 40, Bah 56, Mele 59, Nagelsman 62, Andersen 73.

UŽIVO

DRUGO POLUVREME:

KRAJ UTAKMICE

90+4. minut - Havercu se ne da drugi gol! Koriste Nemci veliki broj protivničkih fudbalera na svojoj polovini, pa umalo da napadač Arsenala iskoristi prednost i "overi" pobedu.

90+3. minut - Verovatno i poslednja prilika za "vikinge" je propala. Kristensen je centrirao, ali odbrana Nemaca ni sada ne popušta.

90+1. minut - Odluka Olivera je da se utakmica igra još pet minuta. Virc je postigao gol, ali je VAR i njima poništio pogodak.

89. minut - Delovao je napad Nemaca naivno i bezopasno. Samo trenutak kasnije Virc je pucao u gol Danaca, ali je Šmajhel dobro pozicioniran!

Foto: Tanjug/AP

 

87. minut - Očajnički pokušavaju Danci da promene stvari na terenu, pa makar i golom utehe, ali nikako im ne ide.

86. minut - Sva je prilika da domaćin ide dalje i, ako sve prođe bez iznenađenja, u četvrtfinalu bi mogao na Španiju, koja sutra igra protiv senzacije Gruzije.

82. minut - Pokušava Hjulmand da svežinom povrati rezultat, pa pravi tri izmene. Ušao je u igru do sada standardni napadač Vind, ali umesto Hojlunda zanimljivo.

Foto: Tanjug/AP

 

77. minut - Jako lep potez Hojlunda upropastio je Ridiger sjajnom intervencijom. Štoper Real Madrida je ostao da leži na travi posle udarca.

75. minut - Karakteristično za Nemce, kao da je i dalje 0:0 na semaforu. Napad i pritisak ne prestaju na gol Šmajhela.

72. minut - Govor tela "vikinga" uopšte ne podseća na slavne im pretke. Kao da su se pomirili sa porazom i mislima su već na letu za Kopenhagen.

68. minut - Nokaut! Kako iskreirana šansa Nemaca i Musijala maestralno koristi prostor. Nije Dancima pomogao čak ni sjajni Šmajhel.

Foto: Tanjug/AP

 

66. minut - Noje ponovo čuva Nemce! Hojlund odlično prima loptu i iz okreta šutira, ali je još jednom dobro pozicioniranje iskusnog golmana spasilo domaćine.

65. minut - Nastoje "panceri" da "umrtve" utakmicu što više. Sada je filozofija slična onoj Danaca u prvom delu. Povučena igra i vrebanje prilike iz kontre.

63. minut - Svesni su Danci da im utakmica polako izmiče iz ruku, pa je napadačka inicijativa nešto veća. Ipak, znaju Nemci da čuvaju gol, ali i vreme. 

59. minut Umalo Haverc da udvostruči prednost. Promašio je iz situacije "1 na 1" protiv Šmajhela, ali Nemci nezadovoljni zato što smatraju da je Kimih fauliran dok je trčao pored napadača Arsenala.

Foto: Tanjug/AP

 

56. minut - Sudarili su se glavama Bah i Andrih, a štoper Nemaca je izvukao deblji kraj. Ukazuje mu se pomoć, a Danac je dobio žuti karton.

53. minut - GOL! Haverc maksimalno precizan donosi vođstvo! Iako je pogodio stranu Šmajhel, savršeno je Arsenalov as plasirao loptu.

52. minut - Nisu se ni osvrnuli, a isti taj VAR je dosudio penal protiv Danaca! Da ironija bude veća, lopta je u ruku pogodila nesuđenog strelca Andersena!

50. minut - Ipak ništa od senzacije. Preživeli su Nemci, VAR snimak je utvrdio da je gol postignut iz nedozvoljene pozicije.

Foto: Tanjug/AP

 

49. minut - Kakav hladan tuš! Odbija se lopta poput flipera u kaznenom prostoru, a Andersen je sprovodi u mrežu. Ipak, konsultuje se Oliver sa VAR sobom.

46. minut - Postoji zabrinutost kod delegata i sudija zbog nevremena koje i dalje preti nad "Vestfalenom".

PRVO POLUVREME:

45+1. minut - Samo je minut utakmicu produžio Oliver, što je bilo i za očekivati nakon nepredviđenog prekida usled nevremena.

Foto: Tanjug/AP

 

45. minut - Nojer sprečio šok! Eriksen je u svom stilu izbacio kontru nakon greške Musijale. Dilejni je uspeo da "bocne" ka Hojlundu, ali je pravovremeno izleteo golman i skinuo šut.

44. minut - Lepu kombinaciju Sanea i Haverca prekinuo je Andersen.

Foto: Tanjug/AP

 

41. minut - Po svemu sudeći, pauza je bolje došla domaćinu. Opet je u toku prava opsada gola Danaca.

38. minut - Au, šta je skinuo Šmajhel! Sjajan centaršut ka Havercu i udarac iz neposredne blizine, ali sjajno je pozicioniran čuvar mreže Anderlehta.

37. minut - Sada je trenutak da se vidi efikasnost drenaže na velelepnom "Vestfalenu", s obzirom da je ogromna količina kiše pala na teren.

Vratili su se igrači na teren i očekuje se nastavak nakon kraćeg zagrevanja aktera.

Utakmica je i dalje u prekidu i za sada nema naznaka koliko dugo će potrajati.

Foto: Tanjug/AP

Kiša u Dortmundu

Kiša lije "kao iz kabla", pa je Oliver bio prinuđen da pošalje igrače u svlačionicu.

Uprkos vremenske nepogode navijači se sjajno zabavljaju na tribinama.

36. minut - Majkl Oliver je u ovim trenucima odlučio da skloni igrače sa terena zbog ozbiljne grmljavine i munja na nebu Dortmunda.

 

 

35. minut - Raspoložen je za igru Sane, ali se čini da svaki put načini potez više i upropasti sve prvobitno ostvareno. 

31. minut - Neoprezan start Andriha namestio je slobodan udarac za Dance iz jako dobre pozicije. Tukao je Eriksen i pogodio živi zid. 

Foto: Tanjug/AP

Nekoliko grešaka Andriha

29. minut - Andrih se okliznuo, a to je iskoristio Hojlund. Ipak, izostala je podrška saigrača pa je izgubio loptu.

27. minut - Sane i Kimih stvaraju najviše problema odbrani Danske. Ruku na srce, za sada dobro funkcioniše bedem. Ograničen je i pokušaj ka golu Šmajhela.

24. minut - Velika greška Baha u predaji lopte. Na njegovu sreću, osujećen je pokušaj Melea.

21. minut - Kakva prilika Danaca! Sjajan pas Vestergarda, nestvaran prijem Eriksena, ali jednako dobra intervencija Ridigera.

Foto: Tanjug/AP

 

19. minut - Umiren je tok meča u ovim trenucima. Čini se da su "vikinzi" uspeli da prebrode krizni period i nalete domaćih.

16. minut - Pokušaj Krosa iz slobodnog udarca odbio se o rame stamenog Vestergarda.

15. minut - Pokušali su gosti iz prekida da zaprete Nojeru, ali je centaršut bio daleko od bilo kog napadača Hjulmandove čete.

12. minut - Traje pritisak na gol Danaca. "Vikinzi" ne uspevaju da prenesu težište igre na protivničku polovinu.

10. minut - Ridiger maestralno proigrava Haverca, a ovaj odlično "hvata" volej i šutira ka golu. Ipak, kao i do sada, na visini zadatka je Šmajhel.

Foto: Tanjug/AP

 

8. minut - Pune ruke posla za Kaspera Šmajhela! Opet Nemci prete u skok igri.

7. minut - Ukazali smo na opasnost koju predstavlja Kimih. Fudbaler Bajerna odlično šutira i testira Šmajhela.

6. minut - Veliki je pritisak domaće publike na engleskim sudijom u ovim trenucima. Nikako ne mogu navijači Nemaca da se slože sa odlukom Olivera.

4. minut - Sjajno izveden korner i nebeski skok Šloterbeka sprovode loptu u gol, ali engleski arbitar smatra da je fauliran Šmajhel i poništava gol!

3. minut - Već je opasno oko kaznenog prostora Danaca. Gundogan odlično proigrava krila "pancera". Kimih dosta ima loptu u svojim nogama.

1. minut - Posed lopte prvi ima tim Julijana Nagelsmana uz ogromnu podršku domaćih navijača.

PRE MEČA: 

20.45 - Uloga apsolutnog favorita dodeljena je "pancerima" sa kvotom od 1,70. Pobeda Danaca bila bi ravna senzaciji i koeficijent za tako nešto iznosi 6,20.

20.30 - Sa druge strane, Hjulmand je napravio dve izmene u svom timu. Za razliku od duela sa Srbijom. Hjulmand je zbog suspenzije ustupio mesto Dilejniju, a trenerovom odlukom na poziciju špica ide Skov Olsen umesto Vinda.

Foto: AP/Photo

Andreas Skov Olsen

20.22 - Nemci na teren izlaze sa čak tri promene u odnosu na grupnu fazu.  David Raum je na poziciji levog beza zamenio Maksa Mitelšteta, Liroj Sane je na krilu zamenio Florijana Virca, dok  je Niko Šloterbek zauzeo mesto suspendovanog Džonatana Ta.

20.06 - Švajcarska je prva selekcija koja je obezbedila mesto u narednoj fazi, a uskoro ćemo dobiti i drugog konkurenta za trofej.

 

 

 

ŠVAJCARSKA - ITALIJA 2:0 (1:0)

Strelac: Frojler 37, Vargas 46

Grad: Berlin

Stadion: Olimpijski stadion (74.475)

Sudija: Simon Marčinjak (Poljska)

Žuti karton: Barela, El Šaravi, Manćini

Švajcarska (3-4-3): Zomer - Šer, Akanđi, Rodrigez - Ebišer (od 90. Stefen), Frojler, Džaka, Rider (od 72. Stergiu) - Vargas (od 72. Cuber), Embolo (od 77. Dua), Ndoje (od 77. Siero).

Selektor: Murat Jakin

Italija (4-3-3): Donaruma - Di Lorenco, Manćini, Bastoni, Darmijan (od 75. Kambiaso) - Kristante (od 75. Pelegrini), Fađoli (od 86. Fađoli), Barela (od 64. Retegi) - Kijeza, Skamaka, El Šaravi (od 46. Zakanji).

Selektor: Lućano Spaleti

 

 

 

 

TOK MEČA

DRUGO POLUVREME

90.minut: Kraj utakmice. Švajcarska ide u polufinale. 

87. minut: Tražili su fudbaleri Italije penal, tvrdeći da je lopta udarila u ruku Stergiuija. Međutim, sudija je samo pokazao da se igra nastavi. 

83. minut: Cuber je sada šutiro iskosa, mada je lopta otišla u golaut. Švajcarcima je važnije da potroše vreme, nego da još jednom matiraju Donarumu. 

79. minut: Poslednjih desetak minuta, Italija je krenula na sve ili ništa. Nema vremena više ni sekundu da ćeka. 

74. minut: Skamaka je pogodio staticu. Šteta, mogla je utakmica da uđe u neizvesnost. 

73. minut: Murat Jakin je napravio dve izmene, jer već ulazi u fazu u kojoj mu je potrebno da zatvori utakmicu i ništa ne rizikuje. 

Foto: Tanjug

 

68. minut: Kijeza je sada pokušao, mada ovo deluje na udarac očajnika. Ono kada ekipe uđu u nervozu i nisu više sigune šta da urade. 

62. minut: Nešto mirniji period igre u Berlinu. Ako ovako nastavi, Italija nema šanse da isprati Švajcarce. 

55. minut: Ne odustaju ni Švajcarci. Nisu se povukli, i dalje su opasni. Rano je još za procene, ali sve ukazuje da će Evrop dobiti novog šampiona. Italijane nešto više od pola sata deli od eliminacije. 

Foto: Tanjug

 

51. minut: Pritiska Italija, krajnje je vreme bilo da se probudi. Zakanji je izveo korner, ali njegovi saigrači nisu ozbiljnije ugrozili Zomera. 

46. minut: Utakmica je nastavljena. Odmah 2:0 Gol je dao Vargas. 

 

 

PRVO POLUVREME

45+3: Kraj prvog poluvremena. 

45. minut: Auf, šta skida Donaruma. Samo zahvaljujući njemu Italijani ne gube većom razikom. 

37. minut: GOOOL. Vodi Švajcarska 1:0 golom Frojlera. Bilo je pitanje trenutka kada će izabranici Murata Jakina doći u vođstvo. Toliko su pritiskali, davili Italiju "ko zmija žabu" i isplatilo im se. 

 

 

32. minut: Gađao je sa distance Rodrigez, ali je lopta otišla preko gola.

29. minut: Italijani se brane i samo iz kontri pokušavaju da ugroze Zomerov gol. 

26. minut: Prilika za Kijezu, protraćena. Usledio je korner za Italijane, a odmah potom i još jedan, pošto je neko od Švajcaraca izbacio loptu u aut. Ni od toga nije bilo ništa. 

Foto: Tanjug/AP

 

24. minut: Fantastičnu šansu imao je Embolo, ali je Donaruma bio siguran. Ovo je verovatno najbolja šansa u dosadašnjem delu meča. 

19. minut: Slobodan udarac za Italijane, Di Lorenco je zahvatio loptu u šesnaestercu, ali nije to najbolje uradio. 

17. minut: Imala je Italija korner, ali rezultat i dalje ostaje nepromenjen. 

14. minut: Ebišer je iz slobodnopg udarca gađao pravo ka golu, ali je Donaruma bio siguran. 

Foto: Tanjug/AP

 

 

9. minut: Nikolo Barela je posle jednog starta ostao sa bolnom grimasom na licu. Izašao je pored terena i zatražio pomoć. 

6. minut: Ovaj put su Italijani bili u šansi preko El Šaravija. Sve ovo za sada liči na poetničko ispitivanje snaga. Veliki je ulog u igri i nijedna reprezentacija se n zaleće. 

4. minut: Švajcarci za sada imaju inicijativu, mada nije to ništa preterano opasno. 

2. minut: Utakmicu iz svečane lože gledaju zajedno predsednik Svetske fudbalske federacije (FIFA) Đani Infantino, predsednik Evropske fudbalske unije (UEFA) Aleksandar Čeferin, legendarni Luis Figo i član UEFA Zoran Laković. 

Foto: Tanjug

 

 

1. minut: Utakmica je počela. 

Foto: Tanjug

 

 

PRE MEČEVA

 

17.36 - Lepota fudbala. Švajcarkinja na tribinama čeka početak utakmice.

 

 

 

17.22 - Jakin se odlučio za ovih prvih 11:

 

 

17.20 - Ovo je sastav Italije:

 

 

16:54: Evropska fudbalska unija (UEFA) u međuvremenu je odabrala arbitre za mečeve Francuska - Belgija i Portugal - Danska. Ko će to biti, možete da vidite ovde.  

16:43: Srpski reprezentativci dobili su voljno domah one večeri u Minhenu posle utakmice sa Danskom. Neki su sačekali da se vrate organizovano avionom u Beograd, dok su pojedinci odmah otišli u sopstvenoj režiji. Vezista Lazar Samardžić već se oglasio sa Ibice, a opširnije o tome čitajte ovde.

Foto: Instagram

 

16:24: Tri reprezentacije iz grupe C, one u kojojs u bili i "orlovi", prošle su dalje. Iznenađenje prvenstva, uz Gruziju, je Slovenija, koja će u ponedeljak od 21.00 čas odmeriti snage sa Portugalom. Selektor Slovenaca Matjaž Kek detaljno je izneo očekivanja, ali i otkrio koliko mu je teško pao remi sa Srbijom (1:1) i koliko je vremena ekipi bilo potrebno za oporavak. 

16:12: I dok jedni slave, u Srbiji je atmosfera dva, tri dana bila kao da je ne daj Bože neko umro. Šanse da Dragan Stojković Piksi i dalje ostane selektor su trenutno jako male, a pogledajte koga bi narod najviše voleo da vidi na klupi "orlova". 

Foto: Informer/Peđa Milosavljević

 

15: 51: Zanimljivo će biti u Dortmundu, gde će domačin prvenstva Nemačka dočekati Dance. Na žalost, sreća nije pogledala Srbiju da danas bude na mestu Danske i da Dortmund vrvi od Srba. Umesto toga, navijači ove skandinavske zemlje u velikom broju su pohrlili u Nemačku i bodriće svoje ljubimce. Sudeći po tome koliko ih je, neće se Danci osećati kao gosti. 

 

 

15:44: Za nešto više od dva časa počeće prvi okršaj u osmini finala, a švajcarski navijači došli su u Berlin u velikom broju da bodre svoje ljubimce. 

 

 

15:37: Dobro došli na Informerov dnevni blog posvećen 16. danu Evropskog prvenstva u Nemačkoj. Na našu veliku žalost, Srbija je eliminisana, ali prava žurka tek počinje. Danas će biti odigrani prvi mečevi osmine. 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija