• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: N. I.

14.06.2020

23:32

SJAJNE VESTI ZA OMLADINU! NOVIM MERAMA VLADE BRŽE DO PRVE PLATE! 10.000 MLADIH DOBIJA POSAO! Zaposlenje odmah posle škole!

Društvo

SJAJNE VESTI ZA OMLADINU! NOVIM MERAMA VLADE BRŽE DO PRVE PLATE! 10.000 MLADIH DOBIJA POSAO! Zaposlenje odmah posle škole!

Podeli vest

Država u prvih godinu dana poslodavcima plaća veći deo plata - 20.000 dinara za one koji su završili srednju školu i 24.000 za one sa fakultetom

Vlada Srbije uvodi nove podsticajne mere za zapošljavanje mladih. Program "Moja prva plata" jedna je od najznačajnijih mera, čija će primena krenuti veoma brzo i za nju će iz budžeta biti izdvojene dve milijarde dinara, najavio je juče ministar finansija Siniša Mali.

Motivacija

Država na ovaj način želi da motiviše mlade da što pre nađu posao
Siniša Mali, ministar finansija

On je posle sastanka sa privrednicima u Vladi, a kojem su prisustvovali premijerka Ana Brnabić i predsednik Privredne komore Srbije Marko Čadež, rekao da država na ovaj način želi da motiviše mlade da što pre nađu posao.

Lakše do prvog posla

- Kroz program 'Moja prva plata' želimo da pomognemo onima koji su završili srednju školu ili fakultet da pronađu svoj prvi posao, i to tako da će za 10.000 mladih ljudi država pokrivati jedan deo troškova njihove plate. Za one koji su završili srednju školu, država će davati 20.000 dinara, a za one koji su završili fakultet 24.000 dinara, za period od devet meseci, dakle za prvi probni period, prvu godinu njihovog zaposlenja - rekao je Mali.

Pomoć i firmama

Firmama najviše nedostaje kvalifikovana radna snaga
Marko Čadež, predsednik PKS

On je naveo da će se nastaviti i sa programima obuke, odnosno dokvalifikacije za one koji žele da pronađu novi posao.

Imamo stopu nezaposlenosti od 9,7 odsto, ali i dalje postoji potreba za kadrovima. Zato želimo da omogućimo onima koji nemaju posao u svojoj struci da se dodatno obuče, da stvore nove veštine, nova znanja, kako bi se zaposlili. Mi ćemo za tu svrhu izdvojiti milijardu i 200 miliona dinara, za 10.000 ljudi, u formi vaučera. Ovaj program će krenuti na jesen - rekao je Mali.

On je precizirao da će se obuke nezaposlenih vršiti ne samo u ustanovama čija je to primarna delatnost već i u preduzećima, koja bi ih nakon toga zaposlila.

Podsticaj za povratnike

Ministar finansija se osvrnuo i na podsticajnu meru za zapošljavanje povratnika iz inostranstva, koja je počela da se primenjuje 1. marta 2020. godine.
- Ukoliko niste živeli u Srbiji dve godine, a tražite posao ili ste ga našli, imate mogućnost da vam se osnovica za obračun poreza i doprinosa umanji za 70 odsto u narednih pet godina. Ogromna je pomoć i podrška države u tome da se tim ljudima obezbedi posao kako bi ostali i svoje snove ostvarili u Srbiji - istakao je Mali.

- To su informacione tehnologije, grafički dizajn, digitalni marketing, za te oblasti omogućujemo nastavak dokvalifikacija svih onih koji žele da se specijalizuju u toj oblasti, jer tu posla ima. Takođe ćemo intenzivirati ulaganja u trening-centre Nacionalne službe za zapošljavanje, kao deo programa i to je nova vest za građane Srbije - rekao je on.

Mali je istakao da će se nastaviti ulaganje u naučno-tehnološke parkove i naveo da u Beogradu već imamo jedan, da je otvoren u Nišu, Novom Sadu, Čačku, te da će se novi naučni park graditi i u Kragujevcu, a sve s ciljem pružanja mogućnosti mladima da pronađu zaposlenje i da svoje snove ostvare u Srbiji.

Traže se radnici

Predsednik Privredne komore Srbije Marko Čadež rekao je da su privrednici odlično prihvatili nove mere, posebno program "Moja prva plata", a da je posebno pohvalno što je prepoznato da firmama najviše nedostaje kvalifikovana radna snaga.

Podsticaj za poslodavce

Mali je podsetio da je početkom ove godine krenula da se primenjuje mera za zapošljavanje svih onih koji nisu imali posao prethodne, 2019. godine.
- Za one kojima je to prvo zaposlenje država nudi pogodnosti, i to otpis u iznosu od 100 odsto doprinosa za PIO 2020. Sledeće godine otpis je 95 procenata, a 2022. godine 85 odsto. Dakle, doprinose ne plaćaju poslodavci koji zapošljavaju one koji do sada nisu imali posao - objasnio je on.

- Nemaju sve firme danas mogućnost da ulažu u obuku, jer očekuju da će obrazovanje proizvesti potrebnu radnu snagu. To nije uvek slučaj, a najčešće se javlja problem jer mladi nemaju praksu, ne mogu da nađu zaposlenje, jer se traži iskustvo. To je ovim programom pokriveno - zaključio je Čadež.
 


 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Smrad

pre 4 godine

Super, sad će da se motaju kablići i beru maline.

Bibi

pre 4 godine

Šta je sa decom koja su već završila škole i nemaju posao ili rade poslove van svoje struke.

Katarina

pre 4 godine

Super, a šta ćemo sa ovima što su završili školu?

sledeća vest

TV

Hronika

JOŠ Hronika VESTI

Sport

Planeta

Zabava

Preminula glumica Rada Đuričin u 91. godini
Kultura

Preminula glumica Rada Đuričin u 91. godini

Danas je u Beogradu preminula Rada Đuričin, jedna od najznačajnijih jugoslovenskih i srpskih glumica i dugogodišnja članica ansambla Jugoslovenskog dramskog pozoršta, saopštilo je pozorište.

04.09.2024

13:13

Magazin

JOŠ Magazin VESTI

Džet set

Srbija