• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: S. Kostić

19.06.2020

09:43

ŽARKO NIJE DONEO MLEKO ŠESTOMESEČNOM SINU! Posle 21 godine otkrivena PRAVA ISTINA O SUROVOM UBISTVU DVOJICE SRBA od strane nemačkog KFOR-a u Prizrenu! (VIDEO)

Društvo

ŽARKO NIJE DONEO MLEKO ŠESTOMESEČNOM SINU! Posle 21 godine otkrivena PRAVA ISTINA O SUROVOM UBISTVU DVOJICE SRBA od strane nemačkog KFOR-a u Prizrenu! (VIDEO)

Podeli vest

Prvog dana ulaska pripadnika Kfora u Prizren, 13. juna 1999. godine, od ruke vojnika u uniformi nemačke vojske likvidirani su Srbi Žarko Andrijević, portir u preduzeću "Kosovovino" i njegov prijatelj Slavko Veselinović, zvani Bosanac, radnik prizrenske "Elektrodistribucije"

Prvi put su posle Drugog svetskog rata i Šumarica, Banjice i drugih stratiša srpskog naroda, Nemci ponovo mučki likvidirali Srbe.

U obojicu je, kod Glavne pošte u strogom centru Prizreba, ispaljeno tačno 220 metaka iz, što je narod nekada nazivao, "švapskih šmajsera", a snimak surove likvidacije objavljen je 2009. godine na internetu. Žarko sa prijateljem je izrešetan, samo zato što je krenuo da nabavi mleko za bebu, kako su nam ispričali njegovi rođaci.

- Žarko je tog dana došao kod mene i mog oca Blagoja, a njegovog ujaka, u selo Drajčići, petnaest kilometara od Prizrena. Dovezao je majku Koviljku, zatim taštu, kao i suprugu Danijelu i dvoje maloletne dece- Tamaru, uzrasta dve i po godine i Darka, bebu od šest meseci. Da ih skloni od zla, koje su odmah po ulasku nemačkih pripadnika Kfora , a pod njihovim blagoslovom, počele da čine šiptarske zločinačke horde nad srpskom nejači u Prizrenu - otkriva po prvi put istinu o ovom slučaju ekskluzivno za Informer Arsa Blagojević, brat od ujaka pokojnog Žarka.

Na snimku koji se nalazi na društvenim mrežama, vidi se sam čin ubistva Andrijevića i Veselinovića. Obojica su bili u uniformama rezervista oružanih  snaga SR Jugoslavije, kao od marta 1999. godine stotine hiljada muških glava u Srbiji.

Okrvavljeno Žarkovo lice postalo je simbol sudbine mnogih Srba sa Kosmeta.

- Ja sam Srbin, ja moram da umrem. Ne snimaj me, vodite me u bolnicu. Vode, malo, vode - poslednje su reči Žarka Andrijevića, oca tada beba Tamare i Darka.

Na suđenju u Koblencu nemački potporučnik Ferk je oslobođen optužbi za ubistvo dvoje Srba, jer je navodno izvršeno u "samoodbrani". Žarko i Slavko su bili u poluraspadnutoj "ladi", a nemački vojnici u oklopljenim bornim vozilima.

Nemački vojnici su imali repetirano oružje sa prstom na gotovs, a dvojica srpskih rezervista automatske puške sa cevima u kojima nije bilo metaka i okrenutim prema podu "lade".

- Nisam ubio zato što sam hteo, već zato što sam morao - i pogodio sam pravo u metu - rekao je ponosno Ferk pred sudijama, koje su ga oslobodile odgovornosti.

Foto: printscreen

Međutim, tragedija porodice Andrijević nije se ovde završila. Nedelju dana posle likivdacije sina, ubijena je i Žarkova majka Koviljka. Izrešetana je ispred objekta nekadašnje Medicine rada Doma zdravlja u prizrenskom naselju Ljakurić. Tragala je za istinom o tome gde je sahranjen njen sin, jer u junskom kosmetskom metežu, pod patronatom Ujedinjenih nacija, niko nije želeo da joj saopšti običnu ljudsku istinu, gde je grob njenog deteta, koga je sama othranila posle smrti supruga.

- Tetka je ubijena samo zato što je govorila srpski, a rafal iz puške šiptarskih terorista teško je ranio i prijateljicu ,a Žarkovu taštu, koja je kasnije preminula. Ubijene su ni krive, ni dužne. Žarko je ubijen mučki od nemačkog, a tetka i prija od šiptarskog metka - glasom punim tuge priča Blagojević.

On još ističe da kobnog dana nije hteo da pusti Žarka i njegovog prijatelja Slavka da iz sela i njegove kuće odu za Prizren

- Žarko mi je rekao, brate vraćam se sutra. Kako je objasnio, morao je da ide po svoja kola i kako bi kupio mleko za malog Darka, pa da narednih dana  nekako nastave do centralne Srbije. Mališan nikada nije dočekao to mleko, niti je odrastao uz oca. Kao i mnogi srpska deca koja su posle Hitlerovog bezumlja odrastala bez očeva zbog nemačkih rafala - završava naš sagovornik.




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
LAKI

pre 4 godine

Taко је то када имаш немца за пријатеља!!!!

PRIZREN U SRCU, NOVI SAD U DUŠI... Kako izgleda kad ti zapale kuću, autorske slike i ikone, pokušaju da zatru trag postojanja i kako se nađe neka neobična svetlost na kraju tunela
Srbija

PRIZREN U SRCU, NOVI SAD U DUŠI... Kako izgleda kad ti zapale kuću, autorske slike i ikone, pokušaju da zatru trag postojanja i kako se nađe neka neobična svetlost na kraju tunela

Profesor ruskog jezika, ali i odbrane i zaštite, neko ko je završio dva fakulteta; glumac- amater koji je osvajao mnoge nagrade, pre svega zbog interpretacije Borinog gazda Mitketa; slikar i ikonopisac, penzionisani uposlenik Ministarstva odbrane SRJ i Srbije - sve je to Zvonimir Stevanović, koji je posle progona iz rodnog Prizrena 1999. godine postao Novosađanin

30.09.2019

14:40

sledeća vest

Izbori 2024

TV

Srbija će ostati razjedinjena dokle god ne definiše šta je njen nacionalni interes! Vučićeva politika vratila je nacionalno dostojanstvo i zato izaziva jake otpore!
Live TV

Srbija će ostati razjedinjena dokle god ne definiše šta je njen nacionalni interes! Vučićeva politika vratila je nacionalno dostojanstvo i zato izaziva jake otpore!

Despot Stefan Lazarević govorio je da će ljubav sve pobediti. U emisiji "Info veče" govorilo se o nečemu sasvim suprotnom, o mržnji. Mi u našoj zemlji mnogo gradimo, ali smo zanemarili najvažniji hram, a to je čovek. Mržnjom su se bavili umni ljudi kao što su Niče i Dučić, kao i sveti otac Justin Popović koji je rekao da je mržnja smrt duše. Na ovu temu govorili su ministar unutrašnje i spoljne politike Tomislav Momirović i prof. dr Dragoslav Slojević sa Fakulteta organizacionih nauka.

30.06.2024

22:24

Cela Evropa strahuje od migranata ekstremista! Srbija među poslednjima na listi ugroženosti od terorizma!
Live TV

Cela Evropa strahuje od migranata ekstremista! Srbija među poslednjima na listi ugroženosti od terorizma!

Juče je izvršen teroristički napad u Beogradu kada je vehabista iz samostrela upucao pripadnika žandarmerije ispred Izraelske ambasade. Poznato je da je napadač ovom prilikom preminuo, dok je pripadnik žandarmerije operisan i nalazi se van životne opasnosti. Na ovu temu "Otvorenom studiju" Informer televizije govorili su Branko Nadoveza sa Instituta za noviju istoriju i stručnjak za bezbednost Gordana Mišev.

30.06.2024

20:42

Islamska zajednica strogo osudila čin vehabije! Tamo gde je verujući čovek, nema terorizma! (VIDEO)
Live TV

Islamska zajednica strogo osudila čin vehabije! Tamo gde je verujući čovek, nema terorizma! (VIDEO)

Juče je izvršen teroristički napad u Beogradu kada je vehabista iz samostrela upucao pripadnika žandarmerije ispred Izraelske ambasade. Poznato je da je napadač ovom prilikom preminuo, dok je pripadnik žandarmerije operisan i nalazi se van životne opasnosti. Na ovu temu "Otvorenom studiju" Informer televizije govorili su Veljko Jovanović, član SNS-a, Radiša Roksić, biviši načelnik BIA, a uživo u program javio se i Rašed Ef Plojević zamenik predsednika Ešihata Islamske zajednice u Srbiji.

30.06.2024

19:35

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija