• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs

15.06.2021

16:07

UST, STEFANOVIĆ: Što pre utvrditi motiv prisluškivanja predsednika Vućića, MOGUĆA ŠPIJUNAŽA I TEŽA KRIVIČNA DELA

Društvo

UST, STEFANOVIĆ: Što pre utvrditi motiv prisluškivanja predsednika Vućića, MOGUĆA ŠPIJUNAŽA I TEŽA KRIVIČNA DELA

Podeli vest

Identifikovanje i procesuiranje svih lica koja su eventualno učestvovala u prikupljanju, analizi i prosledjivanju informacija (podataka) iz razgovora dobijenih prisluškivanjem predsednika Republike Aleksandra Vučica trebalo bi da bude apsolutni prioritet svih državnih organa

Osnovni zadatak nadleznih organa mora da bude da se utvrdi šta je bio motiv prosluškivanja predsednika Republike. Skandalozno je da se prisluškuju najviši državni funkcioneri, a pogotovo predsednik države.

Smatram da iz svega što je do sada objavljeno o prisluškivanju i nažalost povezanosti pojedinih pripadnika  državnih organa  sa organizovanim kriminalnim grupama, postoji više opcija kako bi ovaj slučaj trebalo posmatrati.

Ukoliko su podaci o kojima su pričali predsednik i na primer neki visoki državni funkcioner vojni, ekonomski ili službeni podaci, a dobijeni su  prisluškivanjem, saopšteni, predati, učinjeni dostupnima stranoj državi, stranoj organizaciji, onda bi moglo da se radi o krivičnom delu - špijunaža.

Prikupljanje ovakvih podataka i njihova zlouptreba nezakonitim ili zakonitim prisluškivanjem, moglo bi da se posmatra i u okviru mogućeg izvršenja krivičnog dela nasilna promena ustavnog uređenja ali i iz  ugla pripremnih radnji za, na primer, izvršenje krivičnog dela teško ubistvo nekog državnog funkcionera, imajući u vidu da su kod npr. pripadnika Belivuk-Miljković grupe pronađene snajperske puške i veliki arsenal oružija, a iz podataka bi mogle da se dobiju informacije o kretanju visokoštićenih predstavnika države. 

Naravno sve rečeno je na nivou pretpostavki i pravaca u kom je istraga mogla da bude usmerena. Tužilastvo za organizovani kriminal jedino je ovlašćeno da izvrši kvalifikaciju krivičnog dela i da donese odluku o procesuiranju osumnjičenih u konkretnom predmetu. 

Ono sto je sada apsolutno sigurno, jeste da su zahvaljujući aktivnostima MUP-a u prethodnom periodu sprečene teže posledice po bezbednost naše državem, naveo je Nenad Stefanović predsednik UST.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
Vesna3112

pre 3 godine

Prisluskivanje je veliko, krsenjene zakona i treba najstrozije kazniti pocinioce ovog dela

Vesna3112

pre 3 godine

Nadam se da ce pocinioci uskoro biti uhapšeni i privedeni drzavnim organima

Vesna3112

pre 3 godine

Svako ko se drznuo da ovo uradi treba da bude izveden pred sud i da mu se najstrozije sudi

Taki

pre 3 godine

Počinioci moraju biti pronađeni i što pre privedeni licu pravde.

Tamara

pre 3 godine

Prisluškivanje predsednika je krivično delo i odgovorni treba što pre da budu privedeni pred lice pravde.

Deja

pre 3 godine

Pravda je spora,ali dostižna. Ko god se usudio da prisluškuje predsednika, mora da odgovara pred zakonom.

Tasa

pre 3 godine

Slučaj prisluškivanja se mora detaljno isoitati i nadam se da će svako ko je učestvovao u tome, odgovarari pred zakonom.

Jovanka

pre 3 godine

Prisluskivanje predsednika je tesko krivično delo ,to mora sto pre da se resi!

Pavle

pre 3 godine

Prisluškivanje je krivično delo za koje treba odgovarati.

Anna

pre 3 godine

Svako ko je pocinio krivično delo odgovarace! Biće kažnjen!

sledeća vest

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Kosta K. opet šokira svojim ponašanjem, evo koga prisluškuje!
Hronika

Kosta K. opet šokira svojim ponašanjem, evo koga prisluškuje!

Dečak-ubica, Kosta K. (14) počinio je krvavi pir 3. maja prošle godine u Osnovnoj školi "Vladislav Ribnikar" na Vračaru kada je ubio devetoro učenika i radnika obezbeđenja ove vaspitno-obrazovne ustanove i od tog dana, on se nalazi na Klinici za neurologiju i psihijatriju za decu i omladinu.

25.06.2024

19:51

Sport

Planeta

Konačno slobodan! Ovako sada izgleda Džulijan Asanž! (FOTO, VIDEO)
Planeta

Konačno slobodan! Ovako sada izgleda Džulijan Asanž! (FOTO, VIDEO)

Osnivač Vikiliksa Džulijan Asanž izjasnio se krivim po jednoj optužbi za pribavljanje i objavljivanje vojnih tajni SAD, kao rezultat dogovora sa tužiocima američkog Sekretarijata za pravosuđe, čime je obezbedio sebi slobodu, a time je završena i duga pravna saga koja je pokrenula debate o slobodi štampe i nacionalnoj bezbednosti.

26.06.2024

11:28

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija