• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: B. S.

13.11.2021

17:46

Sa srpskom nuklearkom nema energetske krize! STRUČNJACI PODRŽAVAJU ULAGANJE U ELEKTRANU NA ATOMSKU ENERGIJU!

Informer Dn

Društvo

Sa srpskom nuklearkom nema energetske krize! STRUČNJACI PODRŽAVAJU ULAGANJE U ELEKTRANU NA ATOMSKU ENERGIJU!

Podeli vest

* Da bismo očuvali stabilnost i redovan dotok električne energije, Srbiji je potrebna nuklearna elektrana na našoj teritoriji ili na teritoriji neke od zemalja u okruženju * To je najjeftiniji i najefikasniji način proizvodnje struje, tvrde stručnjaci

Srbiji je potrebna nuklearna elektrana na našoj teritoriji ili na teritoriji neke od zemalja u okruženju jer se samo na taj način može sačuvati energetska stabilnost, tvrde domaći stručnjaci. Oni takođe napominju da bi elektrana na atomsku energiju sasvim sigurno sprečila eventualne nestašice struje kada dođe do energetske krize poput ove koja trenutno potresa Evropu.
Ukinuti zabranu

Da naša zemlja ozbiljno razmišlja o ulaganju u ovakve elektrane, otkrio je u četvrtak predsednik Srbije Aleksandar Vučić, koji je istakao da će u narednom periodu biti odlučeno da li ćemo otkupiti udeo u nekoj od nuklearki u okolnim zemljama, ili ćemo sami praviti male modularne nuklearne reaktore.

Ponuda Orbanu

Ponudio sam mađarskom premijeru Orbanu da Srbija otkupi 15 odsto u njihovoj nuklearki u Pakšu. Spremni smo da to dobro platimo

Aleksandar Vučić, predsednik Srbije

- Ta odluka će tek biti doneta. Razgovarao sam sa mađarskim premijerom Viktorom Orbanom i ponudio mu da Srbija otkupi 15 odsto u njihovoj nuklearnoj elektrani koja će biti završena 2035. godine. Spremni smo da za to platimo dobru cenu. Slične razgovore imao sam i sa doskorašnjim bugarskim premijerom Bojkom Borisovim u vezi sa njihovom nuklearkom u Belenu - rekao je Vučić.
Domaći stručnjaci podržali su ulaganje u nuklearne elektrane, tvrdeći da je to jedan od najjeftinijih i najefikasnijih načina proizvodnje struje. Direktor JKP "Beogradske elektrane" Rade Basta zalaže se za ukidanje moratorijuma na izgradnju nuklearki u našoj zemlji, koji je donet 1989. godine, nakon katastrofe u Černobilju. On podseća da se struja na taj način proizvodi širom Evropske unije i ostatka sveta, pa nema razloga da i mi ne uložimo u elektrane na atomsku energiju.

Foto: Informer Dn

- Treba ukinuti tu zabranu. Nuklearne elektrane su stabilan i pouzdan izvor energije. U zemljama članicama Evropske unije radi 106 nuklearnih reaktora, koji daju 104 gigavata električne snage. To je, recimo, 26 odsto ukupne proizvodnje struje u EU. Ukoliko iz bilo kog razloga ne budemo mogli da gradimo nuklearku na svojoj teritoriji, svakako bi trebalo da uložimo u neku od atomskih elektrana u okruženju jer ćemo na taj način obezbediti siguran dotok struje čak i tokom energetskih kriza na kontinentu - objasnio je Basta.

Stručnjak za energetiku Miloš Zdravković kaže za Informer da je ideja o zajedničkoj gradnji postrojenja najbrži način da Srbija dođe do viška električne energije, ali i dodaje da će u nekom trenutku biti neophodno i da izgradimo svoju nuklearnu elektranu.

- To je jedini način da imamo energetsku stabilnost. Nuklearna energija je energija budućnosti, baš kao i gas, tako da je dobro što država razmišlja o ulaganju. Neophodno je da modernizujemo postojeće termoelektrane, da završimo "Kolubaru B - Kalenić", ali i da uđemo u izgradnju nuklearke - smatra Zdravković.

Najjeftinija struja

On objašnjava da nuklearka radi po istom principu kao i termoelektrana, ali na drugačije pogonsko gorivo, što je čini najisplativijim načinom proizvodnje struje.

Stabilan izvor

Nuklearke su stabilan i pouzdan izvor energije. U Evropskoj uniji ih ima 106

Rade Basta, Beogradske elektrane

- Ako se uzme u obzir cena, rok trajanja i eksploatacije, dolazi se do zaključka da je nuklearka ekonomski najisplativiji način proizvodnje struje - navodi Zdravković.

Jelica Putniković sa portala "Energija Balkana" kaže da joj se ideja o nuklearki na našoj teritoriji čini čak prihvatljivijom od ulaganja u energetske kapacitete u komšiluku.

- Vredi razmisliti da li bi i Srbija mogla da uđe u projekat izgradnje manjih modularnih reaktora, koji bi svakako bili jeftiniji od velike nuklearke. Sasvim je izvesno da se i Srbija mora pozabaviti pitanjem obezbeđivanja dostupnih izvora čiste energije, koji će nam obezbediti sigurnost snabdevanja - navodi Putnikovićeva za Informer.

Foto: Informer Dn

Srbija previše zavisi od uglja

Prema podacima Evrostata, Srbija 80 odsto energije i dalje dobija iz termoelektrana, odnosno od sagorevanja uglja, što bi u narednom periodu moralo da se smanji. Poređenja radi, u ukupnoj proizvodnji struje u Evropskoj uniji, nuklearke učestvuju sa 26,2 odsto, na ugalj se dobija 43,6 odsto, iz vetra 13 odsto, hidroelektrana 12,7 odsto i od sunca 4,5 odsto.

Nuklearke u okruženju

Elektrana Udaljenost od Beograda
Pakš, Mađarska 235 km
Kozloduj, Bugarska 290 km
Belene, Bugarska 395 km
Krško, Slovenija  410 km
Černavoda, Rumunija 605 km


 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Bez uglja bismo morali da isključujemo struju po gradovima I SVIM BOLNICAMA! Nema drugog rešenja! Video
Politika

Bez uglja bismo morali da isključujemo struju po gradovima I SVIM BOLNICAMA! Nema drugog rešenja! Video

Srbija će graditi obnovljive izvore energije, ali ako bi isključila kapacitete na ugalj 10 najvećih gradova i 50 manjih ostalo bi bez električne energije, kao i sve bolnice, upozorio je danas predsednik Srbije Aleksandar Vučić odgovarajući na pitanje da li će Srbija trpeti sankcije Energetske ekonomske zajednice ukoliko ne pristupi zatvaranju termoelektrana

11.11.2021

13:00

sledeća vest

TV

Neprijatelji opkoljavaju Srbiju! Da li je u pitanju špijunaža ili terorizam?
Live TV

Neprijatelji opkoljavaju Srbiju! Da li je u pitanju špijunaža ili terorizam?

Oko Srbije već duže vreme kruže razni špijunski dronovi. Malo - malo pa se posmatraju položaji srpske vojske. Niz incidenata dogodio se 2015. pa sve do incidenta ispred Izraelske ambasade. Mnogo je opasnosti! Da li smo bezbedni? Na ovu temu u "Info večeri" govorili su politički konsultant Vladimir Dobrosavljević, bivši obaveštajac Karlo Dulović i Željko Šajn, novinar "Politike".

04.07.2024

22:24

Evo zbog čega je ubijen Gadafi! Nije istina da je pokušao da uništi dolar! (VIDEO)
Live TV

Evo zbog čega je ubijen Gadafi! Nije istina da je pokušao da uništi dolar! (VIDEO)

Neki kažu da se posledice istorije ne smiruju ni danas. Libija više nije ona zemlja koja je nekada bila. Neki kažu da je danas bolje, a neki da je mnogo gore. Mejlovi HIleri Klinton su procurili i otkrivena je istina zašto je Gadafi skinut sa vlasti, a to je zato što se suprotstavio dolaru. O tome zbog čega je ubijen Gadafi, u emisiji "Info dan" govorili su nekadašnji premijer Srbije Nikola Šainović i Darko Obradović, iz Centra za stratešku analizu.

04.07.2024

18:00

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija