• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs

08.05.2022

21:29

LJUBAV JE NAJJAČA, PRED NJOM NESTAJE SVAKI STRAH! Patrijarh Porfirije poslao snažnu poruku građanima!

printscreen

Društvo

LJUBAV JE NAJJAČA, PRED NJOM NESTAJE SVAKI STRAH! Patrijarh Porfirije poslao snažnu poruku građanima!

Podeli vest

Kad je Hristos raspet, svi su se razbežali, a najpre njegovi učenici. Međutim, žene mironosnice su pokazale da je ljubav snažnija od svega i zato se njima Hristos prvi javio posle vaskrsenja

Patrijarh Porfirije služio je juče svetu arhijerijsku liturgiju u Crkvi Svetog Marka na Tašmajdanu u Beogradu povodom slave ovog hrama. Nakon liturgije, litije i rezanja slavskog kolača rekao je za Kurir da je ljubav jača i snažnija od svega i da ona strah izgoni.

- Kao što smo rekli u crkvi, a svi hrišćani to znamo, danas je Nedelja mironosnica. One su pokazale da je ljubav jača i snažnija od svega. Kad je Hristos raspet i postradao, svi su se razbežali, a najpre njegovi učenici, oni koji su bili svedoci njegovih reči i očima svojim videli sve šta je Gospod činio, čuda na sve strane.

Foto: Google Street View

Crkva Svetog Marka na Tašmajdanu

Ali kad je došao trenutak da Hristos postrada, oni su se uplašili i pobegli. Međutim, žene mironosnice, koje su imale beskrajnu, ogromnu, veliku ljubav prema Hristu, nisu imale straha, to jest i ako je bilo straha, ljubav je bila veća od straha koji je bio u njima, te je ljubav pobedila strah - kazao je patrijarh odgovarajući na pitanje koju poruku bi poslao građanima u ovim trenucima:

- One su došle da iskažu počast Hristu da pomaže njegovo telo po starom starozavetnom običaju, bez obzira na to što je tamo bila vojska i straža koja je čuvala grob. Nisu se plašile i Hristos im se upravo zbog toga javio posle vaskrsenja - najpre njima.

Tako da su one žene bile apostoli i one su i prenele vest o vaskrsenju Hristovom. U primeru mironosnica Gospod je afirmisao do krajnjih mogućih granica ženu u to doba.

Foto: www.spc.rs

Patrijarh Porfirije

Žena je tretirana maltene kao rob, kao biće koje nije ravno muškarcu, a Hristos je upravo žene izabrao da se po vaskrsenju njima javi i da njih pošalje da one obznane svetu tajnu vaskrsenja, tajnu pobede dobra nad zlom, tajnu pobede smisla nad besmislom, tajnu pobede života nad smrću, tajnu pobede istine nad laži, tajnu pobede pravde nad nepravdom. Hristos vaskrse. Živeli!

U besedi za vreme liturgije patrijarh je rekao da je strah stanje kojim smo često svi ispunjeni, ili da je bolje reći da ne postoji trenutak, dan, u kojem nismo obuzeti nekom vrstom straha:

- Pitanje je samo da li smo toga svesni ili smo strah nekim svojim psihološkim mehanizmima potisnuli, pokušali da ga zaboravimo.

Bonus video:




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Patrijarh i ambasador SAD naglasili značaj dijaloga i mira
Društvo

Patrijarh i ambasador SAD naglasili značaj dijaloga i mira

Srpski patrijarh Porfirije primio je juče u Beogradu ambasadora SAD u Srbiji Kristofera Hila, a u prijateljskom razgovoru, kako je saopštila Srpska pravoslavna crkva, naglašeno je da su danas dijalog i mir najvažniji i najpotrebniji svugde i na svakom mestu, a posebno u Ukrajini.

08.05.2022

13:10

sledeća vest

Izbori 2024

TV

U nemačkim medijima objavljena slika predsednika Vučića pokrivenog srpskom zastavom! Šta će uslediti u Crnoj Gori nakon sramnog glasanja u UN? (VIDEO)
Live TV

U nemačkim medijima objavljena slika predsednika Vučića pokrivenog srpskom zastavom! Šta će uslediti u Crnoj Gori nakon sramnog glasanja u UN? (VIDEO)

Puna dva dana priča se o Savetu bezbednosti u UN. U Specijalnoj emisiji Informera o temi Rezolucije u Srebrenici govorili su prof. dr Dejan Miletić, direktor Centra za proučavanje globalizacije i predsednik poslaničke grupe PUPS-a Stefan Krkobabić. Uživo u program putem vajber uključenja javili su se i politikolog Andreja Lović iz Nemačke i novnar Igor Damjanović iz Donjecka, kao i Vojkan Milošević, direktor Centra za antiterorizma i Olga Ravasi, gopolitički strateg.

25.05.2024

20:02

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija