• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Promo

30.10.2023

13:21

Poslovanje NIS grupe u devet meseci 2023. godine: Ostvarene investicije od 21,9 milijardi dinara

NIS

Društvo

Poslovanje NIS grupe u devet meseci 2023. godine: Ostvarene investicije od 21,9 milijardi dinara

Podeli vest

U periodu januar-septembar 2023. godine NIS grupa je nastavila sa realizacijom planiranog investicionog ciklusa. U kapitalne projekte uloženo je 21,9 milijardi dinara, što je 80 odsto više u odnosu na ulaganja iz istog perioda prošle godine.

Najviše sredstava uloženo je u oblast istraživanja i proizvodnje nafte i gasa, u dalju modernizaciju Rafinerije nafte Pančevo, kao i u razvoj maloprodajne mreže. Pored investicionog zamaha, uspešno je ostvaren i drugi prioritet NIS grupe - zadržana je stabilnost na domaćem tržištu koje je uredno snabdeveno svim vrstama naftnih derivata.

Finansijski rezultati NIS grupe ostvareni u prvih devet meseci 2023. godine u skladu su sa kompleksnim makroekonomskim okolnostima i tržišnim kretanjima, među kojima najveći uticaj ima pad cena nafte i naftnih derivata na svetskom tržištu, kao i regulacija cena goriva. Prosečna cena nafte tipa „Brent“ u izveštajnom periodu bila je 82,1 dolar za barel, što je 22 odsto manje u poređenju sa prosečnom cenom u istom periodu prošle godine. Neto dobit NIS grupe iznosi 31,8 milijardi dinara, što je 54 odsto manje u odnosu na rezultat ostvaren u prvih devet meseci 2022. godine. U istom periodu, pokazatelj EBITDA smanjen je 46 odsto u poređenju sa prethodnom godinom i iznosi 56,5 milijardi dinara. 

Foto: NIS

 

Obračunate obaveze po osnovu poreza i drugih javnih prihoda NIS grupe iznose 181,7 milijardi dinara, odnosno 2 odsto manje nego godinu dana ranije. NIS je stabilnosti budžeta Republike Srbije doprineo i putem isplate dividende za 2022. godinu u rekordnom iznosu od 23.364.924.716 dinara. Istovremeno je smanjena i zaduženost prema bankama koja na kraju perioda iznosi 548,1 milion evra, što je četiri odsto manje u odnosu na kraj septembra prošle godine. 

Ukupan obim proizvodnje nafte i gasa u izveštajnom periodu iznosi 868,1 hiljadu uslovnih tona, što je 1,3 odsto manje u poređenju sa prošlom godinom. Važno je istaći da je, zahvaljujući investicijama i geološko-tehničkim aktivnostima, u devet meseci 2023. godine ostvaren blagi rast proizvodnje domaće nafte u odnosu na period januar-septembar 2022. godine. U Rafineriji nafte Pančevo prerađeno je 3,054 miliona tona sirove nafte i poluproizvoda, što je šest odsto manje nego u istom periodu 2022. godine. Ukupno je prodato 2,995 miliona tona naftnih derivata, odnosno sedam odsto manje u poređenju sa prvih devet meseci prošle godine. 

Kompanija je nastavila i sa primenom novih tehnologija. Na naftnim bušotinama NIS-a primenjena je ECO digitalna platforma koja u potpunosti automatizuje izradu bušotina.

Istovremeno, NIS je nastavio sa razvojem maloprodajne mreže, pa je u rad pušten i drugi objekat na auto-putu „Miloš Veliki“. 

Foto: NIS

 

Kompanija je nastavila i sa ulaganjima u projekat instalacije fotonaponskih elektrana u okviru svoje maloprodajne mreže. Solarne elektrane do sada su postavljene na ukupno 15 benzinskih stanica NIS-a.

Takođe, NIS je nastavio da podržava napore za poboljšanje standarda građana Srbije i potpisao Sporazum o saradnji sa Republičkim fondom za penzijsko i invalidsko osiguranje kojim se definišu pogodnosti za korisnike Penzionerskih kartica prilikom kupovine goriva i dopunskog asortimana na svim NIS Petrol i Gazprom benzinskim stanicama.

Foto: NIS

 

Kiril Tjurdenjev, generalni direktor NIS-a, izjavio je:

„U trećem kvartalu ostvarili smo najbolje finansijske i operativne rezultate u 2023. godini. U kapitalne projekte investirali smo 10,4 milijarde dinara, što je 129 odsto više nego u istom periodu prošle godine. Vođeni ovim rezultatima, do kraja godine ostaćemo posvećeni svojim prioritetima - daljoj modernizaciji kompanije, energetskoj tranziciji, ulaganju u društveno odgovorne projekte i građenju čvrstih partnerstava sa zajednicom u kojoj poslujemo“. 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

TV

Srbija će ostati razjedinjena dokle god ne definiše šta je njen nacionalni interes! Vučićeva politika vratila je nacionalno dostojanstvo i zato izaziva jake otpore!
Live TV

Srbija će ostati razjedinjena dokle god ne definiše šta je njen nacionalni interes! Vučićeva politika vratila je nacionalno dostojanstvo i zato izaziva jake otpore!

Despot Stefan Lazarević govorio je da će ljubav sve pobediti. U emisiji "Info veče" govorilo se o nečemu sasvim suprotnom, o mržnji. Mi u našoj zemlji mnogo gradimo, ali smo zanemarili najvažniji hram, a to je čovek. Mržnjom su se bavili umni ljudi kao što su Niče i Dučić, kao i sveti otac Justin Popović koji je rekao da je mržnja smrt duše. Na ovu temu govorili su ministar unutrašnje i spoljne politike Tomislav Momirović i prof. dr Dragoslav Slojević sa Fakulteta organizacionih nauka.

30.06.2024

22:24

Cela Evropa strahuje od migranata ekstremista! Srbija među poslednjima na listi ugroženosti od terorizma!
Live TV

Cela Evropa strahuje od migranata ekstremista! Srbija među poslednjima na listi ugroženosti od terorizma!

Juče je izvršen teroristički napad u Beogradu kada je vehabista iz samostrela upucao pripadnika žandarmerije ispred Izraelske ambasade. Poznato je da je napadač ovom prilikom preminuo, dok je pripadnik žandarmerije operisan i nalazi se van životne opasnosti. Na ovu temu "Otvorenom studiju" Informer televizije govorili su Branko Nadoveza sa Instituta za noviju istoriju i stručnjak za bezbednost Gordana Mišev.

30.06.2024

20:42

Islamska zajednica strogo osudila čin vehabije! Tamo gde je verujući čovek, nema terorizma! (VIDEO)
Live TV

Islamska zajednica strogo osudila čin vehabije! Tamo gde je verujući čovek, nema terorizma! (VIDEO)

Juče je izvršen teroristički napad u Beogradu kada je vehabista iz samostrela upucao pripadnika žandarmerije ispred Izraelske ambasade. Poznato je da je napadač ovom prilikom preminuo, dok je pripadnik žandarmerije operisan i nalazi se van životne opasnosti. Na ovu temu "Otvorenom studiju" Informer televizije govorili su Veljko Jovanović, član SNS-a, Radiša Roksić, biviši načelnik BIA, a uživo u program javio se i Rašed Ef Plojević zamenik predsednika Ešihata Islamske zajednice u Srbiji.

30.06.2024

19:35

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija