• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: M.M.L.

14.04.2024

16:00

INFORMER DONOSI SJAJNE VESTI IZ TOKIJA: Japanci će još više ulagati u Srbiju!

Informer

Društvo

INFORMER DONOSI SJAJNE VESTI IZ TOKIJA: Japanci će još više ulagati u Srbiju!

Podeli vest

Veštačka inteligencija i zelena energija su najatraktivnije oblasti za japanske investitore, koji Srbiju smatraju pouzdanim partnerom i atraktivnim mestom za ulaganja, otkrio nam je Macuo Ivai, predsednik Japansko-srpskog poslovnog kluba

Japanski investitori će nastaviti da ulažu u Srbiju, rekao je Macuo Ivai, predsednik Japansko-srpskog poslovnog kluba u Tokiju. Kako je u najavio u razgovoru za Informer, nova ulaganja će biti, između ostalog, u oblasti veštačke inteligencije i zelene energije.

Prema njegovim rečima, Srbija se pokazala kao pouzdan partner i veoma atraktivno mesto za japanske investicije iz više razloga.

- Srbija je za nas veoma atraktivno mesto, možemo da računamo ne samo na domaće tržište nego i na tržišta okolnih zemalja. Vaša zemlja ima veoma povoljan položaj između zapada i istoka. Kako Srbija i Japan imaju dobre odnose, Japan vidi Srbiju kao važno poslovno čvorište u istočnoj Evropi. U stvari, veliki broj japanskih kompanija obraća pažnju na Srbiju kao svoju sledeću investicionu destinaciju - rekao je za Informer Ivai, inače predsednik kompanije "Japan tobako", koja je pionir u japanskim investicijama u Srbiji.

Pouzdan partner

Na naše pitanje kako se naša zemlja pokazala kao domaćin japanskim investitorima Ivai ima samo reči hvale:

- Japanci su spori ali veoma temeljni. Pre nego što donesu neku odluku, razmotre svaki detalj. Tako je i i kada je reč o investiranjima u Srbiju, koja se pokazala kao dobro okruženje. Upravo zbog toga su velike kompanije i odlučile da pokrenu poslove kod vas. Država se pokazala kao veoma pouzdan partner koji je spreman da subvencioniše ulagače, a pritom Srbija ima veoma talentovanu radnu snagu i stručan kadar - rekao je Ivai i dodao:

Foto: Informer

 

 

- Na primer, poslednjih godina japanske kompanije kao što su "Jazaki korporejšen", "Tojo tajers", NIDEC otvaraju jednu za drugom fabrike u Srbiji. Takođe, "JT internešenel" dodatno ulaže u svoju fabriku u Senti kako bi proširio proizvodne kapacitete, a očekuje se da će fabrika igrati dalju ulogu kao izvozna baza u susedne zemlje. Takođe, Srbija je veoma atraktivna kao tržište, a JTI će u maju lansirati proizvod Ploom X Advanced.

Dobri odnosi

Uprkos našem insistiranju, nije hteo da otkrije koji je sledeći japanski ulagač koji će doći u Srbiju, ali je najavio koje su to oblasti u kojima nas čekaju investicije.

- Ne mogu sada da kažem imena novih investitora, ali bi to bila ulaganja u nove tehnologije, veštačku inteligenciju i zelenu energiju. Osim velikih kompanija, i manji privrednici su zainteresovani za poslovanje u Srbiji - rekao je ovaj ugledni japanski menadžer i dodao:

- Zbog ove sve veće pažnje usmerene prema Srbiji krajem prošle godine osnovan je Srpsko-japanski poslovni klub i okuplja 22 kompanije koje predstavljaju Japan. Kao poslovni klub, želimo da doprinesemo i bilateralnim odnosima kao zajednica koja je odgovorna za ekonomske odnose dve zemlje.

Podsetimo, japanski gigant "JFE toi" je pre mesec dana počeo izgradnju fabrike "JFE toi" u Inđiji, koja će biti i prva njihova evropska fabrika. U Srbiji posluju i "Nidek", "Micubiši", "Tojo tajers" i mnogi drugi. Japanske investicije od 2013. do danas iznose 400 miliona dolara, a ekspanzija se dogodila nakon posete tadašnjeg japanskog premijera Šinza Abea Beogradu 2018. godine.

Srbija jedina iz regiona na Ekspu u Osaki

Japan će sledeće godine biti domaćin svetske izložbe Ekspo, koja će biti održana u gradu Osaka. Srbija će biti jedina zemlja iz regiona koja će tamo imati svoj paviljon, otkrila nam je srpska ambasadorka u Japanu Aleksandra Kovač:

Foto: Informer

 

- Srbija će jedina biti jedina iz regiona prisutna sa sopstvenim paviljonom na izložbi u Osaki. To je idealna prilika da promoviše svoje potencijale, a ujedno i sebe kao domaćina događaja koji nas očekuje 2027, kada će Beograd biti domaćin specijalizovane izložbe. Ideja je da se dva događaja povežu, da Srbija na neki način napravi promocija svog događaja koji će biti u Beogradu - rekla je ambasadorka Kovač.

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija