• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs

29.05.2024

10:52

Ministar Vesić: Do kraja 2026. godine biće završen prvi deo saobraćajnice "Osmeh Vojvodine"

Aleksandar Jovanović Cile

Društvo

Ministar Vesić: Do kraja 2026. godine biće završen prvi deo saobraćajnice "Osmeh Vojvodine"

Podeli vest

Do kraja 2026. godine biće završena prva deonica brze saobraćajnice “Osmeh Vojvodine”, od Bačkog Brega do Kljajićeva, izjavio je danas ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Goran Vesić i dodao da će ta saobraćajnica, koja će ići do Srpske Crnje i biti duga skoro 186 kilometara, potpuno promeniti način života građana na severu Vojvodine i biti najbrža veza rumunskim građanima koji idu prema zapadnoj Evropi.

Vesić je naveo da je ova saobraćajnica prvobitno trebalo da ide do Nakova, sela na samoj granici između Srbije i Rumunije, ali da će s obzirom na to da je sa Rumunima dogovoreno da oni rade svoj deo puta prema Srpskoj Crnji, saobraćajnica ići do Srpske Crnje gde će biti urađen veliki granični prelaz.

- Ova saobraćajnica nije važna samo za razvoj severa Srbije, već će to biti put koji će biti najbrža veza rumunskim građanima koji žele da idu prema zapadnoj Evropi tako da će biti veoma frekventan i značajan za razvoj naše zemlje - rekao je Vesić gostujući na televiziji Prva.

Naveo je da će “Osmeh Vojvodine” povezati Bački Breg, Sombor, Kulu, Vrbas, Srbobran, Bečej, Novi Bečej, Kikindu i Srpsku Crnju čime će, dodao je, sve te opštine biti na mreži naših brzih saobraćajnica i autoputeva.

Foto: Pedja Milosavljević

 

Vesić je rekao da se u Vojvodini, između ostalog, gradi Fruškogorski koridor koji će biti završen u oktobru 2026. godine.

Dodao je da se na tom koridoru rade dva mosta u Novom Sadu - jedan kod Petrovaradina i drugi koji povezuje Bulevar Evrope i Kamenicu.

Istakao je da je Fruškogorski koridor veoma značajan jer će potpuno povezati Srem i Mačvu sa Novim Sadom i omogućiti da Ruma, Irig i sva mesta u tom kraju budu mnogo bliže Novom Sadu.

Takođe, Vesić je podsetio da se radi i tunel Iriški venac dužine 3,5 kilometara, koji će biti najduži u Srbiji, a koji će ići ispod Fruške gore tako da će putovanje automobilom kroz to zaštićeno područje sa 20 minuta biti smanjeno na pet minuta, što je važno za zaštitu životne sredine.

Vesić je istakao da se u Novom Sadu nikada više nije gradilo i dodao da će se u tom gradu raditi i jedan pešačko-biciklistički most, na temeljima Mosta kraljevicha Tomislava koji je jugoslovenska vojska srušila u ratu 1941. godine.

Osim toga, naveo je da će do kraja godine biti pušten saobraćaj na brzoj pruzi od Novog Sada do Subotice, kao i da je plan da se rekonstruiše banatska pruga, od Pančeva preko Kikinde i Zrenjanina prema Subotici, dužine oko 200 kilometara.

Foto: Tanjug

 

Naveo je da je za to završen projekat i dodao da je plan da se rekonstruiše i pruga Sombor-Vrbas, dužine 53 kilometra, za šta je takođe projekat već urađen, kao i pruga Subotica-Sombor-Bogojevo-Sajlovo-Novi Sad.

- Idemo u rekonstrukciju skoro 400 kilometara pruga u Vojvodini koja se nikada više i bolje nije infrastrukturno razvijala - rekao je Vesić.

Između ostalog, naveo je da će biti izgrađen most koji povezuje Belu crkvu i Braničevo čime će, dodao je, biti povezani južni Banat i Braničevo.

Foto: Informer DN

 

“Omogućićemo Ruminima da mogu da dolaze da posećuju tvrđavu Ram i citav Braničevski okrug i konačno ćemo početi da razvijamo južni Banat”, rekao je Vesić.

Pomenuo je da se trenutno radi obilaznica oko Kragujevca, dužine 22,5 kilometara.

- Mi ćemo produžiti tu brzu saobraćajnicu do Mrčajevaca koja će se tu spajati sa autoputem ‘Miloš Veliki’ tako da će sa tog autoputa, preko Mrčajevaca, direktno moći da se dođe do Kragujevca- rekao je Vesić i dodao da će to biti veza između autoputa “Miloš Veliki” i autoputa “Beograd-Niš”.

Foto: Pedja Milosavljević

 

Između ostalog, Vesić je naveo da će do oktobra ove godine biti pušten saobraćaj na autoputu “Miloš Veliki”, do Požege, čime će taj autoput biti završen.

Dodao je da će se od Požege raditi dva autoputa - jedan do Boljara, odnosno granice sa Crnom Gorom, kao i 31 kilometar puta od Požege do Mačkata, a kasnije i do Kotromana.

- Time ćemo čitavu zapadnu Srbiju uvezati kroz mrežu atuoputeva i brzih saobrahajnica - rekao je Vesić i dodao da će se, na predlog predsednika Srbije Aleksandra Vučića, raditi i brza saobraćajnica od Nove Varoši prema Dugoj Poljani.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Kosta K. opet šokira svojim ponašanjem, evo koga prisluškuje!
Hronika

Kosta K. opet šokira svojim ponašanjem, evo koga prisluškuje!

Dečak-ubica, Kosta K. (14) počinio je krvavi pir 3. maja prošle godine u Osnovnoj školi "Vladislav Ribnikar" na Vračaru kada je ubio devetoro učenika i radnika obezbeđenja ove vaspitno-obrazovne ustanove i od tog dana, on se nalazi na Klinici za neurologiju i psihijatriju za decu i omladinu.

25.06.2024

19:51

Sport

Planeta

Konačno slobodan! Ovako sada izgleda Džulijan Asanž! (FOTO, VIDEO)
Planeta

Konačno slobodan! Ovako sada izgleda Džulijan Asanž! (FOTO, VIDEO)

Osnivač Vikiliksa Džulijan Asanž izjasnio se krivim po jednoj optužbi za pribavljanje i objavljivanje vojnih tajni SAD, kao rezultat dogovora sa tužiocima američkog Sekretarijata za pravosuđe, čime je obezbedio sebi slobodu, a time je završena i duga pravna saga koja je pokrenula debate o slobodi štampe i nacionalnoj bezbednosti.

26.06.2024

11:28

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija