• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer/Ekapija

01.08.2024

09:23

Spoljnotrgovinska razmena Srbije do juna 33 milijarde evra! Evo gde smo najviše slali, a odakle najviše uvozili ove godine

Shutterstock

Društvo

Spoljnotrgovinska razmena Srbije do juna 33 milijarde evra! Evo gde smo najviše slali, a odakle najviše uvozili ove godine

Podeli vest

Ukupna spoljnotrgovinska robna razmena Srbije za period januar-jun 2024. godine iznosi 33489,1 miliona evra (33,4 milijarde evra) - rast od 0,7 odsto u odnosu na isti period prethodne godine.

Kako je navedeno na sajtu Republičkog zavoda za statistiku, izvoz robe, izražen u evrima, imao je vrednost od 14603,9 miliona, što je čini rast od 0,1 odsto u poređenju sa istim periodom prethodne godine. Uvoz robe imao je vrednost od 18885,2 miliona, što predstavlja povećanje od 1,3 odsto u odnosu na isti period prošle godine.

Deficit iznosi 4281,3 miliona evra, što je povećanje od 5,6 odsto u poređenju sa istim periodom prethodne godine.

Pokrivenost uvoza izvozom je 77,3 odsto i manja je od pokrivenosti u istom periodu prethodne godine, kada je iznosila 78,2 odsto.

Foto: Shuterstock

 

 

Spoljnotrgovinska robna razmena bila je najveća sa zemljama sa kojima Srbija ima potpisane sporazume o slobodnoj trgovini. Zemlje članice Evropske unije čine 59,9 odsto ukupne razmene.

U strukturi izvoza po nameni proizvoda (princip pretežnosti) najviše su zastupljeni proizvodi za reprodukciju, 62,2 odsto, slede roba za široku potrošnju, 25,3 odsto i oprema, 12,5 odsto.

U strukturi uvoza po nameni proizvoda najviše su zastupljeni proizvodi za reprodukciju, 54,1 odsto, slede roba za široku potrošnju, 20,7 odsto i oprema, 13,3 odsto (2725,0). Neklasifikovana roba po nameni iznosi 11,8 odsto.

Posmatrano pojedinačno po zemljama, najveći suficit u razmeni ostvaren je sa zemljama iz okruženja: Crnom Gorom (izvoze se električna energija i lekovi za maloprodaju, a uvoze se najviše električna energija i sušeno meso), Bosnom i Hercegovinom (izvoze se najviše gasna ulja i motorni benzin, a uvozi se električna energija i koks i polukoks od kamenog uglja) i Severnom Makedonijom (izvoz električne energije i električnih provodnika, a uvozi se najviše električna energija i katalizatori na nosaču).

Naš drugi po važnosti partner jesu zemlje CEFTA, sa kojima imamo suficit u razmeni od 1414,0 miliona evra koji je rezultat uglavnom izvoza: žitarica i proizvoda od njih, drumskih vozila, pića, nafte i naftnih derivata i električne energije. Izvoz Srbije iznosi 2153,2 miliona evra, a uvoz 739,2 miliona evra za posmatrani period. Pokrivenost uvoza izvozom je 291,3 odsto.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

TV

Hronika

JOŠ Hronika VESTI

Sport

Planeta

Zabava

Magazin

JOŠ Magazin VESTI

Džet set

Srbija

Brži od munje! Jovan je Krajišnik za medalju!
Srbija

Brži od munje! Jovan je Krajišnik za medalju!

Nepobediv u penjanju uz stub i ove godine, na 14. Krajiškom višeboju u Banatskom Velikom Selu, bio je Jovan Stupar, koji je munjevitom brzinom, za 5, 80 sekundi došao do vrha i na njega okačio krajišku kapu!

30.07.2024

19:21