• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs

21.08.2024

15:41

Pakleni septembar! Meteorolog otkrio: Početak jeseni donosi tropske temperature, a evo ima li zahlađenja na vidiku

Shutterstock

Društvo

Pakleni septembar! Meteorolog otkrio: Početak jeseni donosi tropske temperature, a evo ima li zahlađenja na vidiku

Podeli vest

Do dvadesetak letnjih dana očekuje nas u septembru, imaćemo čak i temperature do 35 stepeni! Lepo, suvo i natprosečno toplo vreme čeka nas prvih dana jeseni, dok ćemo na neko ozbiljnije zahlađenje sačekati, prognozira meteorolog Slobodan Sovilj.

Meteorolog Sovilj kaže i da će ovo osveženje, koje imamo ovih dana biti kratkotrajno.

 

- U pitanju je kratkotrajno osveženje, koje je uslovio i manji pad temperatura. Danas su maksimalne vrednosti od 28 do 34, sutra od 28 do 32, što je i dalje u granicama normale - kaže meteorolog Slobodan Sovilj.

Temperatura do kraja nedelje

Kako najavljuje, već krajem sedmice sledi novi porast temperature, pa ćemo tako u petak imati do 34, a u subotu i nedelju 36 stepeni i ponovno izdavanje narandžastog meteoalarma.

- Do kraja sedmice, tačnije do četvrtka nastavlja se ovaj period sa temperaturama od 28 do 32 stepena. Sutra ćemo još imati kratkotrajnu kiša ponegde u centralnoj i južnoj Srbiji, dok će na severu i zapadu biti suvo sa dužim sunčanim intervalima. Međutim, u petak, subotu i nedelju sledi nam novi porast temperature do 36 stepeni, u većini mesta će biti pretežno sunčano - najavljuje meteorolog Sovilj.

Foto: Pedja Milosavljević

 

Ističe i da vazdušna masa neće biti u potpunosti stabilna, što znači da ćemo i planinskim predelima, pogotovo na jugu Srbije imati poneki kratkotrajan pljuska u popodnevnim satima.

- Slično će biti i početkom naredne sedmice. Ponedeljak, 35-36 stepeni u većini mesta. Utorak sledi manji pad temperature, ali od srede ponovo se zadržava toplo i uglavnom suvo vreme. Mi ćemo završiti ovaj avgust u znaku tropskih dana i intervalu od 30 do 35 stepeni Celzijusa - kaže meteorolog Sovilj i napominje da je velika verovatnoća da će ovaj avgust biti najtopliji u istoriji naših merenja.

- Ovo je bilo izuzetno toplo leto i jedno od najtoplijih koje smo imali do sada. U avgustu mesecu samo u prvih 20 dana srednja temperatura na području Požege bila je do 33 stepena, na području Ćuprije 36 - kaže meteorolog Sovilj.

Temperature su, napominje, više za 5 do 6 stepeni u odnosu na one koje su očekivane. Takođe, i temperatura mora je takva kakvu nikada u istoriji merenja nismo imali, napominje Sovilj.

- Izmerena je u intervalu između 28 i 29 stepeni i ta srednja vrednost nikada ranije u istoriji merenja nije zabeležena. Imamo veoma toplo Sredozemlje i vazdušnu masu, što je idealan rezervoar za grmljavinske oblake koji potencijalno mogu biti izraženi - kaže Sovilj.

Foto: Miloš Rafailović

 

Ovoga leta ne samo što su temperature ekstremnije, već su i nepogode ekstremnije nego ranijih godina.

Jesen i septembar

Kako najavljuje, mi ćemo u ovaj septembar ući sa tropskim danima.

- To znači da ćemo u prvim danima septembra imati maksimalne temperature između 30 i 35 stepeni u našoj zemlji, a kako bude septembar odmicao i dalje će biti dosta letnih dana s temperaturom preko 25 stepeni - kaže meteorolog Sovilj.

Očekuje se čak 20 stepeni letnjih dana, a padavine su češće u drugoj polovini septembra.

- Taj sušni period će biti u prvoj polovini meseca. Gledajući celokupnu jesen, ipak ćemo sačekati na neka ozbiljnija i zahlađenja i na one kišovite dane u nizu koje mnogi od nas i asociraju na jesen, dok će ipak u septembru dominirati lepo, suvo i natprosečno toplo vreme - kaže meteorolog Sovilj za RTS.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

TV

Hronika

Za mržnju u Srbiji nema mesta! Ženi koja je pretila vlasniku poslastičarnice "Pelivan" određeno zadržavanje!
Hronika

Za mržnju u Srbiji nema mesta! Ženi koja je pretila vlasniku poslastičarnice "Pelivan" određeno zadržavanje!

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova, Uprave za tehniku, Službe za borbu protiv visokotehnološkog kriminala u saradnji sa Višim javnim tužilaštvom, Posebnim odeljenjem za borbu protiv visokotehnološkog kriminala uhapsili su Lj. K. (1968) iz Beograda zbog postojanja osnova sumnje da je izvršila krivično delo izazivanje nacionalne, rasne i verske mržnje i netrpeljivosti.

21.08.2024

17:24

JOŠ Hronika VESTI

Sport

Terzić zagrmeo! Očekivao sam bolju Zvezdu!
Crvena zvezda

Terzić zagrmeo! Očekivao sam bolju Zvezdu!

Očekivao sam bolju igru Crvene zvezde, a sve priče o teškom gostovanju u Bodeu su se ispostavile kao tačne, poručio je Zvezdan Terzić, generalni direktor crveno-belih nakon što je Bode Glimt savladao izabranike Vladana Milojevića.

21.08.2024

11:18

Planeta

Zabava

Magazin

JOŠ Magazin VESTI

Džet set

Srbija