• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Izvor: Informer.rs

24.08.2024

15:03

Srpkinja kupovala na Temu, pa joj stigla poruka zbog koje je ostala bez 30.000 dinara: Čuvajte se ove prevare!

Shutterstock

Društvo

Srpkinja kupovala na Temu, pa joj stigla poruka zbog koje je ostala bez 30.000 dinara: Čuvajte se ove prevare!

Podeli vest

Naručila je robu u vrednosti od 2.000 dinara.

Korisnik društvene mreže Reddit podelio je sa ostalima da je njegova majka bila meta prevare. Ujedno upozoravajući druge, zanimalo ga je i da li će njegova majka moći da povrati novac. Evo šta je pošlo po zlu.

Kako je korisnik pojasnio, njegova majka je poručila robu sa Temu-a u vrednosti 2.000 dinara. Nakon 4 dana, kako tvrdi, stigla je poruka sledeće sadržine:

- Neuspešna dostava na vašu adresu, doplatite jos 30 dinara danas, u suprotnom paket će biti vraćen - jasno je da je ovo klasičan vid prevare, ali žena je ipak uplatila - ostatak priče verovatno znate.

- Naravno ona uplati, skinuto je 1.000 puta više od 30 dinara - dodaje korisnik koji poručuje da je žena zvala banku, te da joj je poručeno da su poslali zahteva da se vrati novac i prijavili finansijsku prevaru. Zanimalo ga je i da li ima šanse da se taj novac vrati ili je pak trajno izgubljen.

Foto: Shutterstock

 

Kako da znate da ste žrtva prevare?

Objava je za kratko vreme prikupila mnogo komentara, a među prvima je upravo onaj koji ističe da u svakom mejlu koji se dobija od Temu-a stoji prilično velikim slovima ,,ako vam neko traži dodatne pare za dostavu, to je prevara".

- Pare će najverovatnije biti vraćene, i to je između ostalog poenta kreditne kartice - dodaje korisnik.

Drugi pak dodaje da se ovakve poruke šalju "random" i da se ponekad poklopi sa nečijim naručivanjem. Odnosno da poruka ove sadržine da nema veze sa Temu-om kao sajtom već da je po sredi klasičan "phishing scam".

- Samo u poslednjih mesec dana sam primio 5 takvih poruka, a ništa nisam naručio; Isto, potvrđuje još jedan korisnik.

Podsetimo, Temu ne naplaćuje dostavu preko određenog iznosa (što dobijate kao informaciju pre same potvrde kupovine) tako da vam to u startu govori da je reč o prevari.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

TV

Hronika

JOŠ Hronika VESTI

Sport

Siner hitno reagovao i doveo dugogodišnjeg Novakovog trenera!
Tenis

Siner hitno reagovao i doveo dugogodišnjeg Novakovog trenera!

Italijanski teniser Janik Siner (23) u jeku doping afere odlučio je da napravi određene promene u svom stručnom štabu, a kako navodi dobro upućeni "Eurosport", jedno od novih imena biće doskorašnji saradnik Novaka Đokovića (37), Italijan Marko Paniki (60)!

24.08.2024

10:55

Planeta

Zabava

Magazin

JOŠ Magazin VESTI

Džet set

Srbija