• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer

24.08.2024

15:47

Ovo su kućni aparati koji izazivaju požar: Ne izlazite iz stana dok ne proverite da li ste ih isključili!

Shutterstock

Društvo

Ovo su kućni aparati koji izazivaju požar: Ne izlazite iz stana dok ne proverite da li ste ih isključili!

Podeli vest

Profesor sa Katedre za PP zaštitu Mašinskog fakulteta Ivan Aranđelović izjavio je da bi građani trebalo da provere električne uređaje u stanu pre nego što iz njega izađu na duže vreme.

Prema njegovim rečima po izlasku iz stana treba obavezno proveriti da li su isključeni najrizičniji električni uređaji koji mogu izazvati požar.

-  Ako izlazite iz stana na duže, a ostaje uključen punjač od mobilnog telefona, proverite da li se on greje. Proverite uvek i da li ste isključili šporet, peglu, jer pegla i tepih su klasičan uzrok požara - kazao je Aranđelović.

Punjač za telefon tempirana bomba

Mnogi naši građani imaju dobru naviku da pre izlaska iz kuće provere da li im je ugašena pegla, šporet ili bojler, međutim, na punjač za telefon koji satima ili danima stoji uključen u utičnicu niko gotovo i ne obraća pažnju.

- Punjač za telefone je jako male snage, ali kada ostaje uključen konstantno, onda je on stalno pod naponom na primarnom namotaju, i on se greje i pošto se sastoji od namotane bakarne žice koja je izolovana. Međutim, od te toplote taj izolator na žici probije i skrati taj namotaj i bude u kratkom spoju i onda se on greje enormno brzo. Usled toga upali svoju plastiku, a ona parket ili tepih - objasnio je ranije elektromehaničar Branko Zrnić.

Foto: Shuterstock

 

Kako kaže profesor Aranđelović, svaki uređaj može da bude uzrok izbijanja požara, ali su punjači i električni uređaji koji koriste litijum-jonske tehnologije posebno opasni.

Aranđelović je istakao da je neophodno da građani održavaju električne instalacije u svojim domovima, dodajući da treba i da obraćaju pažnju da kupuju ispravne uređaje i da vode računa kako ih koriste.

On građanima savetuje i da kupuju uređaje koji imaju garantne listove i koji su prošli redovnu i regularnu uvoznu proceduru.

- Mi sad dosta kupujemo preko interneta, te nabavljamo uređaje koje nisu prošli neke testove kvaliteta, koji su u ovakvim slučajevima nepouzdani - rekao je Aranđelović.

Saveti stručnjaka za bezbedno rukovanje punjačima su sledeći:

* Punjače za telefon ili laptop nemojte nikada držati non-stop uključene u struju, jer se zbog pregrevanja mogu zapaliti
* Nemojte držati telefon na krevetu ili jastuku dok ga punite. To može da dovede do velikog zagrevanja, pa izolacija na žici punjača može da ogori.
* Nemojte uključivati punjač u utičnicu koja je pod uticajem nekog jakog izvora toplote ili na direktnom suncu
* Obavezno koristite samo punjače zvaničnih proizvođača, umesto "no name" varijanti

Izolir traka nije rešenje za oštećeni kabl

Aranđelović je objasnio da kabl mora da bude "kompaktna celina", odnosno da ne sme da ima oštećenja na izolaciji.

Napomenuo je da građani često koriste izolir traku kako bi zaštitili oštećeni kabl i što duže ga koristili, ali je istakao da je to samo privremeno rešenje i da je izuzetno kratkog roka, odnosno da svaki oštećeni kabl treba što pre zameniti.

Foto: Shuterstock

 

Šta sve izaziva požare u domovima

Prema svetskoj statistici, u 95 odsto slučajeva uzrok svih požara u svetu jeste čovek, odnosno njegov nemar, nepažnja ili nehat, a samo u pet odsto slučajeva su klimatske promene, električni uređaji i neispravnost električnih uređaja.

Stručnjaci ističu da su građani često skloni da zanemare stanje električnih instalacija u stambenim zgradama ili kućama, pogotovo objekata koji su sazidani pre 30 ili 40 godina i čije instalacije nisu projektovane za veliko opterećenje poput klime i drugih, brojnih električnih uređaja koje danas koristimo istovremeno.

Na taj način dolazi do preopterećenja, iskakanja i pregorevanja provodnika, a na kraju i samog požara.

Osim toga, ne vodi se računa da li je utičnica odgovarajuća i da li možemo da uključimo uređaj koji želimo u nju, da li su odgovarajući osigurači i amperaža.

Kako navodi profesor, moderni osigurači u rizičnim situacijama ispadaju i prekidaju strujno kolo, kako bi sprečili eventualne incidente.

Iako građani često osiguračima postavljaju mehaničku blokadu, kako ne bi svaki čas vraćali osigurač koji ispada, Aranđelović savetuje da se to ne radi jer građani time sami sebe ugrožavaju.

Podsetimo, šest osoba, od kojih su četvoro deca, stradalo je pre dva dana u požaru u novosadskom naselju Salajka, a sumnja se da je tragediju izazvao punjač električnog skutera.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

TV

Hronika

JOŠ Hronika VESTI

Sport

Siner hitno reagovao i doveo dugogodišnjeg Novakovog trenera!
Tenis

Siner hitno reagovao i doveo dugogodišnjeg Novakovog trenera!

Italijanski teniser Janik Siner (23) u jeku doping afere odlučio je da napravi određene promene u svom stručnom štabu, a kako navodi dobro upućeni "Eurosport", jedno od novih imena biće doskorašnji saradnik Novaka Đokovića (37), Italijan Marko Paniki (60)!

24.08.2024

10:55

Planeta

Zabava

Magazin

JOŠ Magazin VESTI

Džet set

Srbija