• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer

02.09.2024

08:40

Vozači oprez! Policija cele nedelje kontroliše ove prekršaje

Rina.rs

Društvo

Vozači oprez! Policija cele nedelje kontroliše ove prekršaje

Podeli vest

Povodom početka nove školske godine Uprava saobraćajne policije vrši tradicionalnu intenzivnu policijsku akciju kontorole bezbednosti saobraćaja u zonama škola kako bi se sačuvala bezbednost najranjivijih učesnika u saobraćaju.

- Saobraćajna policija vrši pojačanu kontrolu učesnika u saobraćaju u zonama škola, zonama usporenog saobraćaja i zonama 30 kako bi se sačuvali najranjiviji učesnici u saobraćaju, pre svega deca i pešaci -  rekao je za Tanjug Bojan Radovanović, zamenik načelnika Uprave saobraćajne policije MUP-a.

On je istakao da je akcenat na kontroli brzine kretanja vozila, kontroli poštovanja prava pešaka na pešačkom prelazu od strane vozača, kao i kontroli načina na koji roditelji prevoze svoju decu.

 

Foto: prinstscreen/Instagram MUP

Zona škole

 

- Ministarstvo unutrašnjih poslova posvećuje posebnu pažnju bezbednosti dece u školama, kroz nastavak realizacije projekta 'Zajedno i bezbedno kroz detinjstvo', gde se kroz aktivnu interakciju sa decom ukazuje na brojne bezbednosne probleme koji postoje u realnim okolnostima odrastanja, uključujući i negativne izazove na društvenim mrežam - rekao je Radovanović.

Dodaje da u okviru tog projekta saobraćajna policija edukuje decu o rizicima u saobraćaju i neophodnosti bezbednog ponašanja i učestvovanja, od najranijieg uzrasta. Radovanović je podsetio da policija stalno apeluje na roditelje da prevoze decu na zakonom propisan način, ali i da je još važnije da vozač pokaže dodatnu pažnju i obzir, odnosno maksimalnu odgovornost kada u vozilu prevozi dete.

 

Foto: prinstscreen/Instagram MUP

Zona škole

 

- Pored edukativnog dela usmerenog na decu, saobraćajna policija je uputila zvanično saopštenje roditeljima kao ključnim subjektima u izgradnji stavova i ponašanja dece, da preuzmu maksimalnu odgovornost i da objasne deci na koji način da bezbedno učestvuju u saobraćaju, da dobro osmotre okruženje i udaljenost vozila, da se uvere da ih je vozač uočio i počeo da koči, da budu maksimalno oprezni i koncentrisani kada stupaju na kolovoz - rekao je Radovanović.

On je ponovio apel vozačima da sa posebnom pažnjom upravljaju vozilom u naselju, pre svega u zonama škole i drugim zaštićenim zonama, i da imaju u vidu da predstoje intenzivni pešački tokovi u vreme dolaska i odlaska iz škole, kako bi blagovremeno uočili dete i pešaka i zaštitili ih od eventualnog rizika i učešća u nezgodi.

- U prethodne tri godine polovina poginule dece u saobraćaju, poginulo je u svojstvu pešaka. Za prvih osam meseci ove godine nijedno dete nije poginulo u svojstvu pešaka, međutim nažalost sve petoro poginule dece poginuli su u svojstvu putnika - rekao je Radovanović.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

TV

Hronika

JOŠ Hronika VESTI

Sport

Planeta

Zabava

Magazin

JOŠ Magazin VESTI

Džet set

Srbija