• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer/RTS

03.09.2024

10:15

Za ovim povrćem poludela cela Srbija! Ima veliki prihod na maloj površini, a evo kolika je zarada!

Shuterstock

Društvo

Za ovim povrćem poludela cela Srbija! Ima veliki prihod na maloj površini, a evo kolika je zarada!

Podeli vest

Poslednjih desetak godina Srbija postaje sve značajniji izvoznik krastavaca. U proizvodnju je uključeno nekoliko hiljada malih poljoprivrednika i veliki deo proizvodnje se plasira u zemlje Evropskog tržišta. Trenutno je gajenje krastavaca najisplativija proizvodnja u srpskom agraru.

Za uzgoj krastavaca kornišona treba što više sunčeve svetlosti, ali zbog suše ove godine su sazrevali zahvaljujući sistemima za navodnjavanje.

Porodica Mišković iz Kikinde bavi se uzgojem krastavaca tri godine i ove godine u berbi postižu 12 kilograma ploda po kvadratnom metru, što je odličan prinos.

- Ove godine su temperature bile značajno u porastu i bilo je perioda kada je sam sistem za navodnjavanje radio i po pet, šest sati dnevno, ali je bilo veoma naporno održavati biljku u ovim toplotnim udarima - objašnjava Dunja Mišković, proizvođač kornišona iz Kikinde.

Prednosti ovog povrtarskog uzgoja je što nisu potrebne velike površine pod zasadom, a otkup je zagarantovan. 

- To je da se na maloj površini ostvari veliki prihod. Eto, to je - naglašava Dragan Vukobrat, poljoprivrednik iz Kikinde.

Foto: rina

 

Angažovanje radnika

U čačanskom kraju više od 400 domaćinstava ostvariće siguran prihod zahvaljajući krastavcima, dok se u nekim vranjanskim selima uzgojem kornišona bave već duže od tri decenije.

Berba traje nedeljama, ali se povremeno angažovanje radnika isplati.

- Prva klasa je 135 dinara, druga 90, treća 30 dinara. S’ tim što imamo primedbu da je između prve i druge klase mala neka razlika, dok je velika rezlika iz druge u treću što nije kako treba - kaže Nenad Trajković, poljoprivrednik iz Donjeg Vrtogoša kod Vranja.

Na imanju Dušana Đorđevića kod Vranja povrće se gaji u 15 plastenika na ukupno sedam hiljada kvadratnih metara. Kupuje se zimnica plasman robe je zagarantovan. 

- To je ranije bilo na otvorenom polju, a sada je u zaštićenom prostoru. Sigurnije je i dosta je ulaganja. Imamo obezbeđen otkup - objašnjava Dušan Đorđević, poljoprivrednik iz Donjeg Vrtogoša kod Vranja.

Povrtarska proizvodnja u Srbiji zauzima oko 90 hiljada hektara. Prošle godine izvezli smo blizu 130 tona svežeg i prerađenog povrća u vrednosti od 180 miliona evra.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

TV

Hronika

JOŠ Hronika VESTI

Sport

Planeta

Zabava

Magazin

JOŠ Magazin VESTI

Džet set

Srbija