• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Izvor: Informer.rs

07.09.2024

18:53

Detaljno objašnjenje za trudnice! Evo od čega zavisi zarada tokom bolovanja - na jednu stvar posebno obratite pažnju (VIDEO)

Shutterstock, Pexels

Društvo

Detaljno objašnjenje za trudnice! Evo od čega zavisi zarada tokom bolovanja - na jednu stvar posebno obratite pažnju (VIDEO)

Podeli vest

"Kako se obračunava naknada za vreme porodiljskog bolovanja" tema je jednog TikTok video snimka, u kome naratorka objašnjava nedoumice u vezi sa pitanjem koje je dobila na ovoj društvenoj mreži.

- Trudničko bolovanje je pravo žene na odsustvo koja je ostala u drugom stanju i može se otvoriti od početka trudnoće, odnosno od momenta kada lekar to utvrdi - navodi ona na početku video snimka.

Kada pričamo o porodiljskom bolovanju ono se može otvoriti najranije 45 dana od utvrđenog termina za porođaj odnosno 28 dana najkasnije pre utvrđenog termina porođaja.

Porodiljsko bolovanje traje tri meseca, a nakon toga sledi odsustvo zbog nege deteta koje se završava istekom 12 meseci od datuma početka porodiljskog bolovanja.

- Naknada za vreme porodiljskog bolovanja se do sada obračunavala na osnovu proseka zarada u prethodnih 18 meseci, što znači da generalno u prosek naknade ne ulaze one naknade koje je porodilja ostvarivala tokom trudničkog bolovanja. Na taj način se žene koje su bile u situaciji da odmah otvore trudničko bolovanje zbog rizične trudnoće bile u i te kako neravnopravnom položaju u odnosu na ostale mame.

Ona navodi da je od februara 2024. godine izmenjena ova odluka i to znači da se sada prosek naknade zarade za vreme porodiljskog bolovanja ulaze i one naknade koje je žena ostvarila tokom onog trudničkog.

- Zapravo naknade zarade za vreme porodiljskog bolovanja zavisi od visine primanja u prethodnih 18 meseci koji prethode otvaranju porodiljskog bolovanja. U prosek ulaze i ona naknade za vreme trudničkog bolovanja - zaključila je ona.

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

TV

Hronika

JOŠ Hronika VESTI

Sport

Piksi pred Dansku: Nisu se promenili, znamo šta nas očekuje sutra!
Fudbal

Piksi pred Dansku: Nisu se promenili, znamo šta nas očekuje sutra!

Fudbalska reprezentacija Srbije sutra gostuje Danskoj u Kopenhagenu (18.00, RTS, Arena premijum 1), u okviru drugog kola A divizije Lige nacija. Na konferenciji za medije uoči pomenutog meča svoja očekivanja i ambicije izneli su selektor Dragan Stojković Piksi (59) i defanzivac Strahinja Pavlović (23).

07.09.2024

17:30

Planeta

FBI šokirao, nema tajni! Rusi se ne mešaju u naše izbore imamo dokaze!
dokazi

FBI šokirao, nema tajni! Rusi se ne mešaju u naše izbore imamo dokaze!

Američke vlasti nisu otkrile pokušaje stranih aktera da se direktno mešaju u predstojeće predsedničke izbore, predstavnici Kancelarije direktora nacionalne obaveštajne službe (ODNI), Agencije za sajber bezbednost i infrastrukturnu bezbednost (CISA) i Federalnog obaveštajnog biroa ( FBI) su izjavili.

07.09.2024

17:20

Zabava

Magazin

JOŠ Magazin VESTI

Džet set

Srbija