• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs

26.10.2024

08:28

Ulica u Novom Sadu čuva tajnu svetske istorije! Porodični dom Mileve Marić pokrenuo pravu buru - Ovu priču ne znaju mnogi

Profimedia/Društvene mreže

Društvo

Ulica u Novom Sadu čuva tajnu svetske istorije! Porodični dom Mileve Marić pokrenuo pravu buru - Ovu priču ne znaju mnogi

Podeli vest

Kuća oca Mileve Marić Ajnštajn šezdesetih godina prošlog veka našla se u žiži javnosti zbog spora Grada Novog Sada i Ajnštajnovih naslednika, koji su je potraživali. Njihov zahtev da se izuzme od nacionalizacije delovi kuće njihovog dede bio je odbijen.

S tim da je Mileva rodom iz Titela, Ajnštajn i ona posedovali su određenu imovinu i u okolini ovog grada, kao i u Novom Sadu. Miloš Marić, Milevin otac i bivši oficir Šajkaškog bataljona, sagradio je porodičnu kuću u Kisačkoj ulici kada je otišao u penziju, a baš ta kuća dovela je do spora između Grada Novog Sada i sinova Mileve i Ajnštajna.

Albert i Mileva prvi put su u ovoj kući boravili 1907. godine, a brojna dokumenta svedoče da su Novi Sad posetili još nekoliko puta do razvoda.

Foto: profimedia

 

Albert Ajnštajn je 1913. godine, posetio Novi Sad u društvu supruge Mileve, ne bi li upravo u Nikolajevskoj crkvi krstio svoju dvojicu sinova Alberta Drugog i Edvarda.

Nakon Milevine smrti, njeni sinovi su preko Američke ambasade, potraživali veći deo kuće, koji im je zakonom o nacionalizaciji oduzet.

Opština Novi Sad 1960. godine odlučivala je o zahtevu koji su podneli naslednici para genija u kojem su tražili da se izuzmu od nacionalizacije delovi kuće njihovog dede u Kisačkoj ulici.

Međutim, ovaj zahtev je odbijen.

- Odbija se zahtev Ajnštajn Alberta da mu se pored izuzetih stanova ostavi još jedan jednosobni stan - navodi se u rešenju da se izuzmu od nacionalizacije delovi kuće njihovog dede u Kisačkoj ulici.

 

 

Godinama kasnije, Albertovi i Milevini unuci odrekli su se naslednog prava, pod uslovom da Grad sačuva kuću kao spomenik koji će govoriti o večnoj vezi njihovih predaka sa Novim Sadom.

Krajem 2019. godine, fasada kuće je obnovljena, uz nagoveštaj da će deo kuće u budućnosti biti pretvoren u muzej.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

TV

Hronika

JOŠ Hronika VESTI

Sport

Planeta

Tramp pokreće totalni rat protiv ovih?! Kada pobedi, spremio je žestoku osvetu: Evo šta su mu uradili u samom finišu kampanje!
REPUBLIKANCI BESNI

Tramp pokreće totalni rat protiv ovih?! Kada pobedi, spremio je žestoku osvetu: Evo šta su mu uradili u samom finišu kampanje!

Ako Donald Tramp postane novi predsednik Sjedinjenih Američkih Država, on će pokrenuti „totalni rat“ protiv britanskog premijera Kira Starmera zbog navodnog mešanja Laburističke partije u američke izbore u korist potpredsednice Kamale Haris, prenosi Dejli mejl pozivajući se na neimenovane izvore iz Konzervativne partije.

28.10.2024

07:10

Zabava

Magazin

JOŠ Magazin VESTI

Džet set

Srbija