• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

17.03.2022

11:42

Obeležavanja Dana sećanja na 17. mart 2004. godine! VEČERAS KOMEMORATIVNA AKADEMIJA, prisustvuje premijerka Brnabić!

Politika

Obeležavanja Dana sećanja na 17. mart 2004. godine! VEČERAS KOMEMORATIVNA AKADEMIJA, prisustvuje premijerka Brnabić!

Podeli vest

Predsednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić govoriće danas na komemorativnoj akademiji u Narodnom pozorištu, povodom obeležavanja Dana sećanja na 17. mart 2004. godine


Akademija počinje u 20 sati, a obezbeđen je direktan prenos na Drugom programu Radio televizije Srbije.


Pogrom Srba na KiM 17. marta 2004. godine bio je zapravo drugi veliki pogrom koji su Albanci počinili, posle bombardovanja Srbije, odnosno SRJ 1999. godine.

Tokom juna 1999, pored prisustva međunarodnih snaga, izgnano je približno četvrt miliona Srba i drugih nealbanaca.

Kao povod za očigledno dugo pripremanu operaciju novog etničkog čišćenja Srba u južnoj pokrajini, poslužila je tragedija trojice albanskih dečaka koji su se udavili u reci Ibar.

Foto: Tanjug/Rade Prelić

U albanskim medijima na KiM lansirana je lažna vest da su srpska deca jurila trojicu albanskih dečaka koji su, zbog toga, bili prisiljeni da skoče u Ibar i udavili se.

Za samo nekoliko sati nastupila je opšta antisrpska histerija i pravi lov na sve srpsko, a sve to pred očima međunarodne zajednice i vojnicima KFOR-a.

Poginulo je 19 ljudi, a povređeno više od hiljadu ljudi, 4.012 Srba proterano je sa svojih vekovnih ognjišta, 935 srpskih kuca je uništeno, 35 crkava, manastira i konaka, od kojih neki srednjovekovni, su spaljeni i porušeni. Etnički je očišćeno šest gradova i devet sela.

Na KiM vratilo se svega dva odsto Srba koji su prognani od 1999. godine.

BONUS VIDEO




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

TV

Srbija je na putu ka vaskrsenju nacionalnog identiteta! Narod se dozvao pameti, ne dozvoljava da ga vode oni koji samo pljuju! (VIDEO)
Live TV

Srbija je na putu ka vaskrsenju nacionalnog identiteta! Narod se dozvao pameti, ne dozvoljava da ga vode oni koji samo pljuju! (VIDEO)

Jedna od glavnih promotera teorije da su Srbi zločinački narod Sonja Biserko, govorila je za ekstremistički portal Slobodna Bosna. Biserko je primetila jednu tačnu činjenicu, da Srbija ni na koji način neće u dogledno vreme priznati genocid u Srebrenici. Ovu izjavu komentarisao je gost "Info jutra" Informer televizije Bojan Borovčanin, predsednik udruženja građana "NIT".

17.06.2024

10:41

Kurti na svaki mogući način teroriše Srbe na Kosmetu! Cilj je da se čitavo srpsko stanovništvo zaplaši i protera! (VIDEO)
Live TV

Kurti na svaki mogući način teroriše Srbe na Kosmetu! Cilj je da se čitavo srpsko stanovništvo zaplaši i protera! (VIDEO)

U noći između petka i subote, sat vremena nakon ponoći, u centru Leposavića, privedena su dva maloletnika, zbog, kako su potvrdili, pevanja pesama na jednom rođendanu. Tzv. Kosovska policija ih je, kažu, prskala suzavcem i primenjivala silu sve do policijske stanice. Na ovu temu za Informer govorio je Ljubomir Đurić iz Centra za nacionalnu politiku.

17.06.2024

09:59

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija