• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs

17.01.2023

15:52

ALBANIJA SPREMA OZBILJNO NAORUŽANJE! Vojska dobija prenosni sistem protiv vazduhoplovne odbrane kratkog dometa i protivtenkovski raketni sistem

Politika

ALBANIJA SPREMA OZBILJNO NAORUŽANJE! Vojska dobija prenosni sistem protiv vazduhoplovne odbrane kratkog dometa i protivtenkovski raketni sistem

Podeli vest

Albanija će svoju vojsku naoružati prenosnim sistemima protivvazdhoplovne odbrane kratkog dometa (SHORAD) Raytheon FIM-92 Stinger i protivtenkovskim raketnim sistemima Raytheon/Lockheed Martin FGM-148 Javelin, otkrio je na konferenciji za lokalne medije u Tirani 8. januara albanski ministar odbrane Niko Peleši. Da li se ovo nabavlja oružje za lažnu državu Kosovo ispod žita?

Predstavljajući dostignuća albanskog Ministarstva odbrane u 2022. i ciljeve za 2023. godinu, Peleši je rekao da će nedavno objavljena nabavka besposadnog sistema Baykar Bayraktar ​​TB2 (koji se sastoji od tri letelice i pripadajuće zemaljske komandne stanice) obezbediti Albaniju sa izuzetnim potencijalom u oblasti odbrane i bezbednosti, posebno u kombinaciji sa snimcima koje će obezbediti sateliti „Albanija 1“ i „Albanija 2“ koje nosi raketa SpaceX Transporter 6, lansirana u svemir 4. januara sa Kejp Kanaverala na Floridi, piše Tangosiks.

Ove godine veći prioritet dobiće i sajberbezbednost, i u tom cilju biće izgrađen odgovarajući operativni centar uz početak realizacije projekta formiranja vojne jedinice za sajber odbranu. Takođe, tokom godine se iz SAD očekuje isporuka dva polovna srednja dvomotorna helikoptera Sikorsky UH-60 Black Hawk.

Kada je reč o avijaciji, Peleši je kazao da će za potrebe sistema civilne zaštite biti nabavljena dva protivpožarna aviona istog tipa koji koriste Hrvatska i Crna Gora.

Odbrambeni budžet Albanije za 2023. je 28 odsto veći od budžeta za 2022. i predstavlja 1,85 odsto BDP-a. Ministar odbrane Niko Peleši izrazio je cilj dostizanja 2,10 odsto BDP-a 2024. godine i 2,21 odsto BDP-a 2025. godine. Trend kontinuiranog povećanja budžeta za odbranu omogućava Tirani da ozbiljnije pristupi procesu modernizacije svoje vojske i da ozbiljno ulaže u nabavku ključnog vojnog naoružanja.

Nabavka sistema protivvazduhoplovne odbrane Stinger omogućila bi ponovno uspostavljanje albanskih odbrambenih sposobnosti protivvazduhoplovne odbrane koje trenutno ne postoje jer se više ne koristi sistem HN-5A (Hóng Yīng-5) – kineska verzija sovjetskog prenosivog sistema 9K32 Strela-2 (NATO: SA-7 Gral), kojih je komunistička Albanija još 1978. godine nabavila 100 komada.

Sa druge strane, nabavka protivtenkovskog raketnog sistema Javelin bi omogućila Albaniji da modernizuje kopnene snage koje se za protivtenkovsko ratovanje i dalje oslanjaju na zastareli prenosivi, višekratni, nenavođeni, raketni bacač granata (RPG) Norinco Type 69 85 mm, lakšu kinesku kopiju sovjetskog RPG-7. Albanija takođe ima zalihe lokalno proizvedenog Tip-57, koji je i sam klon zastarelog sovjetskog RPG-2 koji ima bojevu glavu 82 mm.

Uprkos potvrdi kupovine, Albanija nije otkrila vrednost ugovora, rokove isporuke i količine stingera i džavelina koje će uskoro dobiti od Sjedinjenih Država.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Ljubiša

pre 1 godinu

Pa šta? I mi gradimo nacionalne stadione pa se ne falimo.

Izbori 2024

TV

Srbija će ostati razjedinjena dokle god ne definiše šta je njen nacionalni interes! Vučićeva politika vratila je nacionalno dostojanstvo i zato izaziva jake otpore!
Live TV

Srbija će ostati razjedinjena dokle god ne definiše šta je njen nacionalni interes! Vučićeva politika vratila je nacionalno dostojanstvo i zato izaziva jake otpore!

Despot Stefan Lazarević govorio je da će ljubav sve pobediti. U emisiji "Info veče" govorilo se o nečemu sasvim suprotnom, o mržnji. Mi u našoj zemlji mnogo gradimo, ali smo zanemarili najvažniji hram, a to je čovek. Mržnjom su se bavili umni ljudi kao što su Niče i Dučić, kao i sveti otac Justin Popović koji je rekao da je mržnja smrt duše. Na ovu temu govorili su ministar unutrašnje i spoljne politike Tomislav Momirović i prof. dr Dragoslav Slojević sa Fakulteta organizacionih nauka.

30.06.2024

22:24

Cela Evropa strahuje od migranata ekstremista! Srbija među poslednjima na listi ugroženosti od terorizma!
Live TV

Cela Evropa strahuje od migranata ekstremista! Srbija među poslednjima na listi ugroženosti od terorizma!

Juče je izvršen teroristički napad u Beogradu kada je vehabista iz samostrela upucao pripadnika žandarmerije ispred Izraelske ambasade. Poznato je da je napadač ovom prilikom preminuo, dok je pripadnik žandarmerije operisan i nalazi se van životne opasnosti. Na ovu temu "Otvorenom studiju" Informer televizije govorili su Branko Nadoveza sa Instituta za noviju istoriju i stručnjak za bezbednost Gordana Mišev.

30.06.2024

20:42

Islamska zajednica strogo osudila čin vehabije! Tamo gde je verujući čovek, nema terorizma! (VIDEO)
Live TV

Islamska zajednica strogo osudila čin vehabije! Tamo gde je verujući čovek, nema terorizma! (VIDEO)

Juče je izvršen teroristički napad u Beogradu kada je vehabista iz samostrela upucao pripadnika žandarmerije ispred Izraelske ambasade. Poznato je da je napadač ovom prilikom preminuo, dok je pripadnik žandarmerije operisan i nalazi se van životne opasnosti. Na ovu temu "Otvorenom studiju" Informer televizije govorili su Veljko Jovanović, član SNS-a, Radiša Roksić, biviši načelnik BIA, a uživo u program javio se i Rašed Ef Plojević zamenik predsednika Ešihata Islamske zajednice u Srbiji.

30.06.2024

19:35

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija