• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs

02.05.2023

15:58

PREMIJERKA BRNABIĆ U MOSTARU: Cenimo to što BiH nije priznala Kosovo, ali mi nije jasno glasanje BiH u Savetu Evrope!

Tanjug/AP

Politika

PREMIJERKA BRNABIĆ U MOSTARU: Cenimo to što BiH nije priznala Kosovo, ali mi nije jasno glasanje BiH u Savetu Evrope!

Podeli vest

Premijerka Srbije Ana Brnabić izjavila je danas u Mostaru da Srbija ceni to što Bosna i Hercegovina nije priznala Kosovo i da to smatra logičnim zato što se i BIH bori i zastupa nepovredivost integriteta međunarodno priznatih država.

- Znam da su unutar BiH različiti stavovi. Moram priznati da mi nije jasno glasanje BiH, odnosno uzdržanost za članstvo Kosova u Savetu Evrope - rekla je Brnabić novinarima u Mostaru.

Rekla je da je očekivala je da BiH glasa protiv, jer "ne može biti uzdržana po pitanju članstva nepostojeće države u Savetu Evrope".

Brnabić je navela da je danas razgovarala s predsedavajućom Saveta ministara BiH, Borjanom Krišto, o tome da se "u dogledno vreme" održi zajednička sednica dve vlade.

- Prva i jedina zajednička sednica je organizovana u Sarajevu 2015. godine, kada je premijer bio Aleksandar Vučić. Kao predsednica vlade 2017. godine sam poslala pismo i inicirala sednicu. To je ostalo otvoreno pitanje, odnosno nikada nisam dobila odgovor - navela je ona.

Dodala je da je sa Krišto razgovarala i o konkretnim projektima, među kojima i o energetskim, dodavši da BiH u tom segmentu ima mnogo potencijala i da se to može zajednički iskoristiti.

- Mislim da u to treba da budu uključene i Hrvatska i Crna Gora, jer se svi pitaju. Svaki takav projekat ima prekogranični efekat. Mislim da nam je to svima u interesu, a prvenstveno BiH. Volela bih da na to gledamo kao na investiciono, a ne političko pitanje - naglasila je Brnabić.

Komentarišući napad na dvojicu mladića iz Beograda u Mostaru pre dva dana, jer su imali majice s natpisom "Zemun", ona je izrazila žaljenje, navodeći da se u Mostaru uvek oseća lepo i da ima dobar odnos s vlastima tog grada.

- Verujem da to nije prava slika Mostara - kazala je o napadu Brnabić koja je u Mostaru posetila Međunarodni sajam privrede.

"Ne očekujem ništa od današnjeg nastavka pregovora u Briselu"

Premijerka Brnabić izjavila je danas u Mostaru da ne očekuje ništa od današnjeg nastavka dijaloga Beograda i Prištine u Briselu.

- Nažalost, nemam nikakva očekivanja od sastanka. Ne vidim kako će se to promeniti posle deset godina od potpisivanja Briselskog sporazuma. Ne vidim spremnost Prištine - rekla je Brnabić.

Po njenim rečima, Priština je "već dobro nagrađena za to što nisu primenili taj sporazum".

Premijerka Srbija je ocenila da su prištinske vlasti Briselski sporazum kršile i tokom 2022. godine, time što su dvaput uskratile pravo Srbima da glasaju na izborima koje je raspisao Beograd.

- To ni EU ni Kvinta nisu pokušale da spreče - naglasila je Brnabić, nazvavaši nedavne izbore na severu Kosova, koje su organizovale prištinske vlasti, "kvazi-izborima".

Srbija, dodala je, pokušava da nastavi da bude telerantna, da čuva mir i i kakvu-takvu stabilnost, uprkos naporima Prištine da izazove destabilizaciju.




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
Ena

pre 1 godinu

BiH kao i većina drugih zemalja glasa onako kako im se kaže.

Kristina

pre 1 godinu

Znamo da postoje dve struje u BiH, hrvatska i bošnjačka koje rade protiv srpskog naroda.

Bojana

pre 1 godinu

Od BiH smo ocekivali otvoreniju podrsku po pitanju KiM, odnosno celovitosti Srbije. Mozda shvate da su pogresili sto su bili uzdrzani na glasanju za prijem lazne drzave Kosovo u Savet Evrope

Neca

pre 1 godinu

Sve zemlje koje nemaju stav ili imaju politiku ne priznavanja tzv.lažne drzave Kosovo su pod stalnim pritiskom zapada, moramo da menjamo ovakav stav zemalja poštovanjem principa međunarodnog javnog prava, i zalaganjem na polju politike očuvanja suvereniteta i integriteta RS.

Sanja

pre 1 godinu

Stvarno je čudno kako je glasala u vezi prijema tzv. Kosova u Savet Evrope. BiH ne bi trebala da podržava tzv. Kosovo i treba da se ponaša principijelno prema Srbiji.

Kiki

pre 1 godinu

Izgleda BiH menja svoju politiku prema Srbiji, verovatno neko lobira i tu, vidjivo se prodaju vlasti u BiH, da bi Srbiji naneli štetu.

Goran Grastić

pre 1 godinu

Republika Srpska nije dozvolila da BiH prizna lažnu državu! Da se Bošnjaci pitaju, prvi bi je priznali...

Ilija Nestorović

pre 1 godinu

U Savetu Evrope nije bio ambasador BiH iz reda srpskog naroda! Sve je jasno...

Oliver Vujan

pre 1 godinu

Dobro je da učestvujemo na Sajmu u Mostaru! Naši privrednici treba da sarađuju sa svima, u interesu Srbije i naših građana.

Dejana Krištof

pre 1 godinu

Sajam u Mostaru znači našim privrednicima i to je najvažnije! Sarajevo će nastaviti svoju autistična politiku. Tu se ništa ne može...

Luka Cvijanović

pre 1 godinu

Srbija želi saradnju sa BiH, uz obostrano poštovanje interesa! Nažalost, u Sarajevu nemamo sagovornike za ovakav pristup!

Želimir Ivanić

pre 1 godinu

BiH nikada neće priznati "Kosovo" ili kako se zove ono čudo na jugu Srbije, jer Srbi imaju svoj glas! Da se Bošnjaci pitaju...

Zorana Ilija

pre 1 godinu

Brnabić je postavila dobro pitanje, ali nažalost, odgovor je jasan! Sarajevo nastavlja svoj autizam!

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Opasna igra Erdogana, Putin preko ovog neće tak tako preći! Turska, Rumunija i Bugarska okružuju brodove ruske Crnomorske flote!
Šta se dešava

Opasna igra Erdogana, Putin preko ovog neće tak tako preći! Turska, Rumunija i Bugarska okružuju brodove ruske Crnomorske flote!

Redžep Tajip Erdogan još jednom je demonstrirao svoje majstorstvo političke fleksibilnosti. Na susretu sa Vladimirom Putinom na marginama samita ŠOS u Astani, Erdogan je pozvao ruskog lidera u Tursku. On je obećao da će Turska naručiti izgradnju nove nuklearne elektrane od Rusije, da će kupovati više prirodnog gasa i da će generalno povećati bilateralni trgovinski promet na 100 milijardi dolara.

03.07.2024

22:58

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija