• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs/ "Kosovo onlajn"

09.05.2023

14:30

VIOLA FON KRAMON SOLI PAMET NAŠOJ ZEMLJI: Želim da Srbija povuče svoj glas protiv prijema lažne države u Savet Evrope!

Beta

Politika

VIOLA FON KRAMON SOLI PAMET NAŠOJ ZEMLJI: Želim da Srbija povuče svoj glas protiv prijema lažne države u Savet Evrope!

Podeli vest

Izvestilac za lažnu državu Kosovo, Viola fon Kramon, predlaže da Evropski parlamentu zatraži od Srbije da povuče svoj glas protiv prijema lažne države Kosova u Savet Evrope!

Evropski parlament će danas raspravljati o prošlogodišnjem izveštaju Evropske komisije o tzv. Kosovu, a ovu rezoluciju će predstaviti izvestilac za lažnu državu u EP, Viola fon Kramon. 

Pored rezolucije o tzv. Kosovu, na današnjoj plenarnoj sednici u Strazburu biće reči i o Srbiji, a očekuje se da će se glasanje o ovim rezolucijama održati u sredu. 

U izveštaju koji će Fon Kramon predstaviti, objavljenom na sajtu EU, navodi se da će tražiti od EP da odobri paragraf kojim se od Srbije traži da povuče svoj glas protiv članstva lažne države u Savetu Evrope. 

Fon Kramon je istakla da je to u suprotnosti sa Sporazumom između KiM i Srbije.

Žao mi je što je Kosovo trenutno jedina evropska demokratija koja još nije članica SE. Pozivam međunarodnu zajednicu da izvrši pritisak na Srbiju da se uzdrži od napora da izoluje susedno Kosovo od međunarodne scene kampanjom protiv njegovog priznavanja ili isključivanjem iz međunarodnih organizacija - istaknuto je u predlogu Fon Kramon. 

Dodaje se da ona poziva Srbiju da ukine svoj glas blokiranja koji sprečava Kosmet da bude član Saveta Evrope i drugih međunarodnih organizacija, što bi inače bilo u suprotnosti sa Sporazumom između  tzv. Kosova i Srbije iz 2013. o normalizaciji odnosa.

U izveštaju se ističe da bi tzv. kosovski Srbi imali koristi od članstva Kosova i Metohije u Savetu Evrope, jer bi to omogućilo Srbima sa severa da podnesu žalbe Evropskom sudu za ljudska prava.

Takođe, navedno je da je apliciranje lažne države u Evropsku uniju dobrodošlo.

- Pozdravljamo izjave podrške aplikaciji Kosova za članstvo u EU od predstavnika vlada iz Austrije, Hrvatske, Češke, Estonije, Finske, Nemačke, Italije, Litvanije, Holandije i Švedske - navedeno je u saopštenju.

Ovaj izveštaj poziva zemlje članice EU koje još uvek nisu priznale KiM, Španiju, Slovačku, Kipar, Rumuniju i Grčku, da to učine bez daljeg odlaganja i na taj način omoguće lažnoj državi da napreduje na evropskom putu ravnopravano sa zemljama kandidatima.

U međuvremenu, od Srbije se očekuje da prilagodi svoje stavove u spoljnoj politici stavovima EU, uključujući i uvođenje sankcija Rusiji.

Od Srbije i  tzv. Kosova se traži da sprovode obaveze dobijene iz postignutih sporazuma i  navodi se da će sveobuhvatna normalizacija odnosa biti postignuta međusobnim priznavanjem.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Rajka

pre 1 godinu

Gospodjo ma samo vi recite svoje zelje samo ste zaboravili da nije Srbija Cuta i ostale prodane duse.

Sumar

pre 1 godinu

Ma idi begaj, iz koji bagrenjar pa ti izadje.Zasto ne obidjes malo demokratiju u Francuskoj ili u V. Britaniji. Vidi sta tamo policija radi svom narodu. Dosadna si k'o p....v......

sledeća vest

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Opasna igra Erdogana, Putin preko ovog neće tak tako preći! Turska, Rumunija i Bugarska okružuju brodove ruske Crnomorske flote!
Šta se dešava

Opasna igra Erdogana, Putin preko ovog neće tak tako preći! Turska, Rumunija i Bugarska okružuju brodove ruske Crnomorske flote!

Redžep Tajip Erdogan još jednom je demonstrirao svoje majstorstvo političke fleksibilnosti. Na susretu sa Vladimirom Putinom na marginama samita ŠOS u Astani, Erdogan je pozvao ruskog lidera u Tursku. On je obećao da će Turska naručiti izgradnju nove nuklearne elektrane od Rusije, da će kupovati više prirodnog gasa i da će generalno povećati bilateralni trgovinski promet na 100 milijardi dolara.

03.07.2024

22:58

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija