• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs

14.05.2024

07:53

Oni koji za molitvu ne znaju, ne znaju ni za praštanje i veru! Vujičić osudila zabranu ulaska na KiM patrijarhu Porfiriju

Aleksandar Jovanović Cile/printscreen

Politika

Oni koji za molitvu ne znaju, ne znaju ni za praštanje i veru! Vujičić osudila zabranu ulaska na KiM patrijarhu Porfiriju

Podeli vest

Zabrana ulaska Njegovoj Svetosti patrijarhu srpskom g. Porfiriju i arhijerejima SPC na Kosovo i Metohiju je neprihvatljiva, skandalozna, i istovremeno realna slika položaja SPC i srpskog naroda u južnoj srpskoj pokrajini.

Poručila je predsednica Skupštinskog odbora za Kosovo i Metohiju Danijela Vujičić nakon odluke prištinskih vlasti da se patrijarhu Porfiriju zabrani ulazak na KiM

Njeno saopštenje prenosimo u celosti: 

"Svake godine u maju Sabor SPC započinje zasedanje liturgijom u vekovnom sedištu srpskih arhiepiskopa i patrijarha u Pećkoj patrijaršiji, koja više od sedam vekova odoleva osvajačima i čuva slavne i teške trenutke sećanja na srpsku istoriju, sabirajući verni narod i pomažući pripadnicima svih konfesija.

Zabranili su srpskom narodu na Kosovu i Metohiji sva prava  i slobode dostojne čoveka. Stavili su nam katance na kuće, lance na ruke, ukinuli pravo na rad, lečenje, slobodu govora, a sada i bezumnom odlukom ukidaju pravo verskih sloboda.  

Ovo nije prvi put da se poglavaru SPC zabrani dolazak u njegovu kuću, podsetimo se dramatičnog trenutka po srpski narod 2022. godine. 

Ne postoje vrata koja su za patrijarha SPC zatvorena, ali izopačeni umovi od mržnje su se dosetili i pomislili da mu mogu zatvoriti vrata njegove kuće i srpskog duhovnog, kulturnog istorijskog mesta sabiranja. 

Oni koji za molitvu ne znaju, ne znaju ni za praštanje i veru u suživot. Zlo nikada neće pobediti istinsku ljubav u svevišnjeg niti moći da obriše postojanje i trajanje jednog naroda bez obzira na teška iskušenja koja su pred nama.

Verujem da nakon ovog iracionalnog postupka Prištine, neće izostati reakcija međunarodne zajednice, kao i svih glasnogovornika ljudskih prava i verskih sloboda, kao ni osuda ove sramne odluke o zabrani ulaska poglavara i arhijereja SPC na KIM", napisala je Vujičić. 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Kosta K. opet šokira svojim ponašanjem, evo koga prisluškuje!
Hronika

Kosta K. opet šokira svojim ponašanjem, evo koga prisluškuje!

Dečak-ubica, Kosta K. (14) počinio je krvavi pir 3. maja prošle godine u Osnovnoj školi "Vladislav Ribnikar" na Vračaru kada je ubio devetoro učenika i radnika obezbeđenja ove vaspitno-obrazovne ustanove i od tog dana, on se nalazi na Klinici za neurologiju i psihijatriju za decu i omladinu.

25.06.2024

19:51

Sport

Planeta

Konačno slobodan! Ovako sada izgleda Džulijan Asanž! (FOTO, VIDEO)
Planeta

Konačno slobodan! Ovako sada izgleda Džulijan Asanž! (FOTO, VIDEO)

Osnivač Vikiliksa Džulijan Asanž izjasnio se krivim po jednoj optužbi za pribavljanje i objavljivanje vojnih tajni SAD, kao rezultat dogovora sa tužiocima američkog Sekretarijata za pravosuđe, čime je obezbedio sebi slobodu, a time je završena i duga pravna saga koja je pokrenula debate o slobodi štampe i nacionalnoj bezbednosti.

26.06.2024

11:28

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija