• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs

26.08.2024

12:13

Sa ciljem sprečavanja širenja neistina! Đedović Handanović odgovarala na upite građana o projektu "Jadar"

Informer

Politika

Sa ciljem sprečavanja širenja neistina! Đedović Handanović odgovarala na upite građana o projektu "Jadar"

Podeli vest

Ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović Handanović odgovarala je danas na upite građana u kontakt centru Vlade Republike Srbije u vezi sa projektom „Jadar“.

Javljali su se građani iz Ljiga, Požege, Zrenjanina, Novog Sada, Beograda, Vršca. Ljudi su se raspitivali o rekultivaciji zemljišta nakon zatvaranja rudnika, uticaju projekta „Jadar“ na druge opštine u Srbiji kao i da li se litijum istražuje u njihovim opštinama. 

Foto: Informer

 

- S obzirom da je ogroman broj neistina i dezinformacija koje se šire u javnosti u vezi sa projektom „Jadar“, pokrenuli smo pre nekoliko nedelja kontakt centar Vlade Srbije u kojem rade stručnjaci iz oblasti rudarstva, geologije, zaštite životne sredine, vodoprivrede i zdravstva i koji daju konkretne, tačne i precizne odgovore svim građanima koji se interesuju za projekat „Jadar“. Lično sam danas odgovarala građanima kako bismo sprečili širenje neistina o tome kako će rudnik ugroziti prirodu i zdravlje građana. Projekat „Jadar“ će se razvijati pod strogom kontrolom države poštujući nacionalne i međunarodne propise i standarde iz rudarstva i zaštite životne sredine, uz studije i inženjerska rešenja koja će minimizirati sve potencijalne negativne uticaje. Pozivam sve građane da pozovu kontakt centar i informišu se kod nadležnih institucija o svim nedoumicama - rekla je ministarka Đedović Handanović

Ministarka je naglasila da u Srbiji postoji jedno nalazište overenih rezervi litijuma, u dolini Jadra, kao i da se nigde više u našoj zemlji ne vrše aktivna geološka istraživanja litijuma i bora. 

- Dosta građana je zvalo da proveri da li se u njihovom gradu vrši istraživanje bora i litijuma, jer smo imali prilike da pročitamo i čujemo da ćemo otvarati na desetine ili više od stotinu rudnika litijuma u Srbiji. To nije tačno. Imamo overene rezerve litijuma u Jadru. Nigde više u zemlji nema potvrđenih rezervi litijuma, niti se vrše aktivna istraživanja. U Evropi se razvija niz projekata u vezi sa eksploatacijom litijuma, u Nemačkoj čak tri projekta, u Finskoj na više lokacija, u Francuskoj jedan sličan rudniku u Srbiji, a nalazište litijuma i bora u našoj zemlji je jedno od najvećih na kontinentu. Ovaj projekat može da doprinese BDP-u naše zemlje 10-12 milijardi evra godišnje i zato je važno da se u javnom prostoru komuniciraju tačne informacije od strane stručnjaka i da se vodi transparentan dijalog, čemu služi i ovaj kontakt centar - rekla je ona.

Građani se mogu informisati u kontakt centru Vlade Srbije o projektu „Jadar“ na broj telefona 0800-37-37-37, svakog radnog dana od 9 do 15 časova, a pozivi su besplatni. Hvala svim građanima koji se javljaju.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

TV

Hronika

JOŠ Hronika VESTI

Sport

Planeta

Zabava

Magazin

JOŠ Magazin VESTI

Džet set

Srbija