• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs

07.09.2024

18:23

Vučić najavio odlazak u Nemačku: Idem da vidim kako rade sa litijumom!

TANJUG/ VLADIMIR ŠPORČIĆ

Politika

Vučić najavio odlazak u Nemačku: Idem da vidim kako rade sa litijumom!

Podeli vest

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je danas da će narednih meseci otići u Nemačku, u Saksoniju, da vidi kako tamo rade sa litijumom.

- Nemci hoće da budu prvi u petoj industrijskoj revoluciji. Hoćete li da propustimo tu šansu? Ne bi nam bio prvi put, tako smo znali da protestujemo protiv kralja Milana zbog izgradnje pruge, a sada imamo priliku da uđemo u prvi vagon - rekao je Vučić tokom razgvora sa građanima u Ljuboviji. 

Vučić se osvrnuo i na industrijski napredak i da je kod nas uvek bilo kritikovano kada bi se uvodilo nešto novo, zbog čega smo mnoge šanse za razvoj u određenim oblastima preskočili. 

- I sada kad imamo priliku da uletimo u prvi vagon, a opet nas koče - rekao je Vučić.

On je ocenio da su postavljena dobra pitanja kompaniji Rio Tinto i da ih moli da na njih odgovore građanima. 

Istakao je da je važno i pitanje ko će iz Rađevine nešto dobiti, a ne samo u Loznici.  

Foto: TANJUG/ VLADIMIR ŠPORČIĆ

 

Vučić je pomenuo i Bor i Majdanpek za koje se govorilo da će postati gradovi duhova i podsetio da će Vlada da kupi turistički kompleks na Crnom Vrhu. 

- Želimo sada dodatna ulaganja u Brestovačku banju i u Borsko jezero. I nikakav problem nije  ni blizina tako značajnih površinskih kopova za sve to  da se  pravi. Nikakav problem. Vazduh je prelep u Brestovačkoj banji...a  to vam je od površinskog kopa ne više od pet kilometara - rekao je Vučić. 

Rekao je da rešeno i pitanje zagađenja vazduha u Boru koje je bilo problematično, jer su Kinezi, koji su preuzeli Bor, ulagali u tehnologiju. 

Ponovio je da kompanija Rio Tinto ima 22 meseca, možda čak i 30 da odgovori na sva pitanja. 

Vučić je rekao da je njemu stalo do svakog čoveka i podsetio da se upravo u Gornjim i Donjim Nedeljicima smanjio broj stanovnika jer nije bilo ničega. 

- Rast je u urbanoj zoni Loznice, zato što je to održavala Viskoza, sada Mint - rekao je Vučić i dodao da ljudi žele sadržaje u svojim mestima.

Foto: TANJUG/ VLADIMIR ŠPORČIĆ

 

Predsednik je rekao da se postavlja pitanje i zašto dajemo drugima da kopaju i otvaraju rudnik i dodaje da mi to ne umemo i nemamo adekvatnu mehanizaciju. 

- I nećemo znati još 50 ili 60 godina. Kao što nismo u stanju da napravimo automobil. I još mnogo godina nećemo znati da izvučemo litijum iz jadarita. Nemamo tu pamet, nemamo te mašine, ne znamo. Moramo da dovedemo nekog sa strane - rekao je Vučić. 
 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

TV

Hronika

JOŠ Hronika VESTI

Sport

Piksi pred Dansku: Nisu se promenili, znamo šta nas očekuje sutra!
Fudbal

Piksi pred Dansku: Nisu se promenili, znamo šta nas očekuje sutra!

Fudbalska reprezentacija Srbije sutra gostuje Danskoj u Kopenhagenu (18.00, RTS, Arena premijum 1), u okviru drugog kola A divizije Lige nacija. Na konferenciji za medije uoči pomenutog meča svoja očekivanja i ambicije izneli su selektor Dragan Stojković Piksi (59) i defanzivac Strahinja Pavlović (23).

07.09.2024

17:30

Planeta

FBI šokirao, nema tajni! Rusi se ne mešaju u naše izbore imamo dokaze!
dokazi

FBI šokirao, nema tajni! Rusi se ne mešaju u naše izbore imamo dokaze!

Američke vlasti nisu otkrile pokušaje stranih aktera da se direktno mešaju u predstojeće predsedničke izbore, predstavnici Kancelarije direktora nacionalne obaveštajne službe (ODNI), Agencije za sajber bezbednost i infrastrukturnu bezbednost (CISA) i Federalnog obaveštajnog biroa ( FBI) su izjavili.

07.09.2024

17:20

Zabava

Magazin

JOŠ Magazin VESTI

Džet set

Srbija