• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: V.Jović

07.12.2020

14:02

(FOTO/VIDEO) POSLEDNJE UTOČIŠTE?! Gamzigradska banja uvek je otvorena za pacijente, jedino ZA KORONU NEMA MESTA

Vesti

(FOTO/VIDEO) POSLEDNJE UTOČIŠTE?! Gamzigradska banja uvek je otvorena za pacijente, jedino ZA KORONU NEMA MESTA

Podeli vest

Specijalizovana bolnica za rehabilitaciju Gamzigradska Banja, koju od milošte u ovom karaju nazivaju ,,Gambanja,, smeštena je u dolini Crnog Timoka, tačnije na samoj njegovoj obali na prirodnim termalnim izvorima, čija je temperatura 42 stepena celzijusa. Sa radom je počela pre 42, a status lekovite Banje dobila je pre tri godine

Njena glavna prednost je što se nalazi u predelu koji obiluje čistim vazduhom okružena četinarima, udaljena od naseljenih mesta Zaječara i Bora u kojima se poslednjih meseci svakodnevno beleži veliki broj pozitivnih građana na virus COVID 19. Ova zdravstvena ustanova je jedna od retkih, koja u ovim teškim vremenima odoleva ovom opakom virusu.

Kako kaže direktor dr Rade Kostić, ovo je uvek bilo mesto koje smo nazivali oazom mira , koje nisu posećivali samo pacijenti kojima je naša stručna pomoć neophodna , već i turisti koji su uživali u prirodnom okruženju same Banje ali i trusitičkim destinacijama u okolini. Danas je to jedino mesto u Istočnoj Srbiji u kome za koronavirus nema mesta.

Foto: V.J.

 

- Nama su uvek bili kapaciteti popunjeni. Nekada smo imali po 250 stacioniranih pacijenta i isto toliko ambulantnih koji dolaze iz Borskog i Zaječarskog okruga . Međutim, okolnosti su danas takve da trenutno raspolažemo sa 50% popunjenosti kapaciteta. Naša specijalizovana bolnica pokriva četiri od šest indikacionih polja bolesti, pa se kod nas ne leče jedino pacijenti oboleli od disajnih puteva i endokrinih bolesti.

Posebni smo na području čitave Srbije i kadrovski i tehnički zbog specifičnosti vode, ali pored toga što raspolažemo najsavremenijim vodećim medicinskim aparatima koji su specijalizovani za terapiju određenih bolesti. Dosta polažemo na detaljan rad i praćenje kompletne patologije bolesti kod pacijenta pa smo tako godinama dosta razvili i unapredili dijagnostiku.

Foto: V.J.

 

Kod nas se obavlja rehabilitacija pacijenta sa vaskularnim oboljenjima perifernih krvnih sudova, zglobnih bolesti, vanzglobnih oblika reumatizma, ortopedskih bolesti, postraumatskih stanja , neuroloških oboljenja, oboljenja iz oblasti kardiologije i za sve to raspolažemo veoma dobarim stručno osposobljenim medicinskim kadarom.

Ono na šta najviše polažemo, da svaki pacijent dobije dobru adekvatnu terapiju , svakome se
posvećujemo u potpunosti. Bolnica pored ostalog ima i dve hiperbarične komore za detoksikaciju organizma u kojima se udiše čist kiseonik pod pritiskom, dva zatvorena bazena za decu i odrasle sa termomineralnom vodom temperature od 37 do 42 stepena Celzijusa.

Foto: V.J.

 

Tu postoje aparati za podvodnu masažu, kade sa galvanskom strujom opremljene masažerima , i velika Habard kada sa dizalicom koju koristimo za teško pokretne i nepokretne pacijente.

Pored ostalog i svaki pacijent ima priliku da slobodne trenutke provede u restoranu sa pristupačnim cenama ali malo ko zna da Gamzigradska Banja poseduje u svom kompleksu i atrijum kojim smo želeli da teško pokretnim i nepokretnim bolesnicima dočaramo ambijent Carske palate Feliks Romulijane koja se nalazi u neposrednoj blizini a koju ne mogu da posete.

Foto: V.J.

 

Takvih pacijenata je trenutno oko 40 sa veoma teškom patologijom na intezivnoj nezi o kojima se brinu naši lekari , fizioterapeti , medicinske sestre i nemedicinsko osoblje. Najbitnije u ovom trenutku je odgovornost i diciplinovano ponašanje svakog pojedinca u pogledu poštovanja svih propisanih mera zaštite kao i do sada kako nebi došlo do širenja pandemije koju držimo potpuno pod kontrolom.

Dosta polažemo na održavanje higijene, svakodnevnu dezinfekciju svih prostorija što je rezultiralo da naša bolnica nema nijednog pozitivnog na koronavirus od početka pandemije, kako među pacijentima tako i među zdravstvenim radnicima. Mi smo samofinansirajuća specijalizovana bolnica za rehabilitaciju koja sve što poseduje od najsavremenije opreme i tekućeg održavanja, finansira iz sopstveih izvora.

Foto: V.J.

 

Pripadamo Ministarstvu zdravlja Republike Srbije,pratimo sve njihove upute, tako da smo od RFZO ovih dana zatražili 150 podloga za brzo testiranje pacijenata, kako bi bili potpuno zaštićeni. Za sve što nam se dosada činilo da je u pitanju simptomatologija na koronavirus kod naših korisnika, ništa ne prepuštamo slučaju već našim vozilima šaljemo na uzorkovanje u Zaječar , odredjujemo izolaciju ako je u pitanju bilo koji vid prehlade ili vraćamo kućama .

Za sada nema nijednog pozitivnog slučaja, ističe dr Kostić, koga nismo zatekli u svojoj direktorskoj kanceraiji, već pored pacijenta u hiperbaričnoj komori kao specijalistu fizikalne medicine , koji zajedno sa svojim kolegama lekarima svakodnevno obavlja ovaj posao skoro dvadeset godina, radeći vrlo često i posle radnog vremena.

Foto: V.J.

 

Iako je Gamzigradska Banja predviđena kao ustanova koja se samofinansira, lečenje je omogućeno i o trošku Zavoda za zdravstveno osiguranje Republike Srbije . Od 250 postelja sa kojima raspolažu u normalnim okolnostima, stotinu je obezbeđeno za osiguranike koji na lečenje dođu po uputu odobrenom od strane lekarske komisije i usluge su apsolutno sve o trošku zdravstvenog osiguranja. Preostalih 150 mesta je tržišno opredeljeno, odnosno sve usluge iz ove delatnosti građani mogu koristiti po privatnim uplatama.

Za građane Zaječarskog i Borskog okruga Specijalizovana bolnica za rehabilitaciju u Gamzigradskoj Banji pruža i mogućnost ambulantnog lečenje čije troškove koji po uputu lekara ne podrazumevaju smeštaj i hranu, pokriva RFZO. U ovom momentu ovakav vid lečenja trenutno koristi stotinu građana.

Foto: V.J.

 

Kao i svake godine, od svog osnivanja Specijalizovana bolnica za rehabilitaciju u Gamzigradskoj banji 4.decembar obeležava kao svoju krsnu slavu, Vavedenje Presvete Bogorodice. Kako napomnje direktor ove ustanove, ove godine su slavili skromno i uz poštovanje svih propisanih mera zaštite. 




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Vesti

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić postaje počasni građanin Prijepolja
Politika

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić postaje počasni građanin Prijepolja

Odbornici Skupštine opštine Prijepolje doneli su odluku da za izuzetan doprinos razvoju i afirmaciji Opštine Prijepolje u oblasti ekonomskog razvoja, infrastrukturnih projekata, podrške lokalnoj zajednici i unapređenju političkog dijaloga da se predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću dodeli priznanje „Počasni građanin“ Opštine Prijepolje.

03.07.2024

22:24

Vesić i Čubrilović obišli radove na putu Bijeljina-Rača: Gradimo jače saobraćajne veze za bolji život svih građana
Politika

Vesić i Čubrilović obišli radove na putu Bijeljina-Rača: Gradimo jače saobraćajne veze za bolji život svih građana

Ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Srbije Goran Vesić, sastao se danas u Banjaluci sa ministrom saobraćaja i veza Republike Srpske Nedeljkom Čubrilović, a zatim su zajedno obišli radove na deonici Bijeljina-Rača, budućeg auto-puta Beograd - Sarajevo, jednog od dva koja će povezati Srbiju i Srpsku, odnosno Bosnu i Hercegovinu.

03.07.2024

21:48

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Opasna igra Erdogana, Putin preko ovog neće tak tako preći! Turska, Rumunija i Bugarska okružuju brodove ruske Crnomorske flote!
Šta se dešava

Opasna igra Erdogana, Putin preko ovog neće tak tako preći! Turska, Rumunija i Bugarska okružuju brodove ruske Crnomorske flote!

Redžep Tajip Erdogan još jednom je demonstrirao svoje majstorstvo političke fleksibilnosti. Na susretu sa Vladimirom Putinom na marginama samita ŠOS u Astani, Erdogan je pozvao ruskog lidera u Tursku. On je obećao da će Turska naručiti izgradnju nove nuklearne elektrane od Rusije, da će kupovati više prirodnog gasa i da će generalno povećati bilateralni trgovinski promet na 100 milijardi dolara.

03.07.2024

22:58

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set