• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: V.N.

12.05.2023

22:16

KLINIČKI PSIHOLOG Đorđe Popović: Deca i roditelji dva različita sveta, izgleda kao da im treba prevodilac (VIDEO)

V.N.

Vesti

KLINIČKI PSIHOLOG Đorđe Popović: Deca i roditelji dva različita sveta, izgleda kao da im treba prevodilac (VIDEO)

Podeli vest

Specijalista kliničke psihologije Đorđe Popović iz Kikinde koji već 40 godina radi sa decom i odraslima u Severnobanatskom okrugu, kaže za Informer da su roditelji i deca dva različita sveta, a da je jaz između njih toliko veliki da izgleda kao da im za dijalog treba prevodilac.

Prema svom dugogodišnje iskustvu, specijalista kliničke psihologije Đorđe Popović ističe da je zajednički problem između roditelja i dece upravo nedostatak dijaloga. Na teritoriji

 

Prema svom dugogodišnje iskustvu, specijalista kliničke psihologije Đorđe Popović ističe da je zajednički problem između roditelja i dece upravo nedostatak dijaloga. Na teritoriji Severnobanatskog okruga za koji je zadužen, Popović kaže da je imao dosta iskustava po pitanju žalbi roditelja na decu.

- Svima je zajedničko da su roditelji i deca kao nekakva dva sveta, a da se vremenom sve više udaljavaju jedni od drugih. Izgleda kao da im treba prevodilac, neko ko će da ih sastavi i poveže, posadi u neke stolice i da konačno počnu da uče da razgovaraju međusobno.

S nadom da će to jednoga dana i naučiti. Roditelji se žale da deca finkcionišu bez njihove efikasne kontrole. Dakle, roditelj nije u stanju da upravlja odrastanjem svog deteta. Stiče se utisak da su, najblaže rečeno, i jedni i drugi nenavikli da međusobno komuniciraju -ističe Popović.

Nedostaje uloga mame i tate

Uzrok za ovakvo nerazumevanje roditelja kada su u pitanju njihovi potomci, naš sagovornik vidi u sve ubrzanijem načinu života, ali i zato što smo dočekali da vanporodični faktori budu bitniji za oblikovanje i odrastanje dece, od uloge mame i tate. To je, kako navodi, sve vidljivije kod mladih, koji putem društvenih mreža i ostalih masovnih sredstava komunikacije ubrzavaju i razmišljanje i življenje, koje za posledicu ima nekvalitetan način života.

-Trebalo bi da se zapitamo, zbog čega roditelji ne uspevaju da stignu svoju decu u tom praćenju nekih novih načina gledanja na svet i stvarnosti i na tome poraditi. Roditelji su takođe u jednoj vrsti užurbanosti, ali kao da ostaju i zaostaju u nekom svom vremenu, a deca, s druge strane, brzeljaju pokušavajući da stignu u neke prostore i vremena koja još ne postoje-kaže Popović.

Foto: V.N.

 
Masovna ubistva ilustracija nerazumevanja

O tragedijama koje su zadesile Srbiju i masovnim ubistvima u školi na Vračaru i kod Mladenovca, naš sagovornik naglašava da su, nažalost, dobra ilustracija nerazumevanja između roditelja i dece.

-Tragedija u beogradskoj školi, koja je iznenadila, ne samo Srbiju, nego i čitav svet, jer je u pitanju trinaestogodišnjak, pokazuje da je u pitanju podela na ta dva sveta. Roditelji po svemu sudeći nisu imali uvid u to kako se razvija i kako razmišlja njihovo dete. Veliko je pitanje da li su oni i koliko uopšte učestvovali u njegovom odrastanju, kad nisu mogli da naslute šta iz jednog bića koje je daleko od zrelosti može da ispliva.

Svi smo zgroženi i nema nikakvog drugog recepta, nego da se konačno napravi jedan svakodnevni, normalan kontakt između roditelja i dece- zaključuje Popović.

Vršnjačko nasilje rasprotranjeno

Popović kaže da je više puta pozivan da rešava problem u školama u Kikindi, jer je nemoguće stati na put nekom učeniku koji ometa nastavu.

- Za nekog ko maltretira svoju okolinu u školi kao da nema mehanizma, a ima ga, da se problematični đak udalji i da se omogući učenicima i nastavnicima da mirno rade-kaže on.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Kosta K. opet šokira svojim ponašanjem, evo koga prisluškuje!
Hronika

Kosta K. opet šokira svojim ponašanjem, evo koga prisluškuje!

Dečak-ubica, Kosta K. (14) počinio je krvavi pir 3. maja prošle godine u Osnovnoj školi "Vladislav Ribnikar" na Vračaru kada je ubio devetoro učenika i radnika obezbeđenja ove vaspitno-obrazovne ustanove i od tog dana, on se nalazi na Klinici za neurologiju i psihijatriju za decu i omladinu.

25.06.2024

19:51

Sport

Planeta

Konačno slobodan! Ovako sada izgleda Džulijan Asanž! (FOTO, VIDEO)
Planeta

Konačno slobodan! Ovako sada izgleda Džulijan Asanž! (FOTO, VIDEO)

Osnivač Vikiliksa Džulijan Asanž izjasnio se krivim po jednoj optužbi za pribavljanje i objavljivanje vojnih tajni SAD, kao rezultat dogovora sa tužiocima američkog Sekretarijata za pravosuđe, čime je obezbedio sebi slobodu, a time je završena i duga pravna saga koja je pokrenula debate o slobodi štampe i nacionalnoj bezbednosti.

26.06.2024

11:28

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set